Людмила Петкова: Може да връщаме пари от Плана за възстановяване

Има риск за влизането ни в еврозоната, призна финансовият министър
27 сеп 2024 15:42, Стела Стоянова
27
Людмила Петкова: Може да връщаме пари от Плана за възстановяване
Снимка iStock

Първото плащане по ПВУ е вид авансово, следващите са свързани с инвестиции и реформи. Ако не изпълним три от инвестициите по второто плащане, може да се наложи да върнем част от парите по първото плащане, защото всяко неизпълнение на реформа се оценява. Това предупреди министърът на финансите Людмила Петкова.

Например, нашето второ плащане от 653 млн. евро е оценено. Но ако три реформи правят повече от 653 млн. евро, може да се наложи да върнем част от парите, обясни тя.

На въпроса разчита ли се вече този негативен план в бюджета и откъде могат да дойдат тези пари, тя каза: Към днешна дата не сме го разчели, защото вярвахме, че Народното събрание ще приеме двете решения и бяхме подготвени на днешното заседание на правителството да приемем нужните документи, и да ги изпратим на ЕК. В момента служебното правителство няма мандат да продължи преговорите с ЕК, въпреки че бяха проведени много срещи, беше повет ангажимент, защото вярвахме, че тези промени ще бъдат приети, а те не бяха разгледани от парламента.

А на въпроса ще застраши ли това влизането ни в еврозоната, Петкова отвърна: На този етап не мога да го кажа, но съществува значителен риск.

Предложенията ни са свързани с някои инвестиции, които не могат да бъдат извършени до края на плана - август 2026 г. Идеята е парите да бъдат пренасочени. Има две решения в Народното събрание. Едното е свързано с пътната карта за климатична неутралност. Това е свързано с второто плащане. България е единствена в ЕС, която не е получила второто плащане по плана. Пътната карта е за 266 млн евро плащане. Това са повече от 30% от второто плащане - 653 млн. евро, обясни тя.

Този проект на решение ще даде мандат на правителството да продължи преговорите с ЕС. 479 млн. лв. пък са средства по глава Repower. А само България няма такава, продължи Петкова.

Най-късно трябва да бъдат изпратени промените 15-20 октомври, за да успее комисията да приеме промените по плана и България да не загуби средства, посочи финансовият министър.

Ако не се получи финансиране по плана, средствата трябва да бъдат осигурени от националния бюджет. По отношение на инвестициите, които са започнали, но не са довършени, ако не се промени планът и не се осигурят средства, те трябва да се довършат с национално финансиране, каза тя.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов пък обясни, че промените свързани с Repower, са били представени пред синдикатите и текстът, който е трябвало да бъде приет от парламента, е бил разработен съвместно с тях и синдикатите от “Мини Марица- Изток” и “Маришкият басейн”.

“Съставена е работна група със заповед на министър-председателят, направен е цялостен анализ на буферните паркинги и собствеността им. Ще излезем с доклад до премиера с краткосрочни и дългосрочни мерки. Последните включват изграждане на държавни буферни паркинги. В краткосрочните мерки влизат срещи и с представителите на съседните държави за синхронизирани действия, които да намалят времето за престой. Но по принцип разработваме цялостна концепция за модернизация на ГКПП, които са с фокус върху тези, които не са със страни от ЕС”, коментира още Петкова по проблема с буферните паркинги по границата, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Общество
Печален рекорд: 48 удавници по Южното Черноморие това лято
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 46 секунди
КАТО ДОЙДЕ ПЕЕВСКИ НА ВЛАСТ.....ДА ВИ СПУКА , ГЗ, БЕ.....ХАХАХА
24
0
 
1
 
! Отговори
Смех... преди 2 минути
ШЕ ПЛАЩАТЕ, БЕ.......НАПРАВО СЕ СПУКВАМ ОТ МАЙТАП..... ДА ВИ ТАКОВАМ У ПОЛИТИЦИТЕ!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Кокорчо да върне, също да върне и парите на хората от грабежа последните 3 години!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всички от служебното правителство на Главчо са за пандиза.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От Хасан Василев насам тръгна на некадърни и неадекватни министри на финансите! А служителите там са закрепостели селяни, от които нищо не става! Не случайно са се вкопчили в службата за по 2-3 хил. заплата и не изпускат кокала, щото никъде няма да ги вземат в частния сектор!!!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това е втората неадекватна министърка на финансите след предишната в служебния кабинет! Тези тетки са тотално неадекватни и директно се назначават от тикви и прсета
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ще връщате, щото в МФ има много корумпирани чиновници, които си вдигат заплатите заобикаляйки закона! Такива са Стефан Белчев и Николай Игнатов, на които им изписахте веждите след извършените закононарушения
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В 50-толевки ли ще ги връщаме, няма проблем, тях поне си ги печатаме.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тия пари от Европа е трябвало да ги дадат на хората за обезщетение и не могат да ги откраднат за това ги връщат
16
0
 
13
 
! Отговори
Fifi преди 2 часа
И защо ние, простите хора да връщаме, като не сме видяли и стотинка от тях. Да ги връщат тея, дето ги окрадоха плюс крадливата администрация по общини и райони и кметства
15
3
 
7
 
! Отговори
Сега преди 2 часа
След нощният цирк едни господа от които ми се" повдига" с цялото си безочие подхванаха една песен където България била земен рай . И това ако е раят в който живеем какъв ли ще е адът в който искат да ни сложат?
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Впрочем, може да ни пратят мигранти като за начало на стартъпите. Тъй че, няма ЕС, няма проблем. Има ЕС, само проблем.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Навремето им обещаха дойче марки, и те си спретнаха купон на 10,11,1989. Сега са им обещали пари, ако ни натикат в еврозоната. Връщате парите и ще спите спокойно, и ще ги гледате онези отсртани, как се упражнават в стартъпи и иновации. Не тук.
12
0
 
12
 
! Отговори
Народееее преди 2 часа
едни батки доста добре се възстановиха с тези пари, вие си плащайте после
11
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 часа
Чудесна новина, особено за риска от влизане в еврозоната...
10
0
 
12
 
! Отговори
Даскалица преди 2 часа
Колко нагло, едно се облагодетелстват с пари, буквално присвояват, а всички ние дружно с данъците си за пореден път ще плащаме. Край няма наглостта на изпечените мошеници! Най-жалко е, че не им пука. Тази държава за нищо не става и няма спасение! Отчайващо е!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Вместо да получаваме пари от ЕС ще им даваме. Но пък за сметка на това, те ще ни изпращат мигранти.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И каква е файдата България да бъде в ЕС? Държавата дава повече пари на ЕС от колкото да получава? Не ни пускат в Шенген.. задължават ни да си унищожаваме енергетика, селско стопанство, да изпращаме помощи на Украйна... То само негативи търпим от това членство в ЕС.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Направо да излизаме от този фалшив съюз, в който ни имат за второсортни аборигени. Стига унижения и навеждания. И без това скоро ще се разпаднат под натиска на индианците.
6
1
 
7
 
! Отговори
радомир преди 2 часа
Като трябва да ги върнем, но държавата да ги върне, а не да ги търсим от фирмите които са ги усвоили. Лошо няма.