Печален рекорд: 48 удавници по Южното Черноморие това лято

Почти толкова са и случаите на пациенти, спасени след удавяне
27 сеп 2024 17:00, Елка Василева
19
Печален рекорд: 48 удавници по Южното Черноморие това лято
Снимка: архив, БГНЕС

Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 са смъртните случаи вследствие на удавяне, показва отчетът на съдебна медицина.

Това е с десет души повече, отколкото през лятото на 2023 г. и предишни години. Ако данните се разделят на броя дните в активния сезон - юли и август, това означава по един загубен човешки живот на ден.

Почти толкова са и случаите на пациенти, спасени след удавяне и преминали през Спешно отделение.

Статистиката отчита почти равен брой инциденти с българи и чужденци. За съжаление както сред загиналите, така и сред спасените има малки деца, оставени без надзор край хотелски басейни и на плажа.

УМБАЛ Бургас отчита изключително натоварен летен сезон, посочва БНТ. От 1 юни до 15 септември 2024 г. през най-голямата болница в Югоизточна България са преминали 14 880 пациенти или средно 150 души на ден.

700 от тях са чужденци. 90% от пациентите са приети по спешност и са насочени към УМБАЛ Бургас като единственото място, където може да бъде оказана денонощна медицинска помощ и има едновременно наличие на медицински специалисти от над 30 специалности.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от ЕС
България губи над 1 млрд. лв. годишно от това, че не сме в сухопътен Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Копейкин преди 8 секунди
Даже е малко за една корумпирана ала руски стил държава..
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
Руснаците от към Сочи пращат мъртви вълнения към България. Правят ни морето безпокойно.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Ужас! Ако сравним с удавилите се през 2020 това си е трикратно увеличение за българите и над петкратно увеличение за чужденците. А на джурналистите тогава им изгладиха мозъчните гънки с маска и белина и ги изшлайфаха с вакса.
16
0
 
0
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 50 минути
Аз като дете прочетох трите тома на "Синовете на Великата мечка" няколко пъти и преплувах Дунава по дължина 5-6 пъти, какво знаете вие...
15
1
 
2
 
! Отговори
Киро Брейка преди 59 минути
Аз съм от социалистически сой и като млад съм поставял рекорд за преплуване на Черно море по дъно от край до край, без да излизам да си поемам въздух. Просто по бай Тошово време, хората бяхме от сой - много по-читави от вас сега.
14
0
 
3
 
! Отговори
xaxa преди 1 час
Хич не е забавно и не е шега. Виждал съм удавници в интернет клипчета. Спомням си за една двойка момче и момиче, която си прави клипче, после се давят и изчезват. Има едно клипче на един с конска глава, как се върти в един водовъртеж и после се дави, има как скачат от високо и се трошат, има едни как се давят на бент, много клипчета има, един разправяше как го завлачило морето на километри навътре, има как ги взимат вълните, всичко има. Образовайте се колко е опасно, водата не е шега работа, ей.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Никой нормален човек на ходи на море в България.....
12
0
 
0
 
! Отговори
Смъртта е близо преди 1 час
Така става, защото всеки си мисли че може да плува и да кара автомобил. И аз като млад ги правех тези неща, но сега на стари години вече влизам на дълбокото само с лодка, която има спасителни пояси за всеки един пасажер и не си подритвам здравната книжка и смъртният акт. То са водовъртежи, мъртви течения, подводни ями. Ако не знаете има даже и "Течението на смъртта", това е един вертикален водовъртеж, който те държи постоянно под вода - не, благодаря!
11
0
 
7
 
! Отговори
от района на Дунава преди 1 час
Роден съм в едно дунавско село преди доста години; преди години съм виждал как близки и роднини не само от България, но и от страни където минава река Дунав денем и нощем ходят по брега на реката и търсят своите роднини! Тъжна картина! помня и как един дядо от моето село Остров оплакваше денонощно пристанище, палеше свещи за да се завърне неговото внуче. Трагедията беше жестока ..! Повярвайте ми, няма нищо по-лошо от това да изп ащаш за Свят Божии своиете деца и своите внуци. Бог да ги прости!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Светъл им път - така им било писано. Щом е станало значи така е трябвало.На късни години станах вярващ - на 40 - имах здравословни проблеми и се убедих, че има Бог.
9
2
 
2
 
! Отговори
Se преди 1 час
Да сложат тол камери да измерват средната скорост
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Izobsto nikoi li ne e pluval v tamnoto more? Ami pluvni sastezania po vazrasti i polove, po profesii, naprimer deputatsko, ministersko, sadiisko, prokurorsko, advokatsko, pravistko, juridichesko sezonno nadpluvane v nasheto rodno cherno more ili reka cherna pone, moje i tundja, marica, iskar, dunav?
7
3
 
1
 
! Отговори
Психодиспансера преди 1 час
Голям процент са самоубийци.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Селянин на море. Ами дави се. Гостите им са пълни с таратор:)
5
1
 
8
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 часа
Да съм ги не аз карал на море. Да бълбукат
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В УМБАЛ Бургас ти обръщат внимание само ако те докарат с линейка. Може да си на входа и пак няма да те погледнат.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В олимпийската година нов рекорд!
2
2
 
11
 
! Отговори
естествен подбор преди 2 часа
Умните не се давят!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Браво на удавниците, направиха още един рекорд.