Държавата ще компенсира бизнеса при ток над 180 лв./мегаватчас

Решението подкрепиха всички партии
26 юли 2024 15:08, Стела Стоянова
47
Държавата ще компенсира бизнеса при ток над 180 лв./мегаватчас
Снимка БГНЕС, архив

Бизнесът ще получава компенсации за високите цени на тока до края на годината, а прагът е намален от 200 лева на мегаватчас на 180, за да може помощта да бъде по-съществена. Това решиха депутатите с приетият проект на решение със гласа 185 "за" от всички партии.

Парите за компенсациите ще идват от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Според председателят и Диан Червенкондев това би струвало около 230 млн. лева. Вчера Червенкодев увери депутатите в ресорната комисия, че средства има.

Червенкондев даде разчет, че от 1 юли във фонда се очакват приходи от 160 млн. лева, за компенсациите могат да послужат и налични вече 471 млн. лева, пише "24 часа".

Днес и енергийният министър Владимир Малинов потвърди, че има финансов ресурс програмата да бъде изпълнена.

До края на юни тази година компенсации се даваха при праг над 200 лева за мегаватчас, но парите се даваха само на болници, училища, детски градини, читалища и храмове. За фирмите помощ нямаше.

Преди гласуването в парламента правителството пък удължи до края на годината механизма, с който се изземват т. нар. свръхпечалби на енергийните компании. Таванът на цената на тока на АЕЦ „Козлодуй" е 150 лв. за мегаватчас. а за тецовете на въглища е 300 лв., плюс умножената по 1,32 средномесечна цена на тон емисионни. За производителите, използващи въглища и биомаса е 300 лв., плюс умножената по 0,9 средномесечна цена на тон емисии квоти. За ВЕИ без договор за компенсиране с премии - също 300 лв. Парите над тези котировки отиват във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тази мярка се оказала устойчиво решение, което балансира интересите на производителите и необходимостта от акумулиране на финансов ресурс във фонда за компенсации, посочват от правителството.

Таванът на приходите на централите беше въведен от кабинета на Николай Денков през март 2023 г. с действие със задна дата - от 1 януари същата година и щеше да е до полугодието, но продължи много по-дълго.

От "Продължаваме промяната" предложиха да се изработи механизъм за компенсации и за битови потребители в положение на енергийна бедност, но предложението им не беше прието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: токбизнескомпенсации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Както казах изтока субсидира запада, чрез схемата ден напред. Но в Германия тока е евтин за производството. Тяхната политика не е моя работа да я коментирам. В техните предприятия има светофари, които определят кое може да се ползва и кога.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест с моите данъци ще храня бизнесмените. Гнусна държава.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БИЗНЕСА МУТРЕНСКИ ОТ ГЛАД НЯМО ДА УМРЕ НО НАРОДЕЦА СЪС СИГУРНОСТ
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнесът прави комунизъм за себе си и див капитализъм за народа и работниците. Пазарна икономика е, когато грабиш, спекулираш и печелиш, когато пазарът не ти харесва и някой друг печели от тебе, искаш държавна помощ и комунизъм. "На всеки бизнес според потребностите за грабеж, от всеки бизнес - според възможностите да не иска да плаща данъци и пазарния си ток." Бизнесът ще живее в комунизъм, населението ще живее в дивия капитализъм на бизнеса.
43
3
 
1
 
! Отговори
Ами та преди 1 месец
На менИ па сичку мой скъпО. И едини, и пиини и работи. Кули-къщи, туй-онуй. Амчи на зАболекар да идиш. Искам компецация. Вий как сти по тъс въпроса? Нещо така, прав ле съм?
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БИЗНЕСА БРАВО А НАРОДЕЦА КОГА?????????89204
41
0
 
9
 
! Отговори
до запознат преди 1 месец
не знам с какво си запознат ти, но аз се запознавам чрез сайта euenergy точка live и там пише, че в Германия днес тока е по-евтин от България
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това се нарича източване на държавата в полза на шепа олигарси.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта е крайния потребител да си мисли, че плаща по-малко, а те после го доят повече чрез данъци за да има за компенсации на частни бизнеси.
38
0
 
2
 
! Отговори
НЕСЛУЧАЙНО преди 1 месец
САЩ са си направили петродолара, защото в основата на човешкия бит стои енергията. (просто давам пример с долара, сега не искам да се почва спор кой и защо мрази или харсва сащ)
37
4
 
4
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
В България свободен пазар няма, има само комисионни. Отделно не е тайна, че чрез пазара ден напред се субсидира цената на ел. енергия от изток на запад. В Германия токът за бита е 80ст., а тук все още 25ст. - на свободния пазар ще се промени разликата. Скандинавските държави не са добър пример, защото са прекалено богати на вода /вец/ и като цяло на всичко, а са малко хора. И без субсидия доста фирми напускат България, тук остават само местните феодали и мръсни западни производства.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е ,,бизнеса,, ? Домусчиев ли ? Да го осиновиме ,,бизнеса,, . Да не са мъчи много .
35
0
 
5
 
! Отговори
В основата на преди 1 месец
на Добрият стандарт на хората и съответно на една държава стои ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА. Ако тя е висока бизнеса се мъчи, а хора, обществото става най-общо и кратко казано НЕЩАСТНО.
34
0
 
24
 
! Отговори
Сега пък тока скъп преди 1 месец
Да обобщим ревовете на нашите пишман бизнесмени от 2020 та досега. Значи, 2020 искаха и получиха обезщетения заради корона, после, заради войната, казаха, че нямали туристи, получиха, после заради язовира, който се изля в Черно море, сега тока бил скъп? Значи, аз да застроя с едни незнайни пари Черноморието, все едно света ще идва при мен, и все за нещо да искам обезщетение, ако не напълня копторите или не ми изнася нещо? Бизнеса е рисково начинание. Ако всяко година нещо ще ти пречи, не ставаш!
33
1
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО преди 1 месец
в Европа от години тока е по-евтин особено в Швеция, Финландия и Норвегия? Това може да се види например в euenergy точка live
32
0
 
17
 
! Отговори
ЗАЩО преди 1 месец
от години в по-голямата част от Европа токът е по-евтин? Пуснат ли битовите потребители на свободния пазар ще е ограмна грешка за иконоиката ни (дори да оставим настрани това как ще се отрази това психически на хората), защото ще падне потреблението на много други стоки и услуги.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До запознат Ако има наистина свободен пазар така наречената зелена енергия е чао, също като електрокарите при азарна конкуренция и еднакви условия.
30
2
 
2
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
ТЕЦ - 300лв. + 1,32 умножено по още 320лв. за тон емисии или някъде към 700лв. И сега като се замислиш кой има тецове и почваш леко да разбираш значението си на крепостен селянин. А всъщност т.н. свободен пазар ще се саморегулира след август и до края на годината няма да има чак такава нужда от компенсации, но пък от друга страна доста производители ще успеят да захлебят от искуствено по-високата цена и уж свободен пазар. Който всъщност е средна цена плюс пренос по процент печалба. Бита-220лв.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как това е пазарна икономика като вместо биснесите да си начилят разходите към крайния продукт, а държавата да им плаща масфараа?
28
0
 
9
 
! Отговори
Некомпенсиран преди 1 месец
При подпомагането на фирмите естествено пари ще идват само от държавните енергийни предприятия. Който накара Ковачка да плати, все едно е изобретил вечният двигател. Как ще се усети от потребителите на продуктите на "бизнеса" това даване на пари? Никак. Помним при намаляване на ДДС за алибеговците цените как излетяха нагоре. Защо плачат за вечерния скъп ток? През деня от соларите нали е "без пари"? Компенсирайте.