Завърши ремонтът на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Той е зареден с касети на "Уестингхаус"
10 юни 2024 13:34, Стела Стоянова
39
Завърши ремонтът на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 часа, след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус. С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA.

Разрешението за използване на новото гориво бе издадено от Агенцията за ядрено регулиране на 22 април 2024 г. след задълбочена оценка на безопасността.

Още по темата

Необходимите за първото презареждане касети бяха доставени в атомната централа през април 2024 г., след като на 19 януари 2024 г. АЯР издаде на АЕЦ „Козлодуй” разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво. При извършения по време на доставката задължителен контрол бе потвърдено, че всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора с Уестингхаус за изработка и доставка на касетите с ядрено гориво.

По време на ремонтната кампания на пети блок, започнала на 5 май, са извършени необходимите дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

По график е изпълнен предвиденият комплекс от мерки, насочени към повишаване на безопасността и обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока. Натоварването на пети блок се извършва съгласно технологичния регламент, пише "Дарик".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: АЕЦремонтУестингхаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора". Много обтекаево. Може би трябва да съответстват на спецификацията на оржгонэлтия производител?
38
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Анонимен 36 === За пореден път се убеждавам, че пyтюнeандерталците сте изключително ниско интелигентни. САЩ купуват от Мордор ОБОГАТЕН уран и го преработват за атомните си централи, които между другото са едни от първите в света. Гледай "Китайски Синдром" от 1979 и е по истински случай. Преработваха го в нискообогатен уран за реакторите си. Сега започнаха да правят ВИСОКООБОГАТЕН уран, нещо напълно различно, непонятно за твоя мозък. Това е като да сравняваш атомен разпад с атомен синтез. И до ден днешен не го владее никой на света
37
0
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
100% гаранции няма за нищо разбира се, включително и за руското гориво. Ако се ровиш за инциденти или открити дефекти за да си подкрепиш тезата за или против, винаги ще намериш нещо. Иначе въпросното гориво на уестингхаус е разработено специално за руски/съветски реактори ВВЕР и подлежи на изпитания поне от 2005г. На мен лично не ми дреме дали горивото е руско или американско, просто едното за момента излиза по-изгодно и не подлежи на политически шантаж както с газта.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пиша , може би, за пети път тукк по този повод: Преди броени месеци Байдън е присъствал на тържественото отбелязване на произведените първи за САЩ 90 кг обогатен уран. ( в имформацияята теглото беше дадено първо в типичните за САЩ мерки, но не го помня така). Първите 90 кг за Цялото съществуване на "великата високоразвита технологично ведеща държава САЩ". Добре е да се знае истината, защото можем мнооооого да пострадаме от лаищина.
35
2
 
1
 
! Отговори
sos преди 2 месеца
Време е копейките да започнат да плачат.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лафът :Проба-грешка , продължава !
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано не гръмне !Специалисти са притеснени за новото гориво .
32
1
 
1
 
! Отговори
мхм преди 2 месеца
До хаха - със сигурност се набутваме с тоя договор, НО не е толкова набутано като Капитан Газпром дето ни го натопорчи - всеки Божи Ден плащаме по 1 МИЛИОН лева от нашия джоб за руски газ от Турция - Боташ. Така че pycopoбите са единствените истински роби дето могат да сътворят подобно нещо неучвано и невиждано. В друга държава, Капитан Газпром, катарамата ли е къв щеше да бъде осъден на доживотен затвор за държавна измяна по бързата процедура.
31
4
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 месеца
След укрофашистите, ние станахме втората страна клекнала на хегемона, за да си експериментира в разработките на ядрено гориво. Честито аборигени! И да гръмне, краварите са далеч, така че не ги мислете много.
30
1
 
1
 
! Отговори
До пияницата мистик преди 2 месеца
ЗАТОВА НЕ КУПУВАМ ЙОД ОТ АПТЕКАТА,ЧЕ ША ПАДНА В ЯМАТА НА УЕСТИГХАУС!!...
29
2
 
0
 
! Отговори
До мистика преди 2 месеца
Ти от сериалите ли си правиш изводи и заключения какво става в ядрен реактор? Ако гледаме американско кино то тогава идва някой от Х-man и овладява ядрената реакция с голи ръце. Да не дава Господ да се случи пак това което е станало в Чернобил, че там е имало хора, които са скочил да спасяват каквото могат ама вече няма такива. Спрени са от производство.
28
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 2 месеца
Ядреното гориво в тези американски касети е РУСКО! Това трябва да ви е пределно ясно.
27
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
"Глупавите" чехи направиха експеримента и се отказаха от Уестингхаус. Но ние сме твърдоглави , като Нане ,дето си купил *** вместо кашкавал и рекъл: Пени се не пени се,пари съм давал,ке го ям.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не са ги върнали като са напукани.....
25
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Отговор === Ако беше малко по-умен, но явно не си, а пр0cто си пишеш тук небивалици, дето ти ги ражда болния пyтюпитeшkи мозък само защото горивото е американско щеше да знаеш нещо много важно! Дори и да беше гледал мини сериала "Чернобил", та на финала много ясно го обясниха. При падане на мощността, както си си изфантазирал на 23% започват пагубни реакции в реактора се "отравя" и попада в ксенонова (йодна) яма и лседва неконтролируема реакция на рязко покачване на мощността и взрив
24
1
 
4
 
! Отговори
Вальо преди 2 месеца
Информация от хора рабоещи в Ректорен цех : Още при монтажа са били напукани касетите . Няма да достигне повече от 800 мегавата блокът с тези касети .
23
1
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 месеца
И какво ни топли нас че е изолиран случай с Чехите? Може ли някой да гарантира, че вторият случай нама да е при нас? Когато имаш немски автомобил не ходиш да търсиш частни за него в Перу. Американците кога успяха да стигнат обогатяването което правят руснаците, че да ни излиза по-добре да купуваме от тях. Или дай заради войната в Украйна да пферазпределим едни пари пък ако се скапе нещо... ние сме далеко.
22
2
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Добре , касетите са направени в САЩ, но ядреното гориво в тях от къде е? И защо пак трябва да купуваме нещо от САЩ, това някакъв вид индулгенция ли е за нашите управляващи. Защо няма съпоставка на руските и американските условия за горивото? Или васалите нямат право на избор, те са, за да служат на хегемона. И къде ще складираме отработеното гориво? Може в старата сграда на Народното събрание.
21
3
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 2 месеца
Или все едно да налееш руски бензин в немски двигател, просто нема как да стане
20
6
 
2
 
! Отговори
До Ъъъ, телефоните преди 2 месеца
Украйна е на уестингхаус поне от 2018г., ама ти избра да извадиш изолиран случай от 2007г., интересно защо?