Завърши ремонтът на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Той е зареден с касети на "Уестингхаус"
10 юни 2024 13:34, Стела Стоянова
39
Завърши ремонтът на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 часа, след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус. С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA.

Разрешението за използване на новото гориво бе издадено от Агенцията за ядрено регулиране на 22 април 2024 г. след задълбочена оценка на безопасността.

Още по темата

Необходимите за първото презареждане касети бяха доставени в атомната централа през април 2024 г., след като на 19 януари 2024 г. АЯР издаде на АЕЦ „Козлодуй” разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво. При извършения по време на доставката задължителен контрол бе потвърдено, че всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора с Уестингхаус за изработка и доставка на касетите с ядрено гориво.

По време на ремонтната кампания на пети блок, започнала на 5 май, са извършени необходимите дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

По график е изпълнен предвиденият комплекс от мерки, насочени към повишаване на безопасността и обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока. Натоварването на пети блок се извършва съгласно технологичния регламент, пише "Дарик".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: АЕЦремонтУестингхаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 3 месеца
До Полк. Марков: Ами според истинския полк. Марков се чували зли езици, че с новото гориво блокът работел на 23% от предишната си мощност. Та... в момента се чудели как да покрият позора, защото можело да доведе до проблеми в цялостната енергетика на страната. Ама предните пъти успяха да отрекат издънките, та може и този път да закърпят положението ;)
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 9 Ще си го ровим горивото по Добруджа и Странджа. Самите смооотаняци си го признават. Що не им го закараме в Колорадо на краварите, както братушките си го взимаха от нас?
17
2
 
2
 
! Отговори
въпросЪТ преди 3 месеца
Ленче ***, защо да е нечувана простотия замяната на горивото? Ти очевидно си експерт в областта, та поясни на нас, които сме незнаещи.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как да сложиш американско гориво на руски реактор. Тези реактори са предназначени само за руско ядрено гориво. И това много експерти го казват. Все едно да сложиш нафта на бензинов двигател или бензин на дизелов двигател. Ти го прецакваш!В случая реакторите ще си работят но за да не гръмнат трябва да са на 70% от мощността си, но има голяма вероятност за аварии по реакторите.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МААЕ ПРЕДУПРЕЖДАВА: ОТ ВРАТЦАТА И МОНТАНАТА ДА НЕ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДОЗИМЕТРИТЕ И ПРОТИВОГАЗИТЕ, 7-ДНЕВНИЯ ЗАПАС ОТ ХРАНИ И ВОДИ ДА СЕ ОПРЕСНЯВА ЕЖЕДНЕВНО И АУТОТО ДА СА ЗАРЕДЕНИ ПОСТОЯННО С ГОРИВО И ЗДРАВИ АКУМУЛАТОРИ!!...
14
4
 
8
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 месеца
Това да сменим горивото от руско с американски ,разбира се е нечувана простотия и няма какво да се мъчите да пишете хвалебствия в тази статия как всичко било добре ,даже прекрасно,защото не е !!!
13
2
 
4
 
! Отговори
Полк. Марков преди 3 месеца
Новото гориво достатъчно величествено ли е?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
диверсификацията върви по план:АЕЦ Козлодуй - американскинов реактор за 30 милиарда долара - американскимариците - американскиготовите реактори за белене - в украйна да правят светло на блек рокгаз - "американски" през швейцарска фирма диверсификацията е завършена. краят на колнията е близо. на печелившите честито.
11
2
 
2
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Добре, чи бяха комунистите да на фкарат в 21ви век. Кинефити още ни моат продадат АЕЦа.
10
3
 
11
 
! Отговори
Ъъъ, телефоните преди 3 месеца
Телефоните на колегите си от чешката "Темелин" имат ли ги? Че те изпращаха правителствени самолети до Русия, че да им изпратят специалисти като започнаха да се пукат касетите на Уестингхаус. Да не направим беля.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американците ще вземат ли обрано отработеното гориво? Щото когато бяхме с руснаците те си го взеха обратно и не оставаше в България да се чудим къде да го ровим и да си мърсим земята.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да внимават да не гръмне щото американците често продават бракувани неща. Изнасят си ненужните неща по света а за себе си оставят качественото.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Четири години стоя при чехите, експериментът при тях не се получи. от днес следва нов о пи т. Дано не се по лу чи нещо, което не може да се ов ла дее. Дано!!!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тури си жалейка, другарю! как е новата намалена надница?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой ще излезе ли да каже на хората колко струва руското гориво и колко американското,което е и по-некачествено
4
2
 
16
 
! Отговори
ЧЕСТИТО ГОРИВОТО преди 3 месеца
НА УЕСТИНГХАУС ДЕТО НИКЪДЕ НЕ ГО ИСКАТ > даже и в Америка
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Галя от посолството донася решението какво гориво трябва да използваме.
2
3
 
6
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
И какво сега, новото гориво ли ще горим.. Само дето е същото като старото но препакетирано..
1
4
 
19
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Това същото ли е, което чехите не го искаха?