Поискахме от НАТО брегови системи за корабна защита

Утре пристига генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг
26 май 2024 14:20, Петър Бойчев
113
Поискахме от НАТО брегови системи за корабна защита
Снимка БГНЕС

В София от вчера заседават комисиите към НАТО, а в понеделник се очаква в страната да пристигне генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита в Черно море.”

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. По-рано по време на заседанието на Комисията по сигурност и отбрана към НАТО той на няколко пъти поиска алиансът да инвестира в укрепването на Източния фланг, част от който е България.

В понеделник ще бъде приет и общ документ на асамблеята, в която членуват 32-те съюзнически държави. С документа Алиансът ще отиде на срещата на върха през юли във Вашингтон. Поводът София да приеме заседанието на парламентарната асамблея е 20-годишнината от членството на България в НАТО.

“Ние имаме приложение на конвенцията от Монтрьо и алиансът не участва с кораби в Черно море. Стана дума вече, че в противоминната операция, която провеждаме с Турция и Румъния, сме поканили определени способности и екипи от НАТО да участват. Това е една посока (б.а. - по която алиансът може да помогне)”, коментира министърът.

Той напомни, че Турция се притеснява, че присъствие на кораби от държави извън Черноморския регион, може да ескалира конфликта и ние уважаваме това решение, “но не можем да си позволим да не се грижим за морската безопасност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Служебния миниосер иска да разположи чужди войски с чуждо оръжие за брегова охрана на България. Тоест и нови чужди бази.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оказва се, че уж българското военно-морско училище във Варна има спонсори натовци, т.е. се финансира отвън, което значи, че не е българско. Писаха по повод някакво честване за британско спонсорство в милиони... Британците искат да завладеят пристанищата не само Одеса, но и у нас....
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откъде накъде НАТО се меси във вътрешните работи на Русия в България?
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Толково години вече, нас още не са ни питали дали искаме в Нато,бази сме били поискали.Искат марионетките защото са се пос рали от страх,само че и с бази и без бази дойдат ли руснаците няма кой да се бие за корумпетата в парламента.
9
4
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 3 месеца
До БАБА МЕЦА/ БЕГАЙ ОТ ТУКА НЕНОРМАЛНА БАБО МЕЦО, ЧЕ ЩЕ ТИ СКЪСАМЕ ПУТИН!
8
15
 
2
 
! Отговори
G.I. Joe преди 3 месеца
Ако кремълските монголци ни нападнат ще трябва да използваме русофилите за жив щит докато дойдат изтребителите от Германия и размажат монголските орди.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българският народ никакви военни кораби не е поискал. Помня, неотдавна беше, когато заседна някакватро шка в скалите, оказа се, че България не разполага даже с кораб, който да издърпа заседнал друг кораб, нямаме кораб за аварии. Това е проблем. А корабите на НАТО нямат екипажи . Поне половината от военните кораби на Германия НЯМАТ хора. Освен тоа нямат и оръжие. Германсата фрегата за борба с хутите си се върна, щот, си изстреля всичко, а няма откъде нови снаряди и ракети. Що ги искаха там?...
6
12
 
0
 
! Отговори
БАБА МЕЦА преди 3 месеца
БЪЛГАРИЯ Е ИЗКОННО ТЕРИРИТОРИЯ НА РАШКА !
5
11
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 3 месеца
ДА НА БЪЛГАРИЯ! НЕ НА ТЕРОРАШКА МИРИЗЛЯШКА ! БОЙ ПО САМОЗВАНИЯ ПУТИН ДОКЪТ НЕ СВЪРШИ!
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това много лошо. Така руснаците няма да могат да ни окупират.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И от НАТО кво казаха?Купете си от Щатите че са най ефтини!
2
15
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ПРАВИЛНО! ЗЛАТА ТЕРОРУСКА ЩЕ ОГРАБИ ВСЕКИ КОЙТО НЕ И СЕ ПОДЧИНЯВА!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя е единственият сухопът адмирал старши на гумена лодка.