Какво се случва, ако КС отмени отнемането на коли?

Вече отнетите няма да бъдат върнати
15 апр 2024 09:14, Александър Попов
20
Какво се случва, ако КС отмени отнемането на коли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наказателните текстове, с които се отнемат превозните средства на пияни и дрогирани шофьори, са противоконституционни. Това е становището на съдии от Върховния касационен съд (ВКС), които сезираха Конституционния съд да отмени една от промените в Наказателния кодекс, приети миналото лято.

"Дори да се образува това конституционно дело, дори искането да бъде разгледано, дори Конституционният съд да обяви тези текстове за противоконституционни, решението на КС има действие само за напред. Няма да се прилагат текстовете от момента на постановяване", обясни пред bTV адвокат Силвия Петкова.

"Автомобилите на хора, които са отнети, ще останат отнети, тъй като това е станало в рамките на действащо право, което не е било обявено за противоконституционно", допълни тя.

"Мярката като такава е необходима. Обществото е категорично, че не трябва да има прошка и не трябва да има леки наказания за такива прояви. Друг е въпросът, че когато се въвежда такива мерки, те са по предложение на МВР или транспорта, след което се оказва, че са правно неиздържани", коментира пътният експерт Красимир Георгиев.

Той отново повдигна и темата за тестовете за алкохол и наркотици.

„На МВР се наслушахме – санкции, санкции, санкции и глоби, а резултатите стават все по-лоши. Аз бих задал един въпрос – тестваме нарушителите, установяваме, че са употребили наркотици или алкохол, отнемаме им превозното средство, но какво се случва, когато тестваме полицаите? Тестът бил негоден. Нека да уточним – тестът е негоден само за полицаите или за всички граждани на тази страна? За мен това са меко казано недоразумения, които в съдебната зала падат“, подчерта той.

Според адвокат Петкова проблемът с пробите от тестовете за наркотици все още е налице и продължават да не излизат бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
КАКВО СЕ СЛУЧВА, ЛИ. преди 3 месеца
...ЩЕ ВИ МАЧКАТ И БЛЪСКАТ ПО УЛИЦИТЕ КАТО, КОФИ ЗА СМЕТ...И НЕМА ДА ИМ ПУКА!!!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Пътен експерт дава мнения по конституционно право.... Как може да има действащо право в разрез с Конституцията? И какви се явяват хората, прилагали такова право? Мало умник...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гошо - Пожелавам ти да ти направят един от фалшивите тестове за наркотици, да ти вземат колата и книжката, и след това да рИвеш колко несправедлив бил закона. Някои инди_види докато не се опарят сами, никога няма да разберат нередността (дори в случая абсурдността) в закон или нещо друго. Просто нямат мозъчния капацитет за подобно нещо.
15
0
 
5
 
! Отговори
Този Който преди 3 месеца
Нямало да им върнат колите, а? Има становище от КС, че закона противоречи на конституцията. От тук нататък само въпрос на време е някой да ги осъди и държавата отново заради некадърните си законотворци да започне да да връща колите, че и отгоре заради пропуснати ползи и пр.
14
6
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
При употреба на наркотици и над 1,2 промила алкохол лишаване до живот. Има ли кой да го приеме в НС? Едва ли някой ще гласува против себе си.
13
1
 
6
 
! Отговори
Партия Пудел преди 3 месеца
Пореден пример за нефелен закон с автор ПП и ДБ!
12
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
По пътищата ще настане касапница !
11
7
 
2
 
! Отговори
mda преди 3 месеца
абе много ви е къса паметтта - милен цветков убит от маминото синче на директорката на карнобата? семерджиев убил 2 момичета на спирка? все дрогирани и все оправдани и живеещи си спокойно живота. крумови закони трябват, не искам никой да поставям в това положение, но при такива издервателства е око за око.
10
2
 
12
 
! Отговори
Статистическия преди 3 месеца
Статистиката показва, че леки , тежки и жестоки катастрофи са на водачи НЕ употребили алкохол. Такива катастрофи са по невнимание ,не правилен ляв завой , преминаване на прелез със спусната бариера , не правилно изпреварване , мотоциклетисти с превишена скорост, отнето предимство на пътя.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Таман приеха една работеща и дисциплинираща мярка и се намериха умници да я отменят! Няма какво друго да работят, че за това се хванаха- всеки ден загиват по няколко човека! Срам за държавата е това!
8
2
 
17
 
! Отговори
Ivan преди 3 месеца
Никой ли в тази държава не разбра,че по предложение на МВР НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ НИЩО!Това министерство за пореден път доказва,че не може да разреши НИТО ЕДИН ПРОБЛЕМ,просто защото хората там нямат умствения капацитет да го направят!Тези хора стоят там по бюрата САМО И ЕДИНСТВЕНО за нищоправене и ранно пенсиониране.Докато никой в това ведомство не започне да отговаря персонално за глупостите,които е сътворил(визирам поредните им противоконституционни решения),нищо няма да се промени!
7
2
 
13
 
! Отговори
райдю преди 3 месеца
Хубавите и скъпи автомобили се дават на "наши"хора от партиите на безценица,защото и оценката я правят те.Отлична хранителна среда за корупция на всички нива.
6
5
 
5
 
! Отговори
777 преди 3 месеца
това масово друсане и пиене, не само автомобилите да им отнемат ами и в затвора да ги вкарват.
5
2
 
14
 
! Отговори
Филю преди 3 месеца
Ще настъпи същия хаос както последствията от национализацията на земя,жилища,фабрики.Отнемането на собственост е огромна простотия,и никога не е водила до добро.
4
0
 
12
 
! Отговори
Дуловската Деса : преди 3 месеца
"Амиии, първо проверявам дали колата е на нЕкой Гербидж-ДyПеСер от наштЕ и тогава решавам,ЧЕЕЕЕ..Отнемането е незаконно! В останалите случаи спазвамЕ закона и констУциЙта на територия БългЕрия!"
3
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Няма спасение за мутроландия. Това е положението, да идва Апокалиписиса и са се свършва.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аз нал ви казах че в един момент ще го отменят, както отмениха насилствено плащане на глоби на границата. така ще стане и с насилствено плащане на глоби на ГТП
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
политици, *** и инфлуенсьри ще останат на улицата, все хубави неща