Тагарев: В България се обучават над 30 украински военни

Те учат английски в София и Варна
Обновена: 30 ное 2023 18:21 | 30 ное 2023 18:10, Стела Стоянова
120
Тагарев: В България се обучават над 30 украински военни
Снимка БГНЕС

В момента в България се обучават над 30 украински военни. Те учат английски език в София и Варна. Това обяви военният министър Тодор Тагарев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той не конкретизира посоката на обучение, но вероятно става дума за пилоти и инженерен състав.

Само преди няколко седмици Тагарев изненадващо обяви, че България ще обучава украински пилоти и техници за F-16. Самата България обучава свои пилоти в САЩ, за да бъдат лицензирани за работа с американските изтребители, първите от които трябва да пристигнат през 2025 г.  Тагарев обясни, че с подписването на договора за покупка на първите 8 самолета F-16 страната ни е поела ангажименти за сътрудничество и така е станала част от т.нар. "коалиция F-16". Изявлението му дойде тогава от Брюксел, където участва на заседание на военните министри от НАТО.

"Заедно с договора за покупката на F-16 има подписани договори за индустриално сътрудничество. От тях има един, за който отговаря МО, той е за капацитет за подготовка на инженерно-технически кадри за обслужване на самолетите. Тук се присъединихме към неформалната коалиция F-16, като предложихме да обучаваме украински пилоти и инженерно-технически състав - първоначално на английски език", обясни тогава министърът. Очевидно Тагарев казва индиректно, че това е вече в ход.

Сега Тагарев даде да се разбере, че военните се готвят да изхарчат и вложат над 18 млрд. лв за оръжия и инфраструктура. Само ден по-рано Министерският съвет прие решение за одобряване на „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г." на закрито заседание. Тя ще бъде предложена за приемане от Народното събрание.

Програмата е разработена в изпълнение на Управленската програма на правителството, одобрена от подкрепящото мнозинство, както и в изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2023 г., с което се възлага на правителството да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. При разработването й са взети под внимание процесът на отбранително планиране в НАТО и развитието на военните способности на Европейския съюз. Отчетени са и предварителните уроци от войната в Украйна.

С приемането на Програмата от Народното събрание ще бъде зададена цялостна интегрирана рамка на капиталовите разходи и основните дългосрочни инвестиционни направления за постигане на набелязаните цели, свързани с неотложното превъоръжаване на Българската армия, както и на ред, предвидимост и прозрачност в разходването на капиталовите средства.

Приложението към Програмата представя основните направления за инвестиции до 2032 г. с прогнозна стойност над 100 млн. лв., подредени по приоритет за финансиране. Това са обявените вече проекти за придобиване на: основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от Сухопътните войски; нови трикоординатни радари; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; ракетна система за залпов огън с повишена мобилност и 155 мм гаубици. Включени са и проекти за придобиване на бойни вертолети; противоминни кораби; ракетни катери, както и за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на многонационален щаб на дивизия в полеви условия; изграждане на система за противовъздушна отбрана на механизирана бригада; разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас с ударни възможности; развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятствия. Първите пет инвестиционни направления и три инфраструктурни проекта са с най-висок приоритет и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове.

„Предвижда се инвестиция в дронове. Имаме на въоръжение няколко безпилотни летателни апарата. Предвижда се да придобием дронове за разузнаване и за ударни цели“, каза Тагарев.

По думите му за следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%. Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията.

Концепцията на когнитивната война означава, че военните средства понякога са само поддържащи, а страната отсреща да бъде накарана да действа в съответствие с нашите желания. Тя включва психологическо, политическо, медийно, финансово влияние. Тя въздейства на масовото възприятие, експлоатирайки страховете на хората. Неслучайно Русия овладя Запорожката АЕЦ, непрекъснато се създава напрежение“, посочи той.

„Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди“, подчерта Тагарев и даде пример с БТР-ите на МВР.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като военен немога да плюя по работодателя си нато колкото и да го мразя. Русия е бъдещето, сащ е клоака.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Готвят се за мигранти.
51
24
 
13
 
! Отговори
клоаката ПУТЛЕРИСТАН преди 9 месеца
Време е света да се прочисти и затова ще помагаме с каквото можем. В кратуните на болшинството руснаци има единствено войни и алкохол... Руснаците се доказаха като най-калпавия и фашизиран участник от конгломерата СССР
50
0
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха преди 9 месеца
Учим ги да карат БТР-ите дето им дадохме.
49
0
 
10
 
! Отговори
Русия преди 9 месеца
Магаренку да оди при бункерния фъшкист
48
6
 
18
 
! Отговори
Някой си преди 9 месеца
Този другар,от 1986 г,3 години е " защитавал дисертация" не къде да е,а точно в Москва!!! Как не го е Срам да се " пише демократ"? А теб лично,кой те обучава като войник бре Другарю???-:( Пълен РЕЗИЛ си!! Че и " професор"??? Леле леле!!-:(
47
2
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 9 месеца
Соломончо Паси да подари на украинците трабанта, с който ни вкара в НАТО.
46
13
 
11
 
! Отговори
"Велика Русия&q преди 9 месеца
...Трите дни до Киев , ШЕ СТАНАТ ВЕЧЕ 3-ГОДИНИ....с по 1000 убити руснаци /дневно...ха,ха,хааааааааааа.....КЕФ!!!!!!!!!!!!
45
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен=== НЕ!!!Българите не мислим каква мръсотийка да направим на Русия! Тези гадории ги правят единствено продажните шошорови антибългарски мизерни управници! Това са жалките и гнусни продажни мекерета,васалите на посолството! БЪЛГАРИТЕ нямаме нищо общо с тези нищожни предатели на РОД и РОДИНА!!!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера на Луганск Руски днрон знасне прехващеното и свалянето на Storm Shadow дрона беше там преди прехващането и свалянето представете си Руснаците колко са напред. Руснаците продължават да правят смешни Натовсите оръжия. А това продажно същество си мисли, че с допотопната техника която пращаме и обучението на 30 войника ще промени нещо. Този ако не успее да избяга ще бъде убит или съден за национално предателство.
43
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ги обучаваме на Ф-16 каквито нямаме. Никога не е късно да станеш за смях.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На какво? Как да бъдат предатели като теб? Дали и тях ги храните както учащите във Велико Търново?
41
2
 
14
 
! Отговори
ало ало преди 9 месеца
УКРАИНСКИ ШПИОНИНО, И 300 ДА ОБУЧАВАШ, ВЕЛИКА РУСИЯ ЩЕ ТИ РАЗКАЖЕ ИГРАТА!
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашите пилоти на Фъ-шишнайсит научиха ли вече упражнението "полет по кръга" ? Айде че докато додат Еф-ките ще трябва направо в музеите да ги вкарват.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зельо да прати и дипломати на обучение. Баце и Кирчо да ги учат как се изкоренява корупцията, как се въвежда еврото и как се влиза в Шенген. Да им предадем и този опит наред с дългогодишния ни опит с Ф16.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с лятното контранастъпление? Пари дадоха ли им - дадоха им! Оръжия дадоха ли им - дадоха им! Блинкен каза, че Украйна е получила всичко необходимо за успешно контранастъпление. "Всичко необходимо". А къде е успешното лятно контранастъпление, кой месец сме сега?
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не можете да обучите никого на нищо. Нито сте воювали редовно, а даже изобщо не сте воювали, нито имате всичкото разнообразие от военна техника, нито имате специалисти по тази техника. На какво ще ги научите бе ? На чалга защото само това знаете. Сами се поставяте в особено смешно положение. По-скоро украинците могат да ви научат на някои неща. Върховни плиткоумници сте бе.
36
1
 
12
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 9 месеца
Ще ги научат нашите военни специалисти да пият ракия вместо водка. Това могат.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Многу бря! Цели 30! Са с тях вече ше спечелат войната, нема начин иначе!
34
7
 
4
 
! Отговори
2-ра СУПЕР СИЛА А ? преди 9 месеца
Уж 3-дни...а вече почват 3-тата година..ха,ха,хаааааа...у сровците...!