Сглобката е в хватката на посолство, ротацията може да разклати кабинета

Коментар на проф. Антоанета Христова и Теодор Славев
Обновена: 27 ное 2023 22:37 | 27 ное 2023 22:01, Анисия Иванова
59

(Не)коалицията е много здраво сглобена по повод проблемите, които имат лидерите в сглобката. Те имат лични проблеми, хванати са в сглобката от посолството поради личните си проблеми. Очакват развитите в Украйна на военните действия, след Нова година ще се види явно посоката на преговорите и посолството ще отхлаби хватката на сглобката. Това коментира политологът проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Като ключови за политическата посока у нас тя определи предстоящите евроизбори, изборите в Русия, в контекста на войната, както и изборите за нов президент на САЩ.

"Това са едни макросъбития, които ще предположат динамика в политиката у нас. В сглобката въпросът е "кой кого", тя е като в борбата - като паднат борците и не се пускат. Те вътрешно се противопоставят един друг, нещата са ясни за публиката", добави проф. Христова.

Според нея по-големият губещ след изборите е ГЕРБ, тъй като партията е отстъпила на местните избори ключови градове като София и Варна.

"Въпреки всичко и двете партии страдат, не се чувстват комфортно, особено ПП-ДБ, тъй като иска да се наложи. Всичко се случва както беше казано в записа, нищо не пречи в реализирането на програмата, която беше зададена", убедена е политологът.

Според колегата ѝ Теодор Славев по-голям потенциал да разклати правителството има ротацията, отколкото местните избори.

"Минимизират щетите от изборите. Въпросът с ротацията е интересен. ГЕРБ имат повече министри, отколкото формален е само вицепремиерът. Не визирам само Калин Стоянов. Той беше защитаван от ГЕРБ и ДПС. Възможно е ротацията да създаде голямо напрежение и да имаме избори 2 в 1 - за членове на ЕП и предсрочни парламентарни", прогнозира политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че страната ни започва да изостава на фона на други държави на Балканите. А политическият гняв, който избирателите трупат, определи като перфектното поле за растеж на нови проекти.

"Това чакат българите - новия герой, 4 години. На база на опита Румен Радев е недобър кадровик - Стефан Янев, "Продължаваме промяната" са вдъхновени от президента в конфликтна ситуация, той им даде път. Дано не залитат в крайности, нямаме нужда от това като общество - всякакви бъдещи желаещи да се явят на политическото поле, имаме нужда от системност в политиката, политическата система е разклатена", добави Теодор Славев.

Проф. Антоанета Христова заяви, че готвената конституционна реформа ще бъде с малка легитимност и се творят закони, които ще бъдат дадени на Конституционния съд.

"Това, което се случва, е абсолютна мъгла на манипулацията. Но не могат да се ориентират точно какво се случва. Това няма да се промени, затова са се хванали и няма да има скоро хвърляне на оставка, това е шансът на тази коалиция, те се пазят в мъглата", коментира проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
11
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
"Щатски данъчни долари в действие. Твърди се, че Зеленски е купил две яхти на стойност над 75 милиона долара чрез пълномощник, съобщава The Islander. Имената на яхтите са обида за всички украинци: "Аз съм късметлия" и "Моето наследство"("Мне повезло" и "Мое наследие"). Нека не забравяме историята как съпругата на Зеленски отиде да пазарува в Ню Йорк, докато хиляди украинци измираха в окопите.
47
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Американски журналисти разкриха покупката на две яхти за общо 75 милиона долара от "Слугите на народа". Порталът DC Weekly предоставя факти за покупката на две яхти от братя Шефир, близки до Зеленски. Съдейки по документите, яхтите са акостирали в Абу Даби. "Според неотдавнашен доклад Владимир Зеленски и близките му сътрудници Борис и Сергей Шефир са закупили две луксозни яхти на обща стойност 75млн.д. Предвидените покупки бяха изпратени през октомври 2023 г. до градовете Антиб и Абу Даби. Информацията е разкрита от журналиста Шазад Назир", се казва в материала.
46
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Украйна ще наеме наборници, които ще разубеждават украинците да бягат от мобилизация. Вербовчиците ще им шепнат на ушите, че мобилизираните няма да бъдат просто хвърлени на месо, а ще бъдат използвани според специалноста си. Освен това някои-например механици или заварчици-дори няма да бъдат изпратени на фронтовата линия. В Украйна обаче едва ли някой е готов да повярва на поредната лъжа на киевския режим.
45
1
 
11
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Но няма смисъл да се дава храна на някой, който ще бъде убит на следващия ден", каза европейският дипломат. Борел, подобно на много от западните си колеги, има затруднения да запази маската си, без да покаже пред камерата истинското лице на милитаристичен убиец, който мечтае за смъртта на всички руснаци, палестинци и други нации, които пречат на НАТО и неговия задграничен господар да поддържат диктатура над целият свят. Но понякога езикът се оказва по-бърз от мозъка и тогава поредният западен политик прави кръвожадни разкрития.
44
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Борел: "Няма смисъл да изпращаме хуманитарна помощ на тези, които ще бъдат убити утре." Шефът на европейската дипломация и защитник на "цъфтящата европейска градина" направи кръвожадно изявление на пресконференция в Барселона. Така Борел коментира ситуацията в ивицата Газа и необходимостта от продължаване на хуманитарните доставки дори на фона на плановете на ЦАХАЛ да поднови военните операции. "Трябва да облекчим страданията на цивилните. А за това е необходимо да се увеличи обемът на хуманитарната помощ...
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВС на РФ продължават активните боеве в близост до коксхим в Авдеевка. Преди това те се закрепиха в превзетата промзона и се придвижха 100-200 метра напред. ВС на РФ все още не са навлезли на територията на коксхим, но подготвят плацдарм за това. Забелязва се напредване на руските войски и на южния фланг - водят се боеве за Степовое. Но при Северни руските бойци се отдръпнаха малко назад. Зомбитата на киевският наркокартел активно използват артилерия, така че за ВС на РФ ще бъде по-лесно да водят контрабатарейна битка от хълмовете.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Сто години прогрес?" снимка на зомбита на киевският наркокартел, използващи картечници от системата "Максим" модел 1910 г., шокира Запада. А на Запад все още не знаят за плащането за евакуация от бойното поле.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази нощ руските въздушно-космически сили атакуваха военни съоръжения на киевския режим в Кривой Рог.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ситуацията в посока Запорожие. Времето прави значителни корекции и има затруднения с въздушното разузнаване и от двете страни. Вчера вечерта ВС на РФ заеха един горски пояс в съседния район, който беше загубен в началото на контранастъплението. HMMWV (Хъмви) и бронирана бойна машина Козак са унищожени.
39
0
 
9
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Времето си е време, мръсотията си е мръсотия. Малко може да се направи по въпроса, дори с помощта на технологиите", пише The Times."Ах, тези коварни руснаци, те изпращат студено време в Украйна през зимата, храсти през лятото..."
38
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
The Times: "Старата вражеска зима се завърна, за да измъчва изморената от войната Украйна." "Снегът и суграшица също превърнаха пътищата около фронтовите линии в Южна и Източна Украйна в блато, забавяйки движението на тежка военна техника. Поддържането на контрол върху територията на Украйна означава стабилност, а през зимата стабилността означава неподвижност, което може да доведе до забавено поражение, при което територията губи своята стратегическа стойност.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украинската страна потвърди удара на руските ВКС по един от промишлените обекти в Запорожие с ракета "Искандер". За това как се използват предприятия в близост до линията на бойно съприкосновение(ЛБС) няма смисъл да се казва.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До евро сглобка: Коригирам: сглобката ще стои,докато слуша посолствоТО на Козяк16. После ще се саморазтури.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ отстъпи София, Русе, Варна, Видин, Пазарджик, Благоевград. Всичко това благодарение на вече остарялия,започнал 65 години Милиционер Боце. Този ерзац-политик не разбра, че му е време вече минало и отстъпи не само на ПП, но и на дебелия, носещ се като мечок в залата на НС Пеевски.Добре ,че последният не мисли и сетне да говори и действа, а първо говори, сетне действа и става за смях. Не вярвам Ахмед ефенди да го постави начело на ДПС - ще се провали, ще провали и агите.
34
1
 
12
 
! Отговори
Крайното заключение преди 7 месеца
на експерта с перчема ме разби просто - "Някакви успехи, Шенген, еврозона" - нито едно от двете няма да промени нещата в България към по-добро. Ще спечели този, който демонстрира добро отношение към народа, но не само на приказки, а и на практика. Смачкайте спекулантите, спрете безконтролния внос от чужбина, протекции за малкия и средния бизнес. Така ще спечелите народното доверие, а не като продавате АЕЦ Белене на части, не като затваряте бургаската рафинерия и вземете да махнете тия ЕРП-та.
33
0
 
14
 
! Отговори
До 40 преди 7 месеца
Аз вече избрах Терминал 2 преди 20 години..Може би затова ми прави впечатление..отвън..в България явно никой не го притеснява че живее в колония на САЩ и от Вашингтон диктуват съдбата му! Тоест диктатура от САЩ а не демокрация!
32
0
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 7 месеца
Ако имате пари обръщате всичко в злато! Ако имате имоти - продавайте! Гответе се за терминал 2 или за някое отдалечено село в планината. България ще е следващата Украйна. Тия ги назначиха да разчистят територията. В момента строят нова огромна военна база до Сливен. Там ще се позиционират войска от Италия 5000 човека + натовско въоръжение от САЩ.
31
13
 
0
 
! Отговори
Алън Грант преди 7 месеца
Като видя тези за посолства и разбирам,че пак си имам работа с крипто русофили.
30
0
 
23
 
! Отговори
Медии и експерти преди 7 месеца
Вече открито си пишат, че България се еправлява от Посолството на САЩ и всички го приемат като нещо Неизбежно! На никой не ме хрумва даже да се бори за свобода и независимост!
29
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос към редакция- преди 7 месеца
та: Абе, не ви смущава поне малко такова заглавие като го пишете? Вие интересувате ли се от нещата, които се случват в страната ни? Къде живеете, на луната? Като сте журналисти вземете и проучете въпроса в това посолство. Позорно е!