Защо всяко второ дете го определят като аутист?

Мозъкът търпи бурни промени до 8-годишна възраст, каза Анна Влаева
12 фев 2024 13:22, Анисия Иванова
52

Всяко второ дете го определят като аутист, защото не разпознават темперамента му, каза специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в студиото на "България сутрин".

От Министерството на образованието обявиха, че предвиждат създаване на професионална квалификация – специалист по ранно детско развитие в детските ясли.

"Специалистът трябва да е наясно с всички периоди, през които преминава детето от 0 до 8 години, защото в Световната здравна организация се смята, че ранното детско развитие приключва около 8 години. Не е от 0 до 3. Обосновава се на това, че мозъкът търпи най-бурни промени в развитието си точно до 8-годишна възраст. Този специалист трябва да е наясно с всички промени в когнитивен смисъл, но и физически, емоционален, психически и социален. Това трябва да е човек, който съвместява всички тези неща - малко психолог, логопед и кинезитерапевт, за да може да обхване цялостното развитие", коментира специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че ако един проблем се хване от самото начало, много по-бързо може да бъде преодолян. По думите ѝ всяка сфера има така наречения сензитивен период. На говора, например, сензитивният период е между 2 и 5 години.

"Насочих се точно към консултирането, защото виждах изключително големи проблеми, а хората не знаеха към кого да се обърнат. Всяко второ дете го кръщават аутист на база на някакви симптоми. Дори не се разпознават темпераментите на децата. Не може за всичко да съдим родителите, но трябва да има знанието, че са нужни консултации. Огромна част от родителите казват: "То от само себе си ще миене", което е залъгване", подчерта Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея персоналът в яслите и детските градини виждат кога има изоставане, но не могат да обърнат индивидуално внимание, защото са недостатъчно, а и това не е тяхна работа.

"Професията се наложи от промяната на нашето общество. Стана норма семействата да не излизат по три дни. Пандемията също изигра роля в това. Детето трябва да излиза минимум по 2-3 часа на ден, минимум два пъти на ден. Ако това не се случи, не е добре. Получават се съответните изкривявания", добави Влаева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: развитиедецаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Всяка шизофрения, вече е аутизъм..защото преди многооо години трудно беше да имаш дете ако в рода имаше луди, но това е в миналото и резултатите не закъсняха в "модерните" времена на фейсбук и инстаграм
44
3
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
То тук ,про.с.так до про.с.така.Ясно е описано в кой период се случва заболяването,но тук има по учени двойкаджии .
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предполага се, че е генетично заболяване. По-скоро го казват, за да отклонят вниманието от ваксините.
42
12
 
10
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
Които са спали по биология, са проспали, че аутизмът е генетично заболяване и НЕ се причинява от ваксини. Ако същите искат да продължат да спят, може да се върнат в каменната ера и готово. Там няма училище и пропуските им няма да личат.
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Освен прекаления имуизационен календар, майките не спазват никаква хигиена преди и по време на бремеността. Кучетата са им по-важни от бъдещите деца.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От аутист до аутист има разлика. Илон Мъск, Антъни Хопкинс, *** Бъртън, Лео Меси имат синдром на Аспергер, лека форма на аутизъм, но все пак аутизъм.
39
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Нямам спомени въобще да е имало деца с каквито и да е отклонения в моето детство. Не казвам че не е имало просто аз нямам такива спомени за децата от квартала. Една братовчедка като бебе имаше проблеми с млечна непоносимост , но после и мина. Сега ...няма вид алергия която да не е ударила всеки втори , а в западните страни -ЮК, Щатитие особено е като епидемия/ ; навъдиха се толкова много психични заболявания/ фармацевтиката и новоизлюпените психиатри помагат много за това/ че всеки има диагноз
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква специалистка е тая шарлатанка
37
11
 
7
 
! Отговори
Олигарх преди 2 месеца
На тези, които са писали, че не вярват, че има деца аутисти, от все сърце им желая да им се родят такива деца и внуци!!! Дано ви се върне тъпкано за невежите изказвания!!! Пожелавам ви още веднъж да стигнете до ТЕЛК и да почнете да взимате по "2 бона"!
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко от вас са виждали дете аутист в тежка или по-лека форма? Аз съм виждал три. Това в тежката форма на 20 години вече можеше да казва дай вода и до тук. Другите две бяха в лека форма, много време не проговориха, но после успяха да ходят и на училище, въпреки че си останаха странни деца.
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За пръв път срещам твърдението, че всяко второ дете го определяли като аутист. Тук има две неща. Първото е, че преди години аутистите масово са ги диагностицирали, че са с шизофрения, но с напредъка на медицината започнаха да слагат правилната диагноза. Второто е, че има много бързо увеличаване на процента на децата с аутизъм и нищо чудно съвсем скоро наистина всяко втори дете да е с аутизъм. Почти всички майки на такива деца казват, че след ваксинация е настъпила рязка промяна в детето.
34
11
 
4
 
! Отговори
веднага ви отговарям преди 2 месеца
пишат го за ПАРИ,ЗА МНОООГО ПАРИ,дават се толкова привилегии и какви ли не придобивки а всяка болест,за това толкова народ се пише болен от рак,от диабет и от какво ли още не,а всъщност реално няма и един разболял се наистина,същото е и с аутизма,на българина му дай келепир и аванта
33
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очевидно българските държавни психолози и психиатри още учат по наложените в бг медицината руски педагогики, които се считат за вся и всьо в науката. Те виждат проблем във всяка нормална човешка реакция и правят заключения за диагнози, с които съсипват съдбите на нормални хора. А и явно доста им плащат за това.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам защо, но в моето детство не знаех, че има и такива деца. Установих го доста по-късно, когато моите деца вече бяха поизрастнали. Чудех се не бъркат ли нещо, та толкова често се чува, че това или онова дете е аутист.
31
0
 
10
 
! Отговори
До 29 Анонимен преди 2 месеца
Така, така, ами ще си ги дундуркаме до 14 години вкъщи, вместо да ги учим за опасностите на улицата. А и специалистите , вместо да чешат езици с родители и деца, да организират събития навън.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото децата не отговарят на амбициозните учебни проекти на бенефициентите на фондове!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скачането за банани води до масов аутизъм.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото им плащат по 2 бона.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Да, да. Аха ше се забавляват навън но някой друг път - или няма къде или много коли и е опасно или някой ще вземе да им направи нещо лошо. То не е като едно време - от сутрин до здрач липсваме от къщи и никой да не се тревожи.
26
0
 
11
 
! Отговори
Врачката преди 2 месеца
Скоро всяко първо