Защо всяко второ дете го определят като аутист?

Мозъкът търпи бурни промени до 8-годишна възраст, каза Анна Влаева
12 фев 2024 13:22, Анисия Иванова
52

Всяко второ дете го определят като аутист, защото не разпознават темперамента му, каза специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в студиото на "България сутрин".

От Министерството на образованието обявиха, че предвиждат създаване на професионална квалификация – специалист по ранно детско развитие в детските ясли.

"Специалистът трябва да е наясно с всички периоди, през които преминава детето от 0 до 8 години, защото в Световната здравна организация се смята, че ранното детско развитие приключва около 8 години. Не е от 0 до 3. Обосновава се на това, че мозъкът търпи най-бурни промени в развитието си точно до 8-годишна възраст. Този специалист трябва да е наясно с всички промени в когнитивен смисъл, но и физически, емоционален, психически и социален. Това трябва да е човек, който съвместява всички тези неща - малко психолог, логопед и кинезитерапевт, за да може да обхване цялостното развитие", коментира специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че ако един проблем се хване от самото начало, много по-бързо може да бъде преодолян. По думите ѝ всяка сфера има така наречения сензитивен период. На говора, например, сензитивният период е между 2 и 5 години.

"Насочих се точно към консултирането, защото виждах изключително големи проблеми, а хората не знаеха към кого да се обърнат. Всяко второ дете го кръщават аутист на база на някакви симптоми. Дори не се разпознават темпераментите на децата. Не може за всичко да съдим родителите, но трябва да има знанието, че са нужни консултации. Огромна част от родителите казват: "То от само себе си ще миене", което е залъгване", подчерта Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея персоналът в яслите и детските градини виждат кога има изоставане, но не могат да обърнат индивидуално внимание, защото са недостатъчно, а и това не е тяхна работа.

"Професията се наложи от промяната на нашето общество. Стана норма семействата да не излизат по три дни. Пандемията също изигра роля в това. Детето трябва да излиза минимум по 2-3 часа на ден, минимум два пъти на ден. Ако това не се случи, не е добре. Получават се съответните изкривявания", добави Влаева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: развитиедецаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 10 и 16. А твоя некомунистически мозък са го докарали до умопомрачение. Нали сме ходили на училище бе и няма да можем да разберем дали едно дете от нас не е държи нормално бе а бе ? Пак и за аутизма ли ти е виновен бе комунизъма бе а бе на кой свят си бе.
24
5
 
15
 
! Отговори
Да, да преди 8 месеца
Въобще не го вярвам това, че децата са аутисти. Но са лишени от игри , движение навън. Забили нос в екраните с часове,вместо да са активни и да се забавляват , да общуват извън вкъщи. Ей затова трябва да мислят тези специалисти, не консултации- приказки, приказки. Пускайте навън децата без таблети и телефони. Ще се повъртят, ще се почудят и така ще заиграят, че няма да им се прибира вкъщи.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото им плащат по 2 бона.
22
11
 
7
 
! Отговори
до 10 и 16 преди 8 месеца
Това са глупости, с които комунистическите ви мозъци са били промивани до 89та. Истината е, че преди не е имало нито изследвания или методика, по които да се докаже това и тия деца са били пренебрегвани като буйни, *** или двойкаджиите, ако е било по-сериозно са били забутвани в специализирани у-ща.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Номер 21 - със сигурност твоята диагноза е олигофрения. Научи се да се изказваш нормално и разбираемо!!!
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До коментар 20-ненормален свят - твоята олигофрения си личи от километри, по - добре не се обаждай!
19
7
 
8
 
! Отговори
ненормален свят преди 8 месеца
До Лили "Ние, аутистите сме свръх интелигентни, гениални, умни, талантливи, на...." ------------ а мъжете могат да раждат...
18
18
 
8
 
! Отговори
Лили преди 8 месеца
Аз също съм с аутизъм (синдром на Аспергер)! Ние, аутистите сме свръх интелигентни, гениални, умни, талантливи, надарени, високообразовани, грамотни, успешни и продуктивни! Ние сме абсолютни гении и със сигурност нямаме АБСОЛЮТНО нищо общо с олигофренията!
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Моите виждания са че поне 95% от сентаджийте са аyтиари. Мислят си, че колкото повече автомобили и вещи имат и колкото повече се тъпчат, толкова по-щастливо ще живеят.
16
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Моите виждания са че поне 95% от русофилите са аyтиари. Милеят по бай Тошо когато са карали няква савецка трошка дето след 50 км прегрява, в хладилника са имали едно парче салам, не са знаели какво са дънки, но пък тогава живота според тях бил супер.
15
11
 
9
 
! Отговори
Наздраве преди 8 месеца
До Ами "Като раждат след 25 годишна възраст е нормално да раждат аутистчета." --------------- истината боли. Като гледам колко червени палци събират двата поста посочващи слона в стаята, явно родителите не искат да признаят, че вината е именно тяхна!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Новата "модерна болест", този път сред децата, което дава повод да се изсмучат финанси за наблюдения, изследвания, разбирайте нов повод за тормаз над психиката им. Празна ниша за заемане от "специалисти", които ще правят точно това, което ги посъветват чрез СЗО. Иначе, ако искате, продължавайте да считате, че Ковид не е психоексперимент.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В пропадналата ни тотално държава и децата нямат спокойствие от сатанинските домогвания!Родители,не се доверявайте на шошоро НПО,те само привидно се правят на загрижени,за да цоцат пари от данъците ни,а в действителност работят против здравето и интересите на децата и на всички нас като народ! Целят унищожаването на БЪЛГАРСКИЯ етнос!!! Управляват ни престъпни продажници!!!
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аутизмът се развива заради модерните ваксини. Факт, потвърден от самите родители. Набиват МПР ваксината и на следващият ден детето започва да дава заето, да се клати и да гледа в точка. Здраве, право, общително дете. Това е по целия свят. Има и генетични случаи, но те са малко. Ако аутизмът беше генетичен, щеше да се установява с генетично изследване, а не с някакви абстрактни обследвания. Няма двама еднакви аутиста. То затова се нарича спектър.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По статистика в целия свят, без значение, раса или култура , аутизмът се среща в 1- 1,5% от населението. Т.е. 1 случай на 100 деца. Това е генетично разстройство.
10
3
 
3
 
! Отговори
запасняк преди 8 месеца
За да го спасят от фронта.
9
26
 
10
 
! Отговори
Ами преди 8 месеца
Като раждат след 25 годишна възраст е нормално да раждат аутистчета.
8
12
 
23
 
! Отговори
дедо преди 8 месеца
Аутизма е ново понятие. Преди се е наричало олигофрения в различни степени.
7
17
 
16
 
! Отговори
Аха преди 8 месеца
Ами майките, като пушат, пият през бременността и раждат на 40 г., какво очакват.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен "Оф пишете и коментирате глупости. В клас от 25 деца има между 0 и 1 аутисти средно. Това е на светлинни години от всяко второ дете." --------- интересно, на времето, когато аз бях ученик не помня в моя или който и да е било клас от набора в училището да е имало аутисти. Не помня и всяко второ дете да е било с алергия или някакво заболяване. А дебелаците се брояха на пръстите на едната ръка.