¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?

ўе има ли отговор на атаката от »ран?
14 апр 2024 22:22, јлександър ѕопов
160
¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

ѕрез изминалата нощ »ран извърши безпрецедентна директна атака срещу »зраел, използвайки стотици дронове и ракети. »зраелските сили об€виха, че 99 процента от ракетите и дроновете, изстрел€ни от »ран през нощта, са били прехванати, без да достигнат целта си. »ран каза, че атаката е в отговор на смъртоносното нападение по сградата на иранското консулство в ƒамаск, в —ири€, преди две седмици, в което загинаха седем представители на  орпуса на гвардейците на »сл€мската революци€. ƒо какво и докъде ще отведе всичко това оттук насетне зависи до гол€ма степен от решението на »зраел как ще отговори на иранската атака, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

—траните от региона, а и от други точки на света, призоваха за сдържаност. ѕодобен призив дойде дори от страни, които дълбоко ненавиждат ирански€ режим.

»ранците сега се придържат към лини€та: "—метките б€ха уредени, въпросът е приключен, но не отвръщайте на удара ни или в противен случай ние ще устроим толкова мощна атака срещу вас, че вие н€ма да бъдете в състо€ние да € отблъснете“.

ќще по темата
Ќо насто€щото правителство е едно от най-твърдолинейните в израелската истори€, припомн€ Ѕи Ѕи —и. “о реагира в рамките на н€колко часа на смъртоносното нападение на „’амас“ на 7 октомври миналата година, после предприе офанзива в ивицата √аза и вече над шест месеца води война с радикалното палестинско движение там.

—ега израелски€т военновременен кабинет е малко веро€тно да остави без отговор тази пр€ка атака от страна на »ран, колкото й ограничени да б€ха нейните последстви€ на терен, посочва Ѕи Ѕи —и. ј израелски военен говорител вече каза, че »зраел ще отговори на иранската атака "с действи€, а не с думи", предаде ƒѕј.

“ака че какви са израелските възможности за действие? Ѕи Ѕи —и прогнозира три възможни сценари€.

»зраел би могъл да се вслуша все пак в призивите на съседите си и да про€ви „стратегическо търпение“. ѕри този подход »зраел може да се въздържи от директен ответен удар срещу »ран и вместо това да продължи да взема под прицел прокситата на »ран в региона, като „’избула“ в Ћиван или военни обекти в —ири€, както прави от години.

“ел јвив може да накаже »ран чрез сери€ от удари, подобни на иранските, които да са внимателно преценени, да бъдат извършени с ракети с гол€м обсег и да вземат под прицел само онези военни бази, от които иранците предприеха атаката си миналата нощ. ¬ този случай »ран ще възприеме това като ескалаци€, защото това ще бъде първи€т път, в който »зраел би атакувал »ран директно.

Ќо »зраел може да реши да даде още по-сериозен отговор на иранската атаката, като нанесе удари по бази, тренировъчни лагери или командни и контролни центрове на вли€телните ирански републикански гвардейци.

јко избере вариант 2 или вариант 3, »зраел може да предизвика отговор от страна на »ран. » тогава ключови€т въпрос ще бъде дали всичко това н€ма да въвлече —јў в пълномащабен конфликт между иранските и американските сили в региона. —јў имат военни бази във всичките шест арабски страни в «алива, както и в —ири€, »рак и …ордани€. “е може да станат мишена за огромните ирански запаси от балистични и други ракети, които »ран съум€ да натрупа през годините въпреки международните санкции, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

»ран може да извърши още нещо, което заплашва да направи от дълго време в случай, че бъде нападнат – да затвори стратегически важни€ ќрмузки проток, като използва мини, дронове и бързи щурмови катери. ѕо този начин »ран би прекъснал почти една четвърт от световните доставки на петрол. ј това е кошмарни€т сценарий, който би въвл€къл —јў и държавите от «алива в регионална война. ћного страни сега полагат денонощни усили€, за да избегнат именно този кошмарен сценарий, пише Ѕи Ѕи —и./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


160
ќще по темата: »ран»зраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
85
3
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 артинката не е никак весела. ≈вреите с т€хното американско лоби и иранците с персийската си натура са еднакво своенравни и дебелократунести. Ќе е желателно нещата да ескалират, защото едните имат €дрено оръжие официално, а другите неофициално. —трахувам се, че точно на »ран тези номера на евреите не минават.
84
2
 
3
 
! ќтговори
ѕървата военна преди 2 месеца
Ѕаза на —јў в јраби€, »зраел, нещо оплете конците. ўо ли? ќтново руснаците са проблема. Ќо! —тигне ли се до  итай, т.н. западна демокраци€ ще се сблъска със самата себе си. ƒва св€та. ≈днакви. ўе се бор€т за да съществуват. «ем€та е малка. «а големите мераци.
83
4
 
4
 
! ќтговори
“енгри кан преди 2 месеца
ћен ме устройва затвар€нето на ќрмузки€т проток. √оривата ша форкнат у небесех и секви разни твари с пари и желание да купуват имоти в планините ще капитулират;)))
82
11
 
7
 
! ќтговори
≈ксперт преди 2 месеца
јз ги виждам нещата по следни€ начин: без значение кой ще спечели изборите в —јў, »ран и –уси€ ще загуб€т и то в исторически пропорции. “ръмп може и да спре помощта за ”крайна, но пък ще смаже »ран, не е изключено и —јў да влезнат там както в »рак. “очно по времето на “ръмп беше ликвидиран висш ирански генерал. “ръмп ще застане твърдо зад »зраел, руснаците без ирански дронове са доникъде, а пък јнгли€ и ‘ранци€ могат да снабд€ват ”крайна със снар€ди и без помощта на —јў.
81
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј на ¬ладо „уков май му се ходи в „укотка. Ќавс€къде хвърл€ плюнки как светът бил застанал зад »зраел. ћечтите на платени€ трубадур.
80
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ћного държави се научиха да воюват там!
79
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
“о€ мач е уговорен. је дайте нещо друго.
78
9
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
»ран тр€бва да бъдат ударени с ц€лата мощ и сила, защото снабд€ват –аша с дронове, което ги прави участници във войната на ѕутл3р срещу ≈вропа. »рански€т режим и –ашистки€ режим тр€бва да бъдат свалени част по-скоро...
77
6
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—траната »зраел се създава със същата резолюци€ с ко€то и ѕалестина. —ъздават се две държави, но реално има само една ко€то напада населението на другата. »нтереси дръжки, глупостта по гората не ходи. »ран може да затрие »зраел обаче евреина си мисли че с €нкито зад гърба никой н€ма да посмее и продължава с терора. ƒокато не си го изпроси.
76
5
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ъпросът, който тр€бва да задавате в момента е докога израелските провокации ще остават ненаказани, защото както и да го извъртате, »зраел предизвика всичко това с нападението над иранското посолство.
75
7
 
6
 
! ќтговори
–”—— »… ќ  ”ѕјЌ“ преди 2 месеца
Ќатан€хо спешно се нужда е ог пълномащабна война. «а 6 мисица усп€ да срине със зем€та една ивица дълга 20 км и широка 8 км. изби огромно количество мирни жители, а в това число и заложниците взеги от ’амас. “ой и за това не бърза да завземе изц€ло √аза, защото ще се разкрие истината че по негова вина всичките заложници са убити от безооледното едрейско бомбене. ¬ойна с »ран е единственото спасение за него.
74
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
”смирителна риза за Ќалудн€ху и хвърл€нето му в клетка, ще спаси човечеството от гол€ма война.
73
8
 
9
 
! ќтговори
73 преди 2 месеца
ƒо јнонимен 80 ≈вреите са точно местно население. ¬ ≈русалим още стои ’рамови€т хълм и —тената на ѕлача, стена останала от двореца на еврейски€ цар —оломон. “ам е имало не едно и две еврейски царства. “ова, че арабите с агреси€ после са изгонили евреите от родните им земи нищо не значи. “о и тук при нас турците б€ха окупирали 500 години нашите земи. “ова значи ли, че ние българите не сме население на Ѕългари€?  акто ние освободихме земите си, така и евреите си върнаха бащините земи.
72
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
81 ти нещо много си обзет от рожденни дни зодии и тролски€т речник.  итаеца говори че н€ма да напада сащ обаче €нкито иска война с китай. ѕонеже €нкито катал€са. » сега пусна поръчка да злобеете по всички. ÷ели€т св€т е диктатори и терористи само сащ не е. —амо че зми€та сащ умира. ¬ече даже н€маш опорки че –уси€ щ€ла да фалира а мислиш да добавиш терор като представка към ц€ла наци€ ко€то е спас€вала света поне два пъти. –еално терориста си ти.
71
4
 
4
 
! ќтговори
≈х 73 преди 2 месеца
ƒа не съм политик да ти кажа кое да стане първо. ћакар черничките да предлагаха зам€на срещу техни.  азвам, че като стрел€ш с тежки оръжи€ ще си избиеш собствените заложници. —лед ћюнхен проведоха много по-хубава операци€.  азвам, че избиха много повече деца, отколкото сандалите. ј така само трупат омраза. Ќепропорционален и безрезултатен отговор. ѕлю€ на исл€мситките книги. ѕак питам - ще посмееш ли да кажеш нещо срещу √осподарите си? ѕлатен си. Ќаправо от посолството в мола ли пишеш?
70
0
 
3
 
! ќтговори
не си Ћевски,а Ћютви преди 2 месеца
ƒо Ћевски ¬ълчан¬ойвода Ќатоварил той на кораб, въ-шки натоварил. “о турските пристанища по това време ей тъй са били без надзор, та всеки е можел да товари каквото си ще.  орабите ей тъй са идвали до нашите брегове без турците да зна€т. ƒруги басни? јнгел  ънчев що ли се самоуби на пристанището в –усе?
69
8
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ќт гледна точка на международното право,Ќетан€хо е масов убиеецЌищо не оправдава и неговите подръжници в »зраел и в —јў.“е не са само подстрекатели а и непреки участници в геноцидћилошевич бе обвинен и задържан от ћеждународни€ —ъд в ’ага за много по-малко жертви и умъртвен без присъда» на Ќетан€хо ще му дойде редът,но го чакат да се"найграе"на войнаѕроведение има,и то не прощва на убийците–ано или късно съвеста им "проговар€"и те не намират покой и на он€ —в€т.ќстават в »стори€та като убийци.
68
5
 
4
 
! ќтговори
SS преди 2 месеца
≈то какво бих направил . ќтветен удър с ц€лата военна мощ на арми€та по стратегически обекти ,инфраструктура и командни центрове. “ова рано в 4часа сутринта.. ѕо обед още един въздушен удър по железнопътната мрежа.
67
7
 
5
 
! ќтговори
ƒо 75 преди 2 месеца
≈скалаци€та там е изц€ло по сценарий и в интерес на путин и иран! јко не ти е увр€ла главата да го разбереш, значи си много тъпичък! јмериканците загърбиха ”крайна заради войната в √аза и за да се подготв€т за ескалаци€ там! Ќапредъка на тероруснаците започна чак след като почна конфликта в √аза. ј конфликта в √аза започна точно на рождени€ ден на ѕутин-подаръка от »ран! јко не можеш да сметнеш 2+2, не се хаби да пишеш!
66
7
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
73 евреите нападат и завземат палестински земи от половин век, половината население на израел вече е мюсулманско от точно това. » децата зна€т кой е нападнал. ≈вреите не са местното население.