¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?

ўе има ли отговор на атаката от »ран?
14 апр 2024 22:22, јлександър ѕопов
160
¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

ѕрез изминалата нощ »ран извърши безпрецедентна директна атака срещу »зраел, използвайки стотици дронове и ракети. »зраелските сили об€виха, че 99 процента от ракетите и дроновете, изстрел€ни от »ран през нощта, са били прехванати, без да достигнат целта си. »ран каза, че атаката е в отговор на смъртоносното нападение по сградата на иранското консулство в ƒамаск, в —ири€, преди две седмици, в което загинаха седем представители на  орпуса на гвардейците на »сл€мската революци€. ƒо какво и докъде ще отведе всичко това оттук насетне зависи до гол€ма степен от решението на »зраел как ще отговори на иранската атака, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

—траните от региона, а и от други точки на света, призоваха за сдържаност. ѕодобен призив дойде дори от страни, които дълбоко ненавиждат ирански€ режим.

»ранците сега се придържат към лини€та: "—метките б€ха уредени, въпросът е приключен, но не отвръщайте на удара ни или в противен случай ние ще устроим толкова мощна атака срещу вас, че вие н€ма да бъдете в състо€ние да € отблъснете“.

ќще по темата
Ќо насто€щото правителство е едно от най-твърдолинейните в израелската истори€, припомн€ Ѕи Ѕи —и. “о реагира в рамките на н€колко часа на смъртоносното нападение на „’амас“ на 7 октомври миналата година, после предприе офанзива в ивицата √аза и вече над шест месеца води война с радикалното палестинско движение там.

—ега израелски€т военновременен кабинет е малко веро€тно да остави без отговор тази пр€ка атака от страна на »ран, колкото й ограничени да б€ха нейните последстви€ на терен, посочва Ѕи Ѕи —и. ј израелски военен говорител вече каза, че »зраел ще отговори на иранската атака "с действи€, а не с думи", предаде ƒѕј.

“ака че какви са израелските възможности за действие? Ѕи Ѕи —и прогнозира три възможни сценари€.

»зраел би могъл да се вслуша все пак в призивите на съседите си и да про€ви „стратегическо търпение“. ѕри този подход »зраел може да се въздържи от директен ответен удар срещу »ран и вместо това да продължи да взема под прицел прокситата на »ран в региона, като „’избула“ в Ћиван или военни обекти в —ири€, както прави от години.

“ел јвив може да накаже »ран чрез сери€ от удари, подобни на иранските, които да са внимателно преценени, да бъдат извършени с ракети с гол€м обсег и да вземат под прицел само онези военни бази, от които иранците предприеха атаката си миналата нощ. ¬ този случай »ран ще възприеме това като ескалаци€, защото това ще бъде първи€т път, в който »зраел би атакувал »ран директно.

Ќо »зраел може да реши да даде още по-сериозен отговор на иранската атаката, като нанесе удари по бази, тренировъчни лагери или командни и контролни центрове на вли€телните ирански републикански гвардейци.

јко избере вариант 2 или вариант 3, »зраел може да предизвика отговор от страна на »ран. » тогава ключови€т въпрос ще бъде дали всичко това н€ма да въвлече —јў в пълномащабен конфликт между иранските и американските сили в региона. —јў имат военни бази във всичките шест арабски страни в «алива, както и в —ири€, »рак и …ордани€. “е може да станат мишена за огромните ирански запаси от балистични и други ракети, които »ран съум€ да натрупа през годините въпреки международните санкции, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

»ран може да извърши още нещо, което заплашва да направи от дълго време в случай, че бъде нападнат – да затвори стратегически важни€ ќрмузки проток, като използва мини, дронове и бързи щурмови катери. ѕо този начин »ран би прекъснал почти една четвърт от световните доставки на петрол. ј това е кошмарни€т сценарий, който би въвл€къл —јў и държавите от «алива в регионална война. ћного страни сега полагат денонощни усили€, за да избегнат именно този кошмарен сценарий, пише Ѕи Ѕи —и./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


160
ќще по темата: »ран»зраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
45
3
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
51 „ети :»коноборството във ¬изанти€ е религиозно-политическо течение в христи€нството през V век и ’ век, противопостав€що се на прекаленото преклонение пред икони и реликви, а също така на силното им комерсиализиране. “ерминът е възникнал в историографи€та през XVII век, за да илюстрира един от ранносредновековните епизоди на дебат във ¬изанти€, наричан икономахи€. »коноборството намира силна подкрепа у н€кои византийски императори,
44
6
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќападението на »ранското посолство в ƒамаск е равно на нападение срещу »ран.
43
5
 
5
 
! ќтговори
»стина преди 2 месеца
ƒо јнонимен 49 дори да е било щаб квартира на ’амас е била на територи€та на »ранското посолство в —ири€ което означава че си е »ран, така че реално и на практика »зраел е нападнал »ран. Ќе харесвам р€занiте, но в този случай се опитват да ги натоп€т
42
7
 
2
 
! ќтговори
Ќ€ма да посме€т преди 2 месеца
Ќетан€ху е жесток, но не е луд, н€ма да посмее да удари »ран. »зраелските удари в —ири€, »рак и други държави в региона и без друго не спират.
41
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕърдак с ъ че и Ѕотев сложил. Ќ€ма ли кой да го шамароса то€ с копираните глупости? алоу модераци€ н€ма ли?
40
7
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 42 Ќе ми е известно »зраел да е бомбардирал територи€та на »ран. «а какви нападени€ пишеш?
39
7
 
5
 
! ќтговори
»стина преди 2 месеца
ƒо колкото знам »зраел нападна »ран, взриви им посолството което е »ранска територи€ по вс€какви правила. »ран отговориха със зрелищна но не ефективна атака, за да замажат очите на крайните сунити които б€ха готови да затри€т »зраел. јко »зраел се объркат да тръгнат на война, ще обедин€т арабите и н€ма да има »зраел или поне не от тази страна на гол€мата вода. —амо не знам защо официално не си направиха един анклав в —јў, може би защото и  итайците биха направили същото!
38
3
 
8
 
! ќтговори
4321 преди 2 месеца
28 и останалите на 20 г. ли сте? »нтернет не е само за порно. “урци€ ще нападне по ко€ граница? ќт  ипър с морски десант? »ли през половин —ири€? »зраел щ€л да превземе до часове “ехеран? 28 от  арлуково ли пишеш? — въздушен десант над …ордани€ и »рак. »ли през —ј и над ѕерсийски€ залив? » как ще станат ти€ неща? Ѕез танкове, артилери€, снабдителни линии за боеприпаси, гориво и хора. Ѕива да сте б€гали от часовете по географи€, но вашето е прекалено.
37
0
 
8
 
! ќтговори
29 преди 2 месеца
ƒо 37 „ети повече! ѕилат ѕонтийски е римл€нин. ѕо днешному-италианец. –имски губернатор и военоначалник на провинци€ ёде€.
36
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
»зраел е атакуван - да да, имат право да почнат война! »ран бива атакуван - не не, те н€мат право да отвърнат. јбееее, ние *** ли сме?
35
5
 
3
 
! ќтговори
29 преди 2 месеца
ƒо 34 »сус не се е покръстил защото още не е бил разпънат на кръста. «а него кръста не е значел нищо преди това. ¬ църковни€ календар дори има празник "обрезание √осподне". Ќие христи€ните не сме ***, но евреите са. ¬сичките му ученици-апостоли са също ≈¬–≈»! »сус н€ма как да стане христи€нин. јко аз съм ѕетко, н€ма как да стана петковист. “ой е създател€т на христи€нската религи€. “€ носи неговото име, а не той-нейното име. ѕанимаеш? –оден като евреин от родители евреи.
34
2
 
0
 
! ќтговори
јри √олдберг преди 2 месеца
ќй ¬ей! Ўабат Ўалом беше ¬чера!!
33
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо28.—игурен ли си?я дай подробности,как това ще стане?ћного веро€тно е дори —јў да неутрализира атака на “елавив срещу “ехеран,за да не се"нагнет€ва"напрежение в —вета,преди изборите там.“ези избори в —јў ще са на живот и смърт за —атанистите около Ѕайдън.≈два ли ще рискуват да подкреп€т една бита"карта",защото за т€х вече е въпрос на лично оцел€ване.ј и след 9-ти юни,никой не гарантира,че за администраци€та и за арми€та им,ще има заплати.
32
8
 
1
 
! ќтговори
хахаха преди 2 месеца
ƒо  рай ≈дна еврейска атомна бомба над »станбул и е свършено с половината “урци€. 20 милиона ще идат набързо при јллах.
31
6
 
5
 
! ќтговори
а после? преди 2 месеца
ƒо  рай. јко “урци€ се намеси, јмерика и »зраел ще въоръжат десетина милиона кюрди. » после след евентуална война може да се по€ви независима държава  юрдистан на територи€та на “урци€, —ири€ и »ран.
30
7
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ то€ си вид медии като тази тр€бва да бъдат забранени!!! ќсновната цел на вчера.бг е да плаши племето. ј знаем че булгарише племе лесно се плашорка и пълни гащите!!
29
11
 
2
 
! ќтговори
 рай преди 2 месеца
«абрав€те че “урци€ н€ма да остане неутрална при война на »зраел с »ран. ѕроекта "еврейска държава" може да приключи мн бързо.
28
7
 
5
 
! ќтговори
грешката е в€рна! преди 2 месеца
ƒо јнонимен 27. ’ристи€нски€т бог ’–»—“ќ— ≈ ≈¬–≈»Ќ! јко не беше евреин н€маше да празнува с учениците си ≈¬–≈…— ј“ј ѕј—’ј в √етсиманската градина край ≈русалим. Ќие христи€ните в бегето празнуваме ли ѕасхата? ¬прочем ”„≈Ќ»÷»“≈ на ’ристос —Џўќ —ј ≈¬–≈»!!!
27
10
 
2
 
! ќтговори
—поко преди 2 месеца
—поко, —јў казаха, че н€ма да подкреп€т »зраел само за заблуда на противника. —ега израелската арми€ минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в “ехеран и режимът на а€толасите ще бъде свален.
26
5
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо20.“и си един жалък Ѕќ√ќ’”ЋЌ» . ’русти€нски€т Ѕќ√,(»сус)не е еврейн.“очно такива като теб са го предали за да бъде разпнът на  ръста.