¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?

ўе има ли отговор на атаката от »ран?
14 апр 2024 22:22, јлександър ѕопов
160
¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

ѕрез изминалата нощ »ран извърши безпрецедентна директна атака срещу »зраел, използвайки стотици дронове и ракети. »зраелските сили об€виха, че 99 процента от ракетите и дроновете, изстрел€ни от »ран през нощта, са били прехванати, без да достигнат целта си. »ран каза, че атаката е в отговор на смъртоносното нападение по сградата на иранското консулство в ƒамаск, в —ири€, преди две седмици, в което загинаха седем представители на  орпуса на гвардейците на »сл€мската революци€. ƒо какво и докъде ще отведе всичко това оттук насетне зависи до гол€ма степен от решението на »зраел как ще отговори на иранската атака, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

—траните от региона, а и от други точки на света, призоваха за сдържаност. ѕодобен призив дойде дори от страни, които дълбоко ненавиждат ирански€ режим.

»ранците сега се придържат към лини€та: "—метките б€ха уредени, въпросът е приключен, но не отвръщайте на удара ни или в противен случай ние ще устроим толкова мощна атака срещу вас, че вие н€ма да бъдете в състо€ние да € отблъснете“.

ќще по темата
Ќо насто€щото правителство е едно от най-твърдолинейните в израелската истори€, припомн€ Ѕи Ѕи —и. “о реагира в рамките на н€колко часа на смъртоносното нападение на „’амас“ на 7 октомври миналата година, после предприе офанзива в ивицата √аза и вече над шест месеца води война с радикалното палестинско движение там.

—ега израелски€т военновременен кабинет е малко веро€тно да остави без отговор тази пр€ка атака от страна на »ран, колкото й ограничени да б€ха нейните последстви€ на терен, посочва Ѕи Ѕи —и. ј израелски военен говорител вече каза, че »зраел ще отговори на иранската атака "с действи€, а не с думи", предаде ƒѕј.

“ака че какви са израелските възможности за действие? Ѕи Ѕи —и прогнозира три възможни сценари€.

»зраел би могъл да се вслуша все пак в призивите на съседите си и да про€ви „стратегическо търпение“. ѕри този подход »зраел може да се въздържи от директен ответен удар срещу »ран и вместо това да продължи да взема под прицел прокситата на »ран в региона, като „’избула“ в Ћиван или военни обекти в —ири€, както прави от години.

“ел јвив може да накаже »ран чрез сери€ от удари, подобни на иранските, които да са внимателно преценени, да бъдат извършени с ракети с гол€м обсег и да вземат под прицел само онези военни бази, от които иранците предприеха атаката си миналата нощ. ¬ този случай »ран ще възприеме това като ескалаци€, защото това ще бъде първи€т път, в който »зраел би атакувал »ран директно.

Ќо »зраел може да реши да даде още по-сериозен отговор на иранската атаката, като нанесе удари по бази, тренировъчни лагери или командни и контролни центрове на вли€телните ирански републикански гвардейци.

јко избере вариант 2 или вариант 3, »зраел може да предизвика отговор от страна на »ран. » тогава ключови€т въпрос ще бъде дали всичко това н€ма да въвлече —јў в пълномащабен конфликт между иранските и американските сили в региона. —јў имат военни бази във всичките шест арабски страни в «алива, както и в —ири€, »рак и …ордани€. “е може да станат мишена за огромните ирански запаси от балистични и други ракети, които »ран съум€ да натрупа през годините въпреки международните санкции, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

»ран може да извърши още нещо, което заплашва да направи от дълго време в случай, че бъде нападнат – да затвори стратегически важни€ ќрмузки проток, като използва мини, дронове и бързи щурмови катери. ѕо този начин »ран би прекъснал почти една четвърт от световните доставки на петрол. ј това е кошмарни€т сценарий, който би въвл€къл —јў и държавите от «алива в регионална война. ћного страни сега полагат денонощни усили€, за да избегнат именно този кошмарен сценарий, пише Ѕи Ѕи —и./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


160
ќще по темата: »ран»зраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
65
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 70 ј през тези подземни тунелки може ли да се влезе или не може? «а строежа на тунели към »зраел ли отиват нашите пари за √аза?
64
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ќт индийците.
63
4
 
6
 
! ќтговори
ћда преди 2 месеца
»ран за пореден път прави цирк за вътрешна употреба! ¬сички са предупредени предварително, взети са мерки да н€ма жертви. јко въпреки това »зраел се върже и тръгне да отговар€, ще им стане доста трудно! » така вече света всеки ден се настройва срещу т€х....
62
5
 
3
 
! ќтговори
≈ да, хвърлихте преди 2 месеца
”крайна на вълците / на мечката и не стана далаверата. ”крайна умре, но сега има нова, даже е по-заплетена далавера, защото в арабски€ св€т нищо не е предвидимо. »зраел още не се е оправил с ’амас, пък се заиграва с »ран. » —јў, както винаги, накра€ н€ма да имат нищо общо. јко с »зраел се случи същото като с ”крайна, със сигурност ще има един по-добър св€т.
61
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќека да напомн€ че Ѕългари€ е признала ѕалестина и в —офи€ има посолство. ѕосолство на ƒържавата ѕалестина в —офи€, –епублика Ѕългари€ јдрес: 1164 —офи€, бул. "ƒжеймс Ѕаучър" 22  огато »зраел напада √аза всъщност напада ѕалестина. Ќищо чудно и да се опитат евреите да гръмнат и посолството в —офи€.
60
3
 
3
 
! ќтговори
62 преди 2 месеца
ƒо ¬€рно думаш 62  ое тр€бва да бъде първото и кое второто? ’амаз ли тр€бва да освободи заложниците? »ли »зраел да прекрати огън€, започнат точно за да бъдат освободени заложниците от ’амас? » след като »зраел прекрати огън€, они€ ще си продължат да държат заложниците.  ак стават тези номера? “ака ли е записано в книгите на исл€ма?  ога и защо евреите започнаха военните действи€? ѕреди ’амаз да вземе заложници и убие на партито много хора (имаше стрелба там!) или след това?
59
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 66 ќт кого са преписали евреите религи€та? ќт мюсюлманите ли? ј те, мохамеданите дали ще се откажат от религи€та си и от дивотиите записани в техните свещени книги, като например да бъдат убивани вс€какви друговерци, дори без нищо лошо да са им направили.
58
6
 
5
 
! ќтговори
¬€рно думаш 62 преди 2 месеца
ƒа не си кривим душите. ’амас нападна и отвлече цивилни. “ова е отвратително. —ега кажи колко цивилни уби ’амас и колко »зраел. ƒай акъл как се освобождават заложници с масов обстрел от оръди€, самолети и танкове? ј да кажеш нещо как евреите убиха собствените си заложници, които б€ха голи и под б€л флаг? ¬земи си сребърниците /или шекелите/, но знай, че и двете страни са нечестиви. Ќо ще ти изгори надника, ако пишеш срещу √осподар€ ти.
57
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—ъмн€вам се, че богати евреи живе€т до оградата на √аза. ѕрекалено удобно беше нападението над »зраел. ƒори бивши еврейски войници се изказаха, че е невъзможно да се влезе с пикапи от √аза незабел€зано. —лучиха се прекалено много събити€ като 11.09, фалшификаци€та за €дрените оръжи€та на —адам, химическите оръжи€ на јсад. —ветът се управл€ва от лу*ди старци и това е плашещо.
56
0
 
3
 
! ќтговори
ти сам го каза преди 2 месеца
ƒо –ейв парти јми щом повечето жертви са били германци и англичани, тогава за какво говорим? √ерманците и англичаните да са нападнали »ран и неговата кукла-марионетка ’амаз? ўо щат да нападат и убиват германците и англичаните дошли на партито?
55
4
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
62 вчерашно лекке, конфликта в √аза е от над 70 години и не касае пр€ко »ран, но касае пр€ко »зраел. ѕо ќќЌ се създава ѕалестина в √аза, а не »зраел. »зраел е участник в терористични атаки в газа от 70 години. ¬ този смисъл не само »ран ами всеки член на ќќЌ тр€бва да се намеси и то не да чака »зраел да му гръмне посоството в —ири€. јз насто€вам Ѕългари€ да прати войска срещу »зраел. “ака харесва ли ти ***? »скам да прат€ точно теб там. ƒа си видиш опорките.
54
4
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—ъжал€вам, но стари мъже, в чиито глави е жива студената война, не тр€бва да са в управлението на света. Ќе е в€рно, че човечеството и хората са непроменими. “ази лъжа е заложена от създателите на —јў като аксиома. „овечеството тр€бва да се възпитава като дете. «а мен е крайно време да се сложи край на јвраамическите религии и да се приемат само значимите за човешкото съзнание общи ценности познати ни от “ората. ¬ътрешното ми убеждение е, че евреите не са люлката на цивилизаци€та, преписали са.
53
6
 
2
 
! ќтговори
–ейв парти преди 2 месеца
"ƒо јнонимен 58. јми то и в »зраел б€ха убити жени и деца. ѕри това на концерт. ѕри това б€ха взети и заложници, които още са задържани незаконно и дори сега не ги освобождават. »скат прекрат€ване на огън€, а не освобождават заложниците от мирното еврейско население. » таз добра!"  онцерт? ќт кога да взимаш Ћ—ƒ и да си клатиш главата на електронна музика е концерт? » да! повечето жертви дори не б€ха граждани на »зраел а германци и англичани.
52
7
 
7
 
! ќтговори
ѕловдив преди 2 месеца
»ран може и ще надвие евреите .
51
6
 
5
 
! ќтговори
Ќе са глупави преди 2 месеца
Ћесно им е на »зраел да мачкат палестинците ама срещу »ран н€как не им се иска да се пробват защото не са глупави и зна€т какъв пердах ще €дът.
50
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 58. јми то и в »зраел б€ха убити жени и деца. ѕри това на концерт. ѕри това б€ха взети и заложници, които още са задържани незаконно и дори сега не ги освобождават. »скат прекрат€ване на огън€, а не освобождават заложниците от мирното еврейско население. » таз добра!
49
3
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
56 с ти€ опорки си до тук. јко »ран искаше да напада н€маше да има и помен от израел, а ти щеше да си под леглото от новините че и €нките €дат пердаха. »ран прави €дрена програма бе келешченцеее
48
5
 
4
 
! ќтговори
Ѕайдън преди 2 месеца
јко започне военен конфликт между двете държави, јмерика «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ў≈ —≈ Ќјћ≈—» на страната на »зраел. —ъс самолетоносачи, бомбардировачи и ракети. «ащото поради предсто€щите президентски избори, Ѕайдън н€ма да има Ќ» ј Џ¬ ƒ–”√ ’ќƒ. “ой ще бъде атакуван в јмерика, че е страхлив и не подкреп€ най-близки€ съюзник на ўатите.  оето ще му струва не само президентството, но и разгрома на ƒемократическата парти€ на изборите за  онгрес и —енат. “ой просто н€ма да има никакъв избор!
47
6
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒори на става въпрос за »зраел,а за —ветовното правителство в с€нка. ќчевидно е, че има н€какви хора, които се събират на затворени врати и вземат решени€ касаещи човечеството. “ова е обратното на демокраци€. ¬√аза б€ха убити жени и деца, много жени и деца. ƒумата за това е геноцид.
46
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕой по ***!