Ползите за здравето от захарта от фурми

Подобрява храносмилането
12 окт 2024 23:00, Михаела Лазарова
11
Ползите за здравето от захарта от фурми
Снимка: Istock

В желанието си да се храним по-здравословно, внимаваме с консумацията на сол и солени храни, но и на захар и захарни изделия. Пазарът ни предлага богат избор от по-здравословни заместители на бялата захар, като стевия, еритритол, кокосова захар, мед, сироп от агаве и други.

Ползвали ли сте захар от фурми?

На вид тя много прилича на кафявата гранулирана захар. Захарта от фурми се произвежда от стрити на прах сушени фурми. Подходяща е за приготвянето на хляб, сладки, бисквити, но не се разтваря добре в течности като кафе, чай, тъй като е богата на влакнини.

Обикновено се препоръчва съотношение 1:1 спрямо бялата и кафява захар, когато ще ги замествате със захар от фурми. Тъй като за доброто ни здраве е важно да поддържаме кръвната захар в баланс, важно е да знаем, че този вид захар има нисък, до среден гликемичен индекс.

Какви са ползите за здравето от захарта от фурми?

Тя е богата на много хранителни вещества. Смята се, че тя има по-високо съдържание на антиоксиданти от всяка друга захар, дори в сравнение с меда и кленовия сироп. Захарта от фурми е богата на бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Антиоксидантите предпазват клетките в човешкото тяло от окислително увреждане, причинено от свободните радикали и окислените мазнини. И трите антиоксиданта са много полезни за здравето на очите и се смята, че предпазват от катаракта и макулна дегенерация.

Източник: Захар от фурми – помага при запек 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: фурмизапекзахар
Още от НОТИФИКАЦИИ
5 причини да напълнявате, различни от храненето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Стрити на прах фурми или извлечени от това захари? Ако искам храната ми да има аромат на фурма ще сложа, за всичко останало е неприложимо. Веганите се чудят вече какво да забъркат, за да си оправят вкуса в устата.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Някой е бягал и от часовете по химия, за да може сега неграмотно да преписва статии.
6
0
 
1
 
! Отговори
Муахаха преди 6 дни
а каква е Химическата Формула на Захарта от Фурми - май същата като на Захарта в плика от кило за 3 лева! обаче, продавачи на "Змийско Олио" за Ба Лъ Ци Те - винаги ще има!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Боже Мили преди 6 дни
Прости им - Пр0сти са! Фурмите са 50% - Фруктоза, а Фруктозата е НАЙ-Вредната Захар - нищо в Организъмът ни не може да я Разгражда (сигурно щото не сме Пчелички) и Черният ни Дроб се Бори със Зъби и Нокти като с Токсин! Имах позната Правеща Доктурантура за Въздействието на Фруктозата върху Човешкият Организъм в Калифорнийски Университет - както тя казваше да я цитирам - "вече и Ябълка ме е страх да ям" - да щото Фруктозата е толко разрушителна за Човешкият Организъм!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма полезна захар. Точка.
3
3
 
4
 
! Отговори
Тратанци преди 1 седмица
От захарта и тестото ползи няма!!!!!
2
3
 
2
 
! Отговори
Бивш от МВР76 преди 1 седмица
8 години изкарах у гранична полиция. Тъъпанарко още колко време ЧЕ си пушташ тъъъпи статии като тая. Дали го осъзнаваш .
1
3
 
2
 
! Отговори
Бивш от МВР76 преди 1 седмица
8 години изкарах у гранична полиция. Тъъпанарко още колко време ЧЕ си пушташ *** статии като тая. Дали го осъзнаваш .