Защо някои хора не могат да хванат COVID-19?

Откриха неочаквани имунни реакции
19 окт 2024 09:51, Александър Попов
31
Защо някои хора не могат да хванат COVID-19?
Снимка: Pixabay

Защо някои хора не се разболяха от COVID-19 по време на пандемията? Проучване на Имперския колеж в Лондон разкри начините, по които те избягват да се разболяват, съобщи Mirror.

Оказа се, че хората успяват да се противопоставят на болестта, която се причинява от вируса SARS-CoV-2, защото имат уникална имунна реакция. Тя им помага да избегнат инфекцията.

Изглежда, че локализираният имунен отговор в лигавицата на носа им позволява да идентифицират вируса на ранен етап и да му попречат да се утвърди и да предизвика инфекция.

В рамките на съвместното изследване, ръководено от Империал, са анализирани проби от изследваните лица преди и непосредствено след излагането им на вируса, за да се проучи подробно имунният им отговор.

При някои хора се наблюдават непознати досега имунни реакции, които им позволяват да устоят на продължителна вирусна инфекция. Това дава подробна представа за участващите клетъчни типове.

Изследователите твърдят, че британското проучване COVID-19 Human Challenge служи за най-изчерпателната до момента хронология на реакциите на организма при първото излагане на коронавируса или на което и да е друго инфекциозно заболяване. Професор Кристофър Чиу, ръководител на изследването, заяви:

„Тази изследователска програма продължава да предоставя уникални познания за това как имунната система ни предпазва от инфекции, които не могат да бъдат постигнати в други условия. Тези открития не само ще окажат важно въздействие върху разработването на интервенции от следващо поколение за SARS-CoV-2, но би трябвало да могат да се обобщават и за други бъдещи епидемии и пандемии“.

В рамките на проучването на 36 здрави възрастни доброволци е поставен вирусът SARS-CoV-2 през носа.

Изследователите са извършили подробно наблюдение на кръвта и лигавицата на носа на 16 доброволци. Те са проследили цялата инфекция, както и активността на имунните клетки преди самата инфекция. Някои хора веднага се изчистили от вируса, без да проявят типичния широко разпространен имунен отговор, а вместо това в носа им се появили фини, невиждани досега имунни реакции.

За разлика от тях, при шестте лица, развили трайна инфекция от COVID-19, се наблюдава бърз имунен отговор в кръвта, но по-бавен имунен отговор в носа. Това позволява на вируса да се установи там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: COVID-19
Още от Коронавирус
Повишение на случаите на COVID и грип в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Вече на Кекса - Ceкca ще викаме чипиране. /хайде да се чипираме тая вечер - добре звучи, и не е мpъcccна дума/ Понеже думата "МРЪСССССНА" е като СтефкаСереСутринРано СССР и от там дойде и Шестопръстната Ръка със спринцовка в ръка да боде децата по училищата по времето на Великия Соц Лагер = Велик Концлагер!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Вече на Кекса - Ceкca ще викаме чипиране. /хайде да се чипираме тая вечер - добре звучи, и не е *** дума/
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
ПЪРВИЯТ ПЪТ СЕ РАЗБОЛЯХ. ПРИ ВТОРИ И ТРЕТИ КОНТАКТ - ПОЛУЧИХ САМО АФТИ В НОСА. НИЩО ДРУГО.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
>>> Хубаво, че не се дадох да ми я извадят тогава от Мозъка и чувствам как все още Петолъчката - вградена в мозъка ми от Докторите на СССР, все още мърда там и си спомням за Дофторите от Петолъчно време! Тогава под строй целият клас отиваще на Зъболекар и оня там с една бормашина правеше дупки по зъбите за да имат зъболекарите в бъдеще работа и да се пишат за велики Петолъчни герои със Спринцовки иЧукове в ръка!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Аз, като бяхме малки, с моите съученици по времето на СССР се въртяхме и пеехме около докторскит светила в науката и лампади на мисълта, които с микроскоп ми проверяваха здравето на Петолъчката в Мозъка и от тях го знам това. Освен това си спомням, че ми правеха снимка на Мозъчната Петолъчка и понеже беше здрава и корава като Зъб я показваха по телевизията за продължаване на Петолъчното Щастие и искаха да ми я вадят от Мозъка, чрез Зъболекар....>>>
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Един мой приятел вирусолог погледнал руската ваксина Казачок под микроскоп. И какво да види? Молекулите са групирани във формата на Сърп иЧук. А пък Чипът вътре представлява портрет на великия Путин. Това е така понеже моят приятел вирусолог е ползувал сигурно черно бял съветски микроскоп ЛОМО сделан в Ленинград и трябва да го смени с цветен Лайка и Цайсс за да види повече резолюции, че портрета на путягин е всъщност жуже с краден дворец на рамо, а сърповете иЧуковете са от червени петолъчки!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И какво става.... Този всемогъщен КОВИД, избил милиони с Експерименталната Спринцофка на Шестопръстната Ръка , не иска да достигне заветния Витановския връх 3000.... мотае се в подножието ... изпробва нетърпеливо Витановско търпение... въобще не разболява пукащия гумите на колата Му... не удовлетворява кунчевите, кантаджиевите, христовите и пр. амбициозни страхотии .. Вирус Хулиган..
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Стига с тия Вируси!!! НИКЪДЕ в кондиките на ДЪРЖАВНИТЕ агенции на САЩ (FDA и CDC) НЕ СЕ СПОМЕНАВА "в***ксина". НАВСЯКЪДЕ, дори и в писанията на фарма производителите се говори за "experimental fluids". Тия статии тука са като все едно да твърдиш че ученик в пети клас е.... студент.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Русофиляци, яжте много Чесън срещу Путиновата болест и всички лабораторни военни вируси. Чесънът не ги лекува, но държи всички... и Путин, и лекарите, и сестрите със спринцофки, и военни на прилично разстояние от Вас!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо вирусите трябва да се пазят от нас, след като вируси не съществуват? Науката е дала името "Вирус" на "Генетичните Точки" намиращи се по повърхността на бактериите. При влизане на бактерията в устата, носа, стомаха, червата, тя с тия точици започва да произвежда Белтък с който да просъществува в нашето тяло и ако е лоша бактерия да прави инфламация! Така, че добре е винаги преди лягане да си хапнете истинско Българско Кисело Мляко и Добрите Бактерии в него да се Бият с недобрите!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защото не гледа телевизия
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
до 15, според източната медицина болестта е в главата
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
здравият организъм изхвърля всякакъв вирус, съседите се разболяха тримата с дъщерята, а синът не, четох преди време, че някакъв лекар си инжектирал вируса на спин, искал да проследи болестта, след месеци си направил тест, никакъв вирус, организмът му го изхвърлил, Лидия Ковачева е в последния стадий на туберкулоза, но е изхвърли бацила чрез гладуване, а тогава туберкулозата е била нелечима, живя до 88 години
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Щото имат 30 годишни ипотеки
15
1
 
13
 
! Отговори
бл преди 1 час
Защото не знаят че има Ковид!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Ковид" беше най-леката настинка, която съм преболедувал някога.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не се разболяват щото са пили," чайчета Мангър"...И като се разболеят, казват че било това грип... Добре, че бая се изчистиха..А може и белина да са пили...
12
17
 
4
 
! Отговори
do if преди 2 часа
Защото са се ваксинирали и затова не ги хваща. Ама на moron какво да му обясняваш, като разбира от всичко? Жалко за измрелите.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Хваща ги вируса защото са обездвижени.,, в затворини помещения. Живота им минава в търсене на леки доходи , шашми и измами.Работили в гората и по полето . Вируса не ги открива.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Как да хванеш нещо, дето го няма? Трябва да си факир.