Лидерът на кампанията "Магнитски": Няма да идвам в България, ще ме дадат на Русия

Бил Браудър не е доволен от европейската редакция на щатския закон
Обновена: 11 апр 2024 15:08 | 11 апр 2024 15:08, Петър Бойчев
132
Лидерът на кампанията "Магнитски": Няма да идвам в България, ще ме дадат на Русия
Снимка БГНЕС

България не ми прилича на страна, където се спазва изцяло върховенството на закона. Това казва в интервю за БНР Бил Браудър, лидерът на кампанията на закона "Магнитски".

"За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия", казва Браудър.

Американо-британският бизнесмен Браудър оглавяваше инвестиционния фонд "Хермитидж Капитал". Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите му, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда.

Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, след което беше арестуван и почина в затвора през 2009 г.

Твърди се, че бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ. Браудър заяви, че след неговата кончина е решил да прекрати дейността си като бизнесмен и да насочи енергията си към тези, които го убиха. Той обаче не е доволен от европейския еквивалент на закона "Магнитски".

"Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не влючва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон "Магнитски" в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата й това да бъде променено и поправено, но не се случи, а трябва да стане в бъдеще в Европа", каза още Бил Браудър.

Той каза още, че работи по въпроса със страните-членки, но допълни, че България не е сред тях. "Не познавам български политици. Но мисля, че България е добър пример, след като имаме такива, които са санкционирани по американския закон "Магнитски“. Доколкото разбирам, един дори беше в кабинета", казва Браудър.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от НОТИФИКАЦИИ
Брутално: Мъж млати млада жена с опакото на брадва и я влачи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и от там може да те измъкнат и да те дадът на Русия, не се притеснявай. Просто не са предложили достатъчно пара :)
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бил Браудър (син на Феликс) беше съосновател и ръководител на инвестиционната група Hermitage Capital Management , която оперира повече от 10 години в Москва по време на вълна от приватизация след падането на Съветския съюз . Браудър става британски гражданин през 1998г. Баба, майка еврейки, дядо шеф на Американската комунистическа партия.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Магнитски в бухалка като всички подобни бухалки. Яд ме е на руснаците, защото сами си го вкараха от лакомия. Уважавам бащите на Америка, защото ясно са казали, че човешката природа е непроменена и трябва да се въдвори такъв ред, че да се накарат гражданите да спазват законите. Някои граждани, обаче, са по-рано от други граждани.
105
1
 
1
 
! Отговори
СМАХНАТ преди 2 седмици
Втори Народен съд
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бил е син на Феликс Брайсън и на майка си руска еврейка. Подаден е от Русия на Интерпол за данъчни измами, арестуван е в Испания, за което, но е освободен от Интерпол за часове под претекст, че е политически преследван. Бил и адвокат Магнитски разлистват руската икономика чрез фонда Ермитаж, за което са разследвани в Русия. Бил бяга, а магнитски умира в затвора като посмъртно е осъден заедно с Бил за данъчни престъпления от Русия.
103
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 седмици
Че то и без това доста услуги свършихте на "руснаците" с тоя Магнитски! Натресохте ни Шарлатаните, а покрай тях и Копейките се взеха насериозно! Занимавате се извън Щатите, а в самите Щати, ние ли ще им борим корупцията? Един кандидат за Президент му искат гаранция от близо половин милиард, но да не си мислите,че това е корупция? И като какъв се явява този, чиито печат "Магнитски", не може да се обжалва в никой съд по света?
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С толкова путинисти в БГ, начело с Боко и Пеевски, може и да те пратят през турецкия паток до Масква :))
101
2
 
1
 
! Отговори
До жална случка преди 2 седмици
какво има да кълват, колкото русофили има в България, толккова и българофили, но явно по високите места във властта са руски ***, то не е случайно да сме най-бедни в Европа, преди борисовото управленние бяхме предпоследни
100
3
 
4
 
! Отговори
ааахахаха добри утро преди 2 седмици
сега ли разбрахте че бъгарско е продатак на московйската мафия нещастна работа
99
0
 
0
 
! Отговори
Чака преди 2 седмици
До До Анонимен 82 Не "земи" селчук ,а ВЗЕМИ!!!!!
98
2
 
11
 
! Отговори
жална случка преди 2 седмици
Разчекнахме се да се правим на евроатлантици,ама хората не кълват!Язък!
97
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 84 преди 2 седмици
Ти наистина си от тия дето четът и НЕ разбират! Де ме видя да пиша нещо за закона магнитски бря!!?? Добре де! както и да е дай да пишем за луната явно и там нищо няма да знаеш, но може пък да се надавяме, че ше ме разбереш! Ха дано ама ...
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той не се страхува от Русия. Той работи срещу противниците на Русия. Лъжец!
95
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не му е минал номерът в Русия, да беше дошъл в Бугария, щеше срещу 1-2 милиона да си купи печеливш завод с 9 села около него, барабар с местните aбopигени.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали двама от списъка Магнистки участваха в реформите , няма страшно . Много страхливи тия американци, а на големи бойци се правят ,ха.
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука престъпниците ги правиме депутати или милиардери, на българина толкова му е акъла.
92
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един вреден за България американски *бок ** лук нямало да идва тук -- ха-ха, хи-хи ! Направо се улашихме !
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един вреден за България американски *** нямало да идва тук -- ха-ха, хи-хи ! Направо се улашихме !
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пука му на Баце и Шиши за Вашия "Магнитски". На мафията не и дреме Вашия "Магнитски" - мафията си има парачки, ама много парички и купува който трябва. Българската мафия не е като другите, в България мафията си има държавата.
89
2
 
2
 
! Отговори
Ром с преди 2 седмици
Хм].а дали някой няма да вечеря от "разстройсттво! ,че тоз няма да идва у нас..А кой го е канил? ..а ми е интересно кой ще подпише заповед да се предаде на руснаците ].кой ще тоз смелчага у нас при в тоз американски протекторат ?