Лидерът на кампанията "Магнитски": Няма да идвам в България, ще ме дадат на Русия

Бил Браудър не е доволен от европейската редакция на щатския закон
Обновена: 11 апр 2024 15:08 | 11 апр 2024 15:08, Петър Бойчев
132
Лидерът на кампанията "Магнитски": Няма да идвам в България, ще ме дадат на Русия
Снимка БГНЕС

България не ми прилича на страна, където се спазва изцяло върховенството на закона. Това казва в интервю за БНР Бил Браудър, лидерът на кампанията на закона "Магнитски".

"За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия", казва Браудър.

Американо-британският бизнесмен Браудър оглавяваше инвестиционния фонд "Хермитидж Капитал". Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите му, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда.

Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, след което беше арестуван и почина в затвора през 2009 г.

Твърди се, че бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ. Браудър заяви, че след неговата кончина е решил да прекрати дейността си като бизнесмен и да насочи енергията си към тези, които го убиха. Той обаче не е доволен от европейския еквивалент на закона "Магнитски".

"Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не влючва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон "Магнитски" в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата й това да бъде променено и поправено, но не се случи, а трябва да стане в бъдеще в Европа", каза още Бил Браудър.

Той каза още, че работи по въпроса със страните-членки, но допълни, че България не е сред тях. "Не познавам български политици. Но мисля, че България е добър пример, след като имаме такива, които са санкционирани по американския закон "Магнитски“. Доколкото разбирам, един дори беше в кабинета", казва Браудър.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
4
 
! Отговори
Факт правилно говори преди 1 месец
дори само като погледнеш че в А група имаме два отбора с петолъчка носещи името ЦСКА и точно тези два отбора са финансирани от партийни пари. На единия му правят безплатно нов стадион, на другия - играе на игрището на бившия ни премиер Бойко (натовеца) Борисов.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно кой точно пише доносите срещу родината на този тип? Всички предполагаме кои са тия кикита, но все пак да излязат на светло, защо трябва да се крият? Тук по доноси не се гонят толкова корумпираните, а политическите противници! Така калпаво санкционираха тук политици, че излезнаха герои!
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като нищо. Борисов и Пеевски отново взеха властта и ще те предадат на господаря им Путин.
45
3
 
7
 
! Отговори
Прост и глупав преди 1 месец
"България не ми прилича на страна, където се спазва изцяло върховенството на закона."Ко речи???
44
5
 
5
 
! Отговори
Хм? преди 1 месец
До Българин Абе те руснаците бягат от Русия на запад, а ти търсиш някой избягал там!
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците разследваха инвестиционния фонд "Хермитидж Капитал" за източени милиарди от руската държава. Този има очи да ми разсъждава за върховенството на закона.
42
5
 
10
 
! Отговори
стига бе преди 1 месец
Че кой го е канил?
41
5
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Поредният кавал,който е ял и пил с Путин на една маса и после плюе!Ако беше толкова значим фактор,отдавна да е закопан в Сибир
40
8
 
6
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
До da be da Щом Мутрофанова/Добермана на Торбалан/ прави тук каквото си поиска, може лакеите и да го дадат!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кметът И Двамата, и Двамата, Кмете!!!
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако все пак някой ден човекът дойде у нас, да избягва по всякакъв начин консумацията на салата от рукола, както и високите етажи!
37
4
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Официално такъв риск няма (все още). Виж, неформално, си е напълно възможно група мутри с три джипа да ви отвлекат натикат в багажника, и оттам - за подземията на Лубянка.
36
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Абе аз не знам некой да бега в Русия, бе, всеки бега на запад, при цар долар, никой не иска рубли, всеки иска да живее като самодоволен и ояден западноевропеец в материално благополучие, а не като мизерен гладен руснак. Не искам да живея без канализация и да ползвам външна тоалетна. Аз искам да акам в уютна топла тоалетна с топла вода и да се подмивам на мраморно биде. Искам да карам джипка джиели 4матик и лимузина икюи, а не лада Нива или москвич, искам да свиря на стратокастер, а не на балалайка, и да стрелям с FN SCAR а не с ръждясал АК-47.
35
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/29 "... които не се харесват на западните медии и Европейския парламент. А от любим режисьор изведнъж той се превръща в пропаганда" - и Навални след критика към САЩ беше експулсиран от германия за седмица.
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е човека.
33
5
 
10
 
! Отговори
da be da преди 1 месец
ще те дадат на торбалан , откъде ги копат тея
32
11
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 1 месец
Такава е репутацията на България пред света! "Марионетки на Путин", а дали е без основание?
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с визите за САЩ, след 30 години 6лизане на американски гьзове, българите могат ли свободно без визи да бегат в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
30
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ имат отработени технологии за превръщане на покорили се и завладени земи в цъфтящи провинции. Но в България русофилите пречат страната ни да се превърне в цъфтяща провинция.
29
1
 
17
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Хаха, тоя като Тато преди 9ти септември: той се криел, ама никой не го търсили :)