Още през 2005 г. Нотариуса е бил информатор на МВР

Това съобщиха от Антикорупционния фонд
29 апр 2024 15:21, Нели Христова
32
Още през 2005 г. Нотариуса е бил информатор на МВР
Снимка: БГНЕС

„Мартин Божанов-Нотариуса е регистриран през 2005 г. като „информатор“ и „доверено лице“ на МВР“, съобщиха от „Антикорупционния фонд“.

Според неправителствената организация това става ясно от справка на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Мартин Божанов-Нотариуса беше убит пред дома си на 31 януари 2024 г.

"Работата на ГДБОП започва след срещи на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Събраната информация е изпратена на СГП през 2022 г. и е послужила за образуването на 27 април 2023 г. на досъдебно производство 24022/22 г. на СГП, 188/23 г. на СО – СГП. Именно по него, според ръководителите на СГП, Божанов трябвало да бъде привлечен като обвиняем „до дни“, но разстрелът му осуетил това процесуално действие. От убийството на Божанов насам на обществото не се предоставя никаква информация за разследването", посочват от "Антикорупционния фонд".

Споменати с имена са много длъжностни лица от съдебната система и МВР, към нито едно от които не е известно да са предприети някакви институционални действия.

"Оказва се, че отдавна известно е било и съществуването на „СС клуба“, в който прокуратурата влезе на претърсване едва след убийството на Божанов. Имало е и данни за конкретни места, на които Нотариуса е държал архивите си с компромати, съдбата на които също е неизвестна. Установени са и конкретни данни за връзка на Нотариуса с групата на Петьо Петров–Еврото и предприемани съвместни действия за компрометиране на магистрати. Установена е промяната на ЕГН-то на Нотариуса, заличаването на криминалните му регистрации от автоматизираните информационни масиви на МВР, както и регистрирането му още през 2005 г. като „информатор“ и „доверено лице“ на МВР", допълват от организацията.

"Установен е и начинът на работа на Нотариуса и съдружниците му чрез използване на множество лъжесвидетели, подставени лица, адвокати и магистрати за упражняване на натиск върху магистрати, за имотни измами, както и за образуване на проверки и досъдебни производства с цел тормоз на противници. От всичко събрано ГДБОП е направила извод за наличие на организирана престъпна група за упражняване на влияние в институциите, извършване на имотни измами и други престъпления", подчертават от АКФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Миш-маш
5 трика за прогонване на мухи от дома
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има си хас измамник , крадец или какъвто и да е престъпник,с оффча крива физиономия ,да не е милиционер. Те си личат от километри,без значение с какво са облечени.
26
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 седмици
този е нотариус колкот и Доктора беше Доктор колкото Самоквоеца беше картофрпизовидтел и колкото бат в Бойко ви е политик и генерал ...
25
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 2 седмици
До Анонименмноог хора в БГ има какво да крият ! особено политиците !
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми, министъра каза че било тайна кво стана сега
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
SORRY, НО ВИ ГО КАЗАХ ОЩЕ ПРЕДИ ТРИФОН ЗАРЕЗАН,А АДАМИНА УПОРИТО МИ ГО ТРИ - ЗАЩО ЛИ??!!... СМЕТНЕТЕ С КОЛКО СТЕ ЗАКЪСНЕЛИ,ЧЕ НА МЕН МИ Е ТРУДНО!!!...
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
алооо полицията, кой е убиеца на нотариуса, кой го е поръчал, то лесно все да искате повишение на заплатите или да тормозите хората по пътищата без причина, ама и разкриването на престъпления влиза в професионалните ви задължения
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега ще го изкарат и герой
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
кой е поръчал нотариуса, това е въпроса, защото поръчителя явно има много какво да крие
19
0
 
2
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 седмици
Айдя,едно престъпление да е осъден има ли?Няма,а вече и няма как да стане,така че го приемам за пропатанда.Правилно рече Гешев за комисията,че е безсмилена.Посъбраха някоя клюка и няма воня,а без воня не ми е харно,друго си е да мирише на пръч.Айдя!
18
0
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 2 седмици
тва нема значение от кога е бил доносник , важното е кой го е покривал до като е извършвал престъпления !!!
17
0
 
6
 
! Отговори
смеееехххх преди 2 седмици
както казаваше бащата бог да го прости - жми градо спи село ...така и с българите над 30 години дремат неразбиращо какво се случва изобщо !
16
0
 
3
 
! Отговори
ааааааа преди 2 седмици
то и част от мутрите бяха хора на службите но какво от това ?!?!? избиват се по между си а причини има много ...от това че е информатор до това част от тях се надценяват и почват да правят глупости ...какъвто бяха случаите със Самоковеца и иЛИЯ ПАВЛОВ примерно ...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз още когато го убиха ви казах че бил човек на полицията. И най вероятно точно затова някой от неговите приятели го е поръчал щото са го разкрили че е доносник.
14
0
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 2 седмици
понеже си живее живота БГ е на последно място по всичко !
13
0
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 2 седмици
До Анонименвярно е !
12
1
 
6
 
! Отговори
АААА 2 преди 2 седмици
ПИТА с екъде е бъгларският народ в цялата схема който вече над 30 години дреме и нищо не прави !
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вярно ли е, че жена му, типичната чалга кифла, назначена по странен начин в ГДБОП, е звъннала първо на Калин Стоянов след убийството, а не на 112?
10
0
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 седмици
Наше момче, проверен. Греховете му са били, в името на Партията. Ако някой роб, открадне 10 лева, познайте, какво ще му се случи
9
0
 
3
 
! Отговори
ааааа преди 2 седмици
българските политици докараха държавата до тук както и българският " народ " който 35 години вече гледа как го крадат и продават държавата и нищо не прави !
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
19 години е безчинствал на воля, докато някой не извърши това добро дело