"COVID колите" излизат на пазара втора ръка, какви са проблемите

Това са автомобили с липсващо оборудване и непълни спецификации
3 юли 2024 07:03, Елка Василева
50
"COVID колите" излизат на пазара втора ръка, какви са проблемите
Снимка: архив, БГНЕС

COVID-19 може да е ударил преди четири години, но дилърите и купувачите на употребявани автомобили сега се сблъскват с един тревожен страничен ефект - автомобили, регистрирани по това време, чието ниво на оборудване не съответства на официалните им спецификации, сега навлизат на пазара втора ръка. И продажбата им се оказва сериозен проблем, пише Automedia.bg.

Наричани „COVID автомобили“, тези превозни средства са жертви на глобалния недостиг на части, причинен от пандемията през 2020 г. и 2021 г. Това се дължи основно на липсата на полупроводници, които са нужни за редица системи - от отопляеми седалки до безжични зарядни устройства за телефони. Изправени пред възможността за ограничени доставки или дори никакви, някои производители на автомобили премахнаха много от функциите, които зависеха от полупроводниците.

В резултат на това в значителна част от новите автомобили, доставени през 2022 г., липсваха функции, включени в техните спецификации, в това число безжични зарядни устройства за телефони, екрани за инфотейнмънт, дисплеи, сателитна навигация, специално осветление и електрическо регулиране на седалките.

Експерти от бранша още тогава предупреждаваха за риска такива автомобили да навлязат на пазара на употребявани автомобили в рамките на две години. Прогнозата им се оказа вярна, тъй като вече голям брой такива превозни средства вече са в продажба, кано дилърите и търговците на употребявани пазари откриват, че им липсват ключови елементи, присъстващи в официалните спецификации.

„Това са отопляеми седалки, хед-ъп дисплеи, електрически огледала на вратите, електрически седалки и дубликати на ключове. Някои автомобили дори са произведени с аналогови инструменти и часовници, и са снабдени с по-малки колела. Оказва се, че някои модели с определени спецификации просто не съществуват документално, което е проблем при продажбата им", коментира Маркъс Блейкмор от Асоциацията за ремаркетинг на превозни средства, която е създала две работни групи за разследване на проблема.

Появява се и друг проблем - дадена кола е продадена като нова от официален дилър, който обаче я е описал погрешно. След известно време клиентът връща автомобила, защото той не съответства на това, което е поръчал, тоест някои от системите липсват. Това е позволено от законите за защита на потребителите, но след това тази кола, която е вписана в системата по един начин, трябва да бъде продадена отново.

„Толкова много акции се купуват „на сляпо“ от дилъри и търговци, че мнозина не осъзнават, че са купили „COVID кола“. Никой не иска драма с погрешното описание на автомобил, защото това означава разваляне на сделката", допълва Блейкмор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
тъпите антиваксъри не могат с обикновена кола да се оправят та камо ли с такава
19
10
 
12
 
! Отговори
Британски учЕн преди 5 дни
Аз сам си поддържам колите защото МОГА. И самолет ако имах и него щях да си поддържам сам защото МОГА. За който не може - електрониката по колите е вредна и опасна и поради това - излишна. Двигателят също.
18
0
 
17
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 5 дни
До #15 Банкеръ Електрониката може да е ненужна,но ти си я платил при закупуването на автомобила,а в действителност не е сложена в него,което е ЛЪЖА от страна на производителите и дилърите щом не е махната от спецификацията.
17
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Давате ли си сметка колко са вредни отопляемите седалки за половата система на мъжете? Също и хемороиди може да ви докарат. Ползвам такива, но много ограничено и са настроени само на гърба да греят. Последното нещо което бих търсил в една кола.
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За един бедняк и чифт цъ-рву.ли са достатъчни. Може да се оправдае с висока функционалност, природосъобразност и ниска и лесна подръжка.
15
1
 
16
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 5 дни
Ако това е вярно, ще последват съдебни дела,че хората са излъгани тъй като това,което е в спецификацията го няма в автомобила. При продажбата на автомобила диларът трябва да каже тази разлика на купувача и той да реши дали ще купи дадения автомобил. Много от автомобилите втора ръка,които се продават са със свалени катализатори,което е в разрез с екологията.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Колкото една кола е по близка до функциите на един кон, толкова е по-функционална! Когато си караш лека кола "Кон" винаги сядаш отпред близо до шията му, за да не паднеш. Когато караш лека кола "Мaгарe" трябва да седнеш близо до задните му крака, за да не може да подскочи, да те изхвърли и да паднеш от него! Затова Армиите са били Конни, а не Магaрeшки!
13
2
 
23
 
! Отговори
Банкеръ преди 5 дни
Проблемът на сравнително новите автомобили е ненужната електроника,която в голямата си част дефектира още на третата година.Останалите им части дрънкат отвътре на Ориз.Цената им и тя е ехее.Електромобилите пък са направо недостъпни за доходите в БГ.
12
1
 
19
 
! Отговори
До 12 преди 5 дни
Личи си, че при ядрена зима ти ще си първия ревльо, дето ще се метне от някоя скала. 70 хил. години хомо сапиенс е оцелял, но пък виж колко незаменими и важни за оцеляването неща се оказаха важни за теб - отопляеми седалки.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За да не рискувате си купете кола като жената на Еленски.А ако не ви стигат парите просто й пратете каквото имате,за да може жената да си купи още една.
10
21
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 5 дни
Личи си че никога си нямал кола с отопляеми седалки. Зимата това е незаменимо, колкото и бързо да ти е парното. Проблема при тия седалки е че на дълъг път може да заспиш.
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Като си купиш "Ковид" кола и влезеш да я караш няма да познаеш къде е инсталирана "Шестопръстната Ръка"? Ще намериш бутона за включване и след като колата сама тръгне в посока към Доктора, ще почувастваш как "Шестопръстната Ръка" те Боцка ПоДупето! Ще бъдеш толкова щастлив, че като отидеш при Доктора, Сестрата така ще те оправи. че ще забравиш, че имаш Съпруга със Златни Пендари. Съпругата ти, която те обича, за да те отърве от Доктора, ще си дада всичките Златни Пендари и беднотия, беднотия!
8
0
 
12
 
! Отговори
S преди 5 дни
За 5 хиляди марки ги отървавам от 3 годишен голф без отопляеми седалки, ел огледала и инфотеймън таблет, навигация и безжично зареждане на телефона и там ... другите безсмислени глупости. Стига да е под 60 хиляди километра обслужен и минал TUF и нови гуми.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дайте ги на българака за нови ,той е слабо умно парче и ще ги изкупи за автоморгата на Европа.
6
5
 
17
 
! Отговори
Ковидивитнайси преди 5 дни
Дали някъде във Вселената, има по-тъпо същество от ковидарите?!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ГолЕми я.ца и без това половината екстри по автомобилите са само заради екстрите.
4
3
 
17
 
! Отговори
Бебо дилъра преди 5 дни
Дайте ги насам, ше ги лъзнем на бyлгаpcките шapaнu да ги джиткат по Витошка със самочувствие на лордове.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Намерихте на какво да лепнете думичката "ковид"
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хахахахаааааа, да ги купят прозводителите на кренвирши, за тях са си тамън. Например "Леки."
1
1
 
31
 
! Отговори
Ковидиот преди 5 дни
Май ще взема да пусна една-две сълзи... Горките автомобилостроители, такава мъка...