Съвети от специалист как да премахнем кърлеж безопасно

Не трябва да въртим кърлежа по посока на часовника
Обновена: 8 юли 2024 14:24 | 8 юли 2024 12:51, Инна Ангелова
8

Данни от частна лаборатория показаха, че всеки десети кърлеж е положителен за лаймска болест. Според специалистът д-р Благовеста Пенчева това е нормално.

“Това са хора, които имат съмнение и се изследват или по индикации, препоръчани от лекар, или след като са имали резултат от кръвните тестове, който е бил положителен. Те са насочени пациенти, не е някаква извънредна ситуация. Такъв е бил процентът на положителните тестове и през миналата година. Не е притеснително по никакъв начин", коментира медицинският директор на верига лаборатории д-р Благовеста Пенчева в "България сутрин".

По думите на специалиста не е необходимо да въртим кърлежа по посока на часовниковата стрелка или обратно. Когато забележим кърлеж по тялото си, е необходимо да го извадим с пинсета, без да го притискаме.

"Повдига се нагоре, за да се издърпа хоризонтално на плоскостта, в която се намира. Ако има затруднение, трябва съвсем леко да се промени ъгълът, за да излезе. С олио също не е редно да се маже. След това кърлежът може да се постави в контейнер и да се занесе до няколко дни. Не трябва да престоява седмица вкъщи", обясни Пенчева пред Bulgaria ON AIR.

Най-характерното е обривът, подобен на биволско око, като не при всеки можем да очакваме да се получи.

"Може да има и по-широк обрив на тялото. До 3-4 седмици след ухапването или когато са налице дори след по-дълъг период симптомите, пациентът трябва да си направи кръвни тестове. Когато има положителен резултат, се провежда блок тест, на базата на който вече може да се проведе терапия", коментира гостът.

Според Пенчева, ако заболяването не се лекува навреме, може да доведе до ставни болки и да протече много тежко за един пациент.

"Изследванията стават готови в деня на вземане на пробата, които са пресяващите кръвни тестове, а другите стават готови за няколко дни. Редно е да се внимава, когато се маха кърлеж на домашен любимец. Не трябва да се размачква, защото всичко се случва. Важно е да се изхвърли. Всяко заболяване като се диагностицира навреме и като се лекува адекватно от специалист, е напълно преодолимо", добави специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите сами си вадят кърлежи, сами си вадят зъби...много способен клон на "хомо сапиенс"
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А па на мен личната лекарка ми обясни, че трабва да се намаже с нещо мазно с памук - олио, вазелин ит т.н. за да се задуши кърлежа и да умре и така да се спре да се съпротивлява. Иначе ако е жив много трудно се вади!
6
1
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Нищо нередно няма в обясненията и е хубаво да се напомни на теези в спешните центрове че не трябва да го мажем с крем или олио, както и със спирт да не се пръска, че кърлежа се задушава и повръща и тогава... става дебело
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
като не гласуваме
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам откъде се вземат такива специалисти, но предупреждавам че ако се опитате да махнете кърлеж по техния начин, гарантирано няма да успеете. Само за протокола, махнал съм десетки, може би стотици, не съм ги броил.
3
4
 
4
 
! Отговори
Гaля преди 2 месеца
Cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo, paзбupa ce!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И че ме уапеш а, я на теб мамчетиием
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пorъgeлuчkвa ce no kopeмчeтo u тoй caм ce nycka oт cмex...