Ще успее ли ДПС да състави правителство?

В партията не се говори за разцепление, но то е очевидно
8 юли 2024 12:58, Инна Ангелова
34
Ще успее ли ДПС да състави правителство?
Снимка: Bulgaria ON AIR

На фона на очакването президентът да връчи втория мандат на ДПС, партията е разтърсена от конфликти е напът да се разпадне - едни депутати стоят зад почетния председател Ахмед Доган, други са зад настоящия председател Делян Пеевски.

"ДПС винаги се е позиционирала като партия на диалога. Досега не е била в позиция, която да допуска, че може да вземе втория мандат с перспектива. Очаквам да направят опит за диалог", коментира политологът Мила Мошелова в предаването "България сутрин".

Политическият анализатор Светослав Живков е на мнение, че вторият мандат е обречен, тъй като в ДПС няма никакъв коалиционен ресурс.

Според Мошелова кампанията за следващите избори вече е в ход. И двамата са на мнение, че в ДПС не се говори за разцепление, но е очевидно, че го има. Тя добави, че съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е заявил, че партията не само ще вземе втория мандат, но вижда и правителство с него.

"ДПС винаги е била управлявана еднолично. Този модел на вожда е най-видим във върха на партийната пирамида. Това може да се каже и за местните лидери по места", уточни Живков.

След като се очертава и втория мандат да е неуспешен, третият позволява степен на конкуренция, допълва Мишелова. “Отваря пространство на останалите политически партии да демонстрират идеи и концепции за управление. Третият мандат трудно може да мине без ГЕРБ и ДПС", отбеляза още политологът.

По думите на Живков нови избори няма да доведат до по-ясно мнозинство в парламента, а техническото правителство би било камуфлаж и проект на нова сглобка, която може да включи ГЕРБ, но не и ДПС.

"Опцията трети мандат повишава значението на президента. Даване на мандата на БСП означава предсрочни избори. За него е по-изгодно да даде мандата на формация, която има макар и теоретични шансове да формира около себе си коалиция", смята Мошелова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ДПСпартиямандат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 2 месеца
С нетърпение чекаме да видим - Как??? -))))))))))))))))
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, нито третия. Да видим, ПП,ДБ, които обиждаха ДПС ,дали няма да се врътнат на 180.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не. Глупав въпрос в заглавието, както и самата статия. Безсмислено е просто
29
0
 
3
 
! Отговори
И с просто преди 2 месеца
око се вижда ,че противопоставянето м/у великите сили САЩ и Русия се преекспонира и у нас,респективно ДПС. Противопоставиха се проруската половина ,начело с Доган/спомнете си случая с Местан/ и и проамериканската част. Оставам с впечатлението,че Доган вече не държи положението изцяло,както преди и затова Пеевски започна да се налага,естествено с гръб отвън,като всичко случващо се в БГ.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цитат -блиц:/Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование, в Киев - облекчение". Полският министър-председател Доналд Туск написа в платформата Екс: "Достатъчно, за да сме щастливи във Варшава".Най-лошото беше избегнато, заяви говорител на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц в Германия.Партията на испанския премиер Педро Санчес поздрави левия алианс за победата/.:)):)):))
27
1
 
3
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 2 месеца
Прикриват се и се ИЗПИРАТ , като за последно , нали Про100Кирчо !? Борисов няма да съди Кирчо а Кирчо няма да съди Борисов ... Е ТОВА , КАКВО Е ???
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Срам не срам , ДПС могат да направят каквото си поискат , а не като нас българите ---НИЩО , вече 34 г. ..ДПС винаги се уреждат във властта !
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя си знаят,че не могат
24
2
 
1
 
! Отговори
Иван Анисий преди 2 месеца
Боже опази!!!
23
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 2 месеца
*** от сайта-защо ме триете ?
22
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
етн партия не може да състави правителство тя е на второ място с гласовете начужди граждани от турция които не знаят бълг език и не знаят за какво са в избсекции соколът навремето каза че тои раздавал порциите до кога връщат веднагамандата да не се губи време и отиваме на избори наесен
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я и у Бг социалисти, зелени и комунисти като при франсетата, /те спасяват ЕС - Шулц си е отдъхнал, Туск също - блиц/, ликувай народе.:)!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога няма да разбера българските политици - половината се мразят, събират компроматиедин за друг само, а уж са от една партия, единственото което държи партиите заедно е имунитета, с цел прикриване на кражби, точенето на кинти от схеми и лесната заплатка. Мафия и политика са едно.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От разпадане, до управление! Само в България!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно на Кукуво лято. Поздрави за Ахмед!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега положението в ДПС ще се замаже, но Делян не трябва да е спокоен в никакъв случай. Има фанатици в ДПС, обожествяващи Доган.
16
2
 
2
 
! Отговори
до 9,12 преди 2 месеца
С Възраждане никой няма да се коалира. Те са абсолютни скатавки - кефи ги да се крият в бездействената опозиция и да си точат субсидийки и подкупчета от Масцква. Пък и след толкова плюене и тор по всички, включително и Радев, никой не ги и иска за коалиция.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Делян беше на път да избута ДПС до Неетническа партия, но Доган озверя, че вече няма да е Главният Султан.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този път Доган направи СТРАТЕГИЧЕСКИ ГРЕШЕН ХОД. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВРЪТНЕШ В ПОСЛЕДНИЯ МИГ СЛЕД КАТО ЦОНЕВ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ГОВОРИ ОБРАТНОТО ОТ ИМЕТО НА ДПС. ОСВЕН ТОВА АХМЕДЧО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОБЯСНИЛ НА НАС, НИСШИТЕ, ЗАЩО ГО НАПРАВИ???
13
0
 
5
 
! Отговори
Ст.Чилингиров-младши преди 2 месеца
В ДПС тече мафиотска междуособица от висок ранг, не се шегувайте с дреболии като правителства и парламенти.