Повече от 100 палестинци са убити при израелски удари в Газа за 24 часа

Все още се водят преговори за прекратяване на огъня
31
Повече от 100 палестинци са убити при израелски удари в Газа за 24 часа
Снимка: БГНЕС

Повече от 100 палестинци са били убити при израелски удари в ивицата Газа за 24 часа, съобщи днес здравното министерство в управляваната от "Хамас" територия, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания е провел разговори с египетски официални лица за възможно прекратяване на огъня в Газа и размяна на заложници, държани от бойците, за палестинци, намиращи се в израелски затвори, гласи изявление на "Хамас" от сутринта.

При нападението на "Хамас" на 7 октомври в южната част на Израел бойци от палестинското движение убиха близо 1200 души и взеха около 250 заложници. Приблизително половината от заложниците бяха освободен при едноседмичното прекратяване на огъня през ноември миналата година. Около 100 заложници остават в плен. При "Хамас" остават също телата на още 30 души, които са били убити на 7 октомври или са починали в плен.

В резултат на последвалата офанзива на Израел в Газа са убити над 29 000 палестинци, а около 80% от населението от 2,3 милиона души на анклава бяха принудени да напуснат домовете си. Повечето от тях се вслушаха в израелските нареждания да се преместят на юг, като около 1,5 милиона души са се струпали в Рафах близо до границата с Египет.

Европейските дипломати засилиха призивите за прекратяване на огъня, тъй като тревогата за влошаването на хуманитарната криза в Газа нараства.

Междувременно върховният представител на ООН по въпросите на правата на човека заяви днес, че извършителите на груби нарушения на човешките права в конфликта между Израел и "Хамас", трябва да бъдат подведени под отговорност, предаде Ройтерс.

"Утвърдената безнаказаност, за която OHCHR (агенцията на ООН за правата на човека) докладва от много години, не може да продължи", заяви Фолкер Тюрк в доклад за положението в Газа и в окупирания от Израел Западен бряг.

Тюрк призова всички страни в конфликта да "сложат край на безнаказаността и да проведат незабавни, независими, безпристрастни, задълбочени, ефективни и прозрачни разследвания" на предполагаемите престъпления съгласно международното право.

Той също така ги призова да прилагат прекратяване на огъня в името на човешките права и от хуманитарни съображения, да осигурят пълно зачитане на международното право и да осигурят отговорност за нарушенията и злоупотреби.

Независими експерти на ООН призоваха за оръжейно ембарго срещу Израел, заявявайки, че страните износителки рискуват да нарушат международното хуманитарно право, ако доставените оръжия бъдат използвани във войната в Газа, предаде ДПА от Женева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Газапалестинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато не предадат всички еврейски заложници, не се предадат телата на убитите, докато Хамас не се предаде, докато газаните подкрепят Хамас, няма да мога да подкрепа каквито и да е акции и протести в защита на палестинците и палестинска държава.С терористи не се преговаря!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евреите не са ми любимци, но в случая - браво. Така се третират па разити.
27
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
На 6/10 нямаше нито една жертва, беше навечерието на мирен договор Израел-С.Арабия. За да осуетят мира, Хамас зверски и непровокирано нападнаха Израел и оттогава ядат заслужен и непропорционален бой. За Израел в справедливата му борба с терора!
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Палестинците искат свобода! Това е! Автономна Палестина и всичко ще е наред! Няма да има повече нападения ,когато чифатите си им дадат правото на хората сами да си определят кой ще ги управлява и какво да правят в страната си! From the river to rhe sea Palestina will be free!
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да върнат заложниците, да изгонят Хамас, и войната свършва за часове. 70% от цялата помощ за Палестина идна от ЕС и САЩ, за да строят тунели и купуват ракети. И сега още ще искат. Искате война - ето ви война.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво. Още може.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Та си мисля: Що ли не развеем и палестинското, или политически коректното израелско знаме, редом до украинското на фасдата на Столичната община. Така де, нали и там си е война.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече е толкова показателно, че света е за приключване...Само алчност и власт ги интересуват хората! Ако има Господ , той е заспал някъде или е на почивка...
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо са били нападани? Защото са готини пичове?
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не ги приемат защото са напаст. Провери какво става в Ливан след като приемат палестински бежанци
19
7
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 4 месеца
Не че ги защитавам, ама Израел е увеличавал територията си винаги и само след като са били нападани.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че как така , написаха нещо за геноцида в Газа? Обикновено нищо не се пише в БГ срещу израел, че американците ще ни се скарат ако нещо лошо кажем за чифатите
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западните лицемери ,защо не продънват света ,че не се спазват човешките права и ционистите извършват геноцид над цивилното население?! Истерия и всяка втора статия за Путин- при това Русия и Украйна войната е между 2 армии...В Газа , няколко партизанина с пушки и няколко ракети срещу най- модерната армия в света - съотношение 300 000 срещу 30 000 бунтовника и яко цивилни!!!
16
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Палестинска територия в учебниците на евреите не съществува- всичко е тяхно ,според ционистите! 1948г. Имат едва 25 % от тези земи там, сега 78% и продължават да грабят - цялата работа , е че сега и газ намериха в Газа и им викат на Палестинците ,че няма да се върнат по домовете си , ционистите щели да решават какво ще правят с тази територия като свършат с геноцида!
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Египет ,Йордания и другите не ги приемат на тяхна територия, защото веднъж като ги изгонят от палестинските им територии , повече евреите не им дават да се върнат и заграбват все повече от тях и все повече! Когато фашистите от Англия и Америка им дават Израел на евреите , са имали 25 % от тях, сега имат 78%... Какво не е ясно - кой е агресора и кой се защитава, когато може...че общо взето всички знаят ,че Газа е бил затвор под открито небе!!!!
14
3
 
7
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 месеца
Филистимците да му мислят другия път като се правят на куражлии.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германеца дето все споменават напоследък е направо добричък в сравнение с Нентаняху! Последният оставя 2 млн. да умират от глад, уби над 13000 деца..общо умрели 30000...ранени 65000.... Нямат лекарства..ампутират крайници на деца без упойка! И нищо...никой нищо...глас в пустиня..
12
5
 
9
 
! Отговори
християнин преди 4 месеца
Евреите са решителен народ,и ни дадоха урок как да се отнасяме арабо-мюсюлнските терористи.Терориста НЯМА ПРАВО НА ЖИВОТ.Детеубийците-палестинци още ще реват.Въобще не ги съжалявам.Това е войната между съвременната цивилизация,и полухората-терористи.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците с НИЩО не предизвикаха кремълските фашаги че последните разориха и разграбиха половин БЯЛА държава тръгнали да плачат за тези дето си го търсиха .
10
1
 
2
 
! Отговори
от Брюксел преди 4 месеца
Значи трябва да предложим нови санкции за Русия!