Палестинските фракции се срещнаха в Пекин и се договориха

Споразумяха се за правителство на помирението в Газа
Обновена: 23 юли 2024 13:35 | 23 юли 2024 13:35, Елка Василева
9
Палестинските фракции се срещнаха в Пекин и се договориха
Снимка: архив, БГНЕС

Китайският външен министър Ван И приветства днес сключеното от 14 палестински фракции споразумение, което предвижда създаването в Ивицата Газа след войната на "временно правителство на националното помирение", предаде Франс прес.

Споразумението за съставяне на временно правителство на националното помирение за следвоенното управление на Газа е забележително събитие, заяви Ван И, след като различните палестински фракции подписаха в Пекин обща декларация.

Четиринадесет палестински фракции, в това число "Хамас" и "Фатах", се срещнаха тази седмица в китайската столица в нов опит за помирение.

"Помирението е вътрешен въпрос за палестинските фракции, но същевременно то не може да бъде постигнато без подкрепата на международната общност“, заяви ръководителят на китайската дипломация. "Китай иска да играе градивна роля в поддържането на мира и стабилността в Близкия изток", допълни той.

Партия "Фатах", основана от историческия лидер на палестинците Ясер Арафат, и нейният съперник - движението "Хамас", което воюва с Израел в Газа, не успяват да се помирят, откакто през юни 2007 г. "Хамас" свали със сила и прогони от Газа Палестинската автономна власт след продължили повече от година политическа криза и насилие след парламентарните избори.

Войната на Израел срещу "Хамас" в Газа възкреси призивите за преговори.

Китайската дипломация определи разговорите като окуражаващи и изрази надежда, че ще успее да даде тласък на "вътрешнопалестинско помирение".

В последните години Пекин укрепи търговските и дипломатическите си отношения с Близкия изток, голяма част от който традиционно е под американско влияние, припомня АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
"Фракции"? Т.е. Хамас, Братята Ислямисти, Ислямски Джихад и прочее терористични организации... Докато не сложат оръжието и хванат мотиките, няма нито примирие, нито Арабска Палестина. Мерака им да унищожат Израел надделява над желанието им за държава. Китай го знае.
6
1
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Горчив хап за САЩ. Китай също иска да е фактор в Близкият Изток. Това е стъпка към многополюсният свят.
5
1
 
1
 
! Отговори
Некачествен мат" преди 1 месец
Евала!
4
4
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Нужна е единна палестинска държава с некапиталистически път на развитие по заветите на Арафат.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Катар налива милиарди. Резонно има Много фракции мераклии да ги вземат.
2
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Звучи ми по-оправдно от срещата в Правец на ислямистките главатарив Сирия, които Николай Младенов и Бойко Борисов организираха някъде в 2011 година... и от която се появи Ислямака държава.
1
9
 
6
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 месец
ТАЗИ НОВИНА Е ПЪЛНА ДЕГЕНЕРАТСКА ЛЪЖА И ГНУСС ------ КИТАЙ МРАЗИ ИСЛЯМА, И МРАЗИ ВСИЧКИ МИСУЛМАНИ !!..КИТАЙ ДЪРЖИ НА ИЗРАЕЛ !!...КИТАЙ Е ИЗТРЕБИЛ НАД 40 ГОДИНИ ВЕЧЕ --ОТ 1980 ГОДИНА--НАД 3 МИЛИОНА УИГУРИ-ТАТАРСКИ ТУРКИ ....КИТАЙ И ГЪРЦИЯ ИМАМЕ ОБЩ-ВОЕНЕН ДОГОВОР СРЕЩУ ТУРЦИЯ !