Силяновска: Евроинтеграцията трябва да е освободена от оковите на проблемите

Президентът на РСМ благодари за непрекъсната подкрепа от страна на Загреб
8 окт 2024 18:23, Инна Ангелова
39
Силяновска: Евроинтеграцията трябва да е освободена от оковите на проблемите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процесът по евроинтеграция трябва да бъде “освободен от оковите на двустранните проблеми”, каза президентът на РСМ Гордана Силяновски-Дачкова. Днес тя се срещна с президента на Хърватия Зоран Миланович в Тиват, Черна гора. Двамата участват в срещата на лидерите на страните, участващи в процеса Бърдо-Бриони.

Президентът на РСМ изрази благодарност за "твърдата и непрекъсната подкрепа" от страна на Загреб в процеса на европейска интеграция. В тази насока тя призова процесът на европейска интеграция "да бъде освободен от оковите на двустранните проблеми" и напълно "дебилатерализиран", като посочи опасността от нарастване на евроскептицизма поради сегашната "задънена улица, в която се намира процесът".

Гордана Силяновска поиска Европейският съюз да потвърди своя ясен ангажимент към региона, "както беше направено на срещата на върха в Солун през 2003 г.", и интеграционният процес "да се основава на изпълнението на критериите от Копенхаген като единствено условие за присъединяване към съюза".

"Като съюзници в НАТО ние сме силно ангажирани с насърчаването и споделянето на общи ценности и отговорности в рамките на Алианса, допринасяйки за международните мирни операции, споделяйки общи виждания по отношение на ситуацията на регионално и многостранно ниво за мир и стабилност в региона", каза още тя на срещата с Миланович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: НАТОЕСинтеграцияРСМ
Още от Балкани
Мицкоски: Кой е Бойко Борисов или Радев е без значение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Националния спорт на Македония е лъжата - всичко ще ти обещаят за да получат, каквото искат и после нищо няма да изпълнят. На тях стока трябва да им се дава, само след като видиш парите им пристигнали в банковата си сметка! Иначе, чакай от умрял писмо или от Дядо Мраз, че обещаното ще се забави по "обективни" причини!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами, когато ги приемат в ЕС (най-вероятно през 2124г. като албанка държава), ако още има жив антички или посебен северномакедонец, да предложи официално пред новите страни кандидат-членки да не се поставя условието да нямат двустранни нерешени проблеми със съседите си. :D
34
1
 
3
 
! Отговори
Вари си Айваро Горчи преди 1 седмица
Прави си Горчивио Айвар и не се прави на политичарка Бабо Горданке.Печи си пиперо на тенекия пред кукьЯта , но не му слагай горчив зелен пипер , че е много горчив и .Вие една лютеница не можете да направите като хората хукнали сте светото да оправяте.Купи си бугарска Лютеница Едросмляна и ще забравите за Айваро,както забравихте , че сте бивши българи.И ние не ви искаме, повредена стока сте, за нищо не ставате.Как го ручате тоз Айвар, Голема Горчилка е .Ручайте Айваро и не крякайте като Юрдечки
33
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Едното и име е помакедончено на ска, другото българско - Давкова!?
32
1
 
4
 
! Отговори
Pb преди 1 седмица
А знаме имаше ли тоя път?
31
1
 
6
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 седмица
Да, така е. Затова РСМ ще чака още много години. Докато или си реши двустранните проблеми, или престане да съществува. Бездруго сърбомицкоски вчера заяви накъде ще върви той, фалшивата му партийка и още по-фалшивата му държавица: към србскиот свет. Да не би някой да се е изненадал от това? Ние не... Но все пак, върхът на кощунството е новорегистрираната ВМРО-ДПМНЕ Србиja. Тази новина сложи точка на предателството и потресе дори някои от отчаяните скопски македонисти...
30
1
 
3
 
! Отговори
Евала преди 1 седмица
Юрдечка патрава.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само за няколко десетилетия как са им промили мозъците,не е истина.
28
1
 
17
 
! Отговори
Ма мно'у хитри преди 1 седмица
Вие ни пуснете в Еуропската уния и четкайте .....од умрели писмо.Горделива бабо, не е само Конституцията.Договор сте подписали, изпълнявайте го , нищо не сте направили по него.Много сте хитри тарикати, да минети метАр.Прекалени отстъпки ви направи сглобката.Като не признавате договора, да вземе и България да го денонсира и...ВЕТО Докле свет светува.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая баба защо се пъне изобщо.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изречението е лишено от смисъл и е дори абсурдно.
25
1
 
13
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
тва да ви прилича на президент ? по скоро на клюкарка на площада
24
1
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 1 седмица
бе много смотана перука носи таа бе , то и тя е смотана де
23
1
 
9
 
! Отговори
43657 преди 1 седмица
Е, няма такава наглост,ЕС ще променя правила заради СМ тая знаели каде се намира и какво говори...... Ало, вампир ти знеш ли България за да влезе във съюза какви неща направи
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За вас няма ЕС, още сте векове назад с мисленето и диващината ви е в повече.
21
2
 
15
 
! Отговори
Божкеее... преди 1 седмица
Каква е тая северомакедонска мумия?
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откога НАТО е равно на ЕС? Или да разбираме, че САЩ командват ЕС?
19
2
 
16
 
! Отговори
мдааа...ха-ха-ха преди 1 седмица
Нахалство в изобилие от страна на баба БЮРМ...
18
1
 
11
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 седмица
бобСмилянова е попрекалила с боба...
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бабушкерката много ги разбира тези работи..