Златото продължава да поскъпва, да инвестираме ли?

Доларът също върви нагоре, споделя консултант
22 окт 2024 12:48, Инна Ангелова
31
Златото продължава да поскъпва, да инвестираме ли?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на златото тръгва стремглаво нагоре, а от началото на годината се е повишила с повече от 25%.

Инвестиционният консултант Цветослав Цачев обяснява, че златото е само инвестиционно. То е с висока чистота и се използва за направата на кюлчета и монети.

“Когато има инфлация и лихвите вървят нагоре, тогава златото не пази стойността. Тогава се приема, че в такъв случай златото става неконкурентоспособно на другите инвестиции. В момента се случва намаляване на лихвите в огромна част от света. Това кара инвеститорите да влагат пари в злато", обясни Цачев за Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че в момента китайците купуват злато, защото няма къде да инвестират спестяванията си. Затова насочват парите си към злато като финансов инструмент.

“Сега виждаме и доларът да върви нагоре, и златото да върви нагоре. Именно заради ефекта от Китай. Ако Китай извади няколко трилиона долара, които да бъдат инвестирани в икономиката, това може да накара масово да се продава злато", посочи Цачев в "България сутрин".

Как правилно да инвестираме в злато

Инвестиционният консултант отбеляза, че за обикновения човек, който иска да инвестира в злато, правилото е да сложи няколко процента от своите активи в злато. Препоръчва това да става във финансови активи, а не в кюлчета.

"Търговията в хартиено злато е в пъти по-голяма от търговията със злато, което се купува с инвестиционни цели. Самият метал има своите негативи", обоснова се консултантът.

"Всеки недвижим имот и всяка акция може да се разглежда така: какъв паричен поток генерира този актив. Това не важи за златото. Да се прехвърлят всички пари в апартаменти и злато носи рискове, защото няма нещо, което да се движи само в една посока. Като при всеки актив: търсенето и предлагането", каза още Цачев.

Дори да има изненади на президентските избори в САЩ на 5 ноември, пазарът знае какво да очаква и как да реагира, на мнение е Цветослав Цачев.

Гледайте видео с целия разговор

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Недостигът на лекарства за трансплантирани става хронично
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 22 минути
Хаха! Среброто било хедж на златото щото се движили в различни посоки. Човеко, или проблема е в сензорите ти (някаква нова версия на брутален астигматизъм може би?) или в главата ти. Среброто и златото се движат в една посока. Да, може едното леко да изпреварва другото, но посоката е същата.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
До Анонимен 19 дето щял да "отваря къси позиции срещу златото и среброто": Явно нищо не разбираш от пазар и инвестиции. 1во Среброто се смята за хедж срещу, златото защото цените им обикновенно се движат в обратни посоки, в зависмост от лихвени проценти и движения на стоковият пазар. 2ро Short Gold ETF по светът се използва само като рискова застраховка, а не като спекулативна ивестиция. Можеш да по прочетеш малко по въпросът за да разбереш защо.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
Тук коментират главно хора, които не са вложили и два лв в злато ама дават акъл.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
Как може да канят такива *** експери
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Златото не е инвестиция, а начин за съхраняване на стойност. За това банкерите и финансистите по цял свят го наричат "истински пари". Просто хартиените FIAT пари губят стойността си стремително. А физически кюлчета имат огромното предимство, както коментираха отдолу, че в момент на голяма криза са последното обективно разплащателно средство, което ще остане преди директният бартер.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Коментаторът правилно е обяснил за особеностите на златото. Както и всички останали метали и полезни изкопаеми, то е цикличен актив и зависи от циклите на икономиката. Инвеститорите го използват за хеджиране на риска. Ако някой инвестира в злато, разчитайки че цената му винаги ще расте, ще остане много неприятно изненадан, особено ако го е купил по върховете. После с години ще чака да си върне парите. Но ако чичо Вова се развихри с атома, ще има смисъл да имаш физическо злато.
25
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 час
Инвестирайте в честност, принципност и чиста съвест. Тук-таме и в некое железо .40 cal, тези имат добро спиращо действие. Ако не сте много богат - 9 мм para, че джепането е по-евтино.
24
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 час
Златото може да се блокира централно по няколко начина... Единият е чрез цезий. Реално и приложимо радиоактивно лъчение, което ще изчезне след около 550-1000 години...
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мисля, че ще има корекция скоро да не кажа и обрат. Специално на златото. Цената за добива му е много под цената на която се продава. Разбирачите ще кажат, че цената на златото само расте и донякъде са прави, ама понякога един живот може и да не стигне да видат растежа. Примерно, който си е купил злато 1980 е можел да продаде на същата цена чак 2009та, това са си 29 години чакане...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен Евро се обесцени в злато и имоти и губи.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тиквун не е глупав. Напълнил е всички чекмеджаци с кюлчета и пачки евра х 500. Предвидливец.
20
0
 
5
 
! Отговори
Чекмеджанкоолу преди 1 час
Само кюлчета в чекмеджета,кеш в чували,иновации,крипто-далавери,офшорки на тихоокеански остров,пудели с пачки,парапетни страсти,мис Бикини с пълна фурна и къща у Барсичката,евроценности,съгласувани и одобрени от Посолството... Ейййй 6а ваш Тъ м ама,що дирите у чичовата слама???
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тази новина чаках, за да отворя няколко къси позиции в злато и сребро (което надвишава ръста на златото тази година). След 2 месеца като се вдигне пушилката ще реализирам добра печалба от спада и на двете.
18
0
 
6
 
! Отговори
Асен преди 2 часа
Я инвестрах у нови златне зъбе. Мноу ми отиват на златнио синджир на златните гривни и пръстене. Като имам пари си ги арча как си знам. Вие си инвестирайте у ратиено злато и ратиени акции и облигации, я си инвестирам в кефо, оти кефо цена нема, па като се гътна един ден у сандъко ратишки не ми требват а и държавата ще щипне голема част от тех, та и за чаветата нема многу дъ остане.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Толкова му беше на златото , новата цена ще е по близо до 1500 долара за унция , но пак е по добре от хартиени акции .
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не му разбирам на златото , но преди малко повече от година един познат ми каза да си купя .Взех една унция за малко над 3000 лева , сега не знам колкое и колко съм загубил , но си я пазя .
15
1
 
1
 
! Отговори
Ерусалимски ик.ВУЗ преди 2 часа
Формулата е:една трета недвижимости,една трета валута,една трета злато!Допълнение:печалби от злато трудно могат да се реализират,но поне да запазите стойността в определен момент може рязко да тръгне надолу! Във време на войни и несигурност острова на спасението е швейцарския франк! Губещи и рискове има но целта е да се сведат до минимум...Най-ощетени са т.н. къси позиции!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До хахахаха"Ще инвестирате вие! Инвестира се преди да е поскъпнало!" ------------- а ти от къде знаеш, че е спряло да поскъпва? Само преди няколко месеца унцията беше 4500, онзи ден беше 5000, днес е 5100..
13
1
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 2 часа
Капе, докато не спре да капе. С български мутри земеделци определено нямам желание да се занимавам. Ако ще купувам земя, то ще е да я обработвам сам. Само, че климатът всички го виждаме в последните 5-10 години и да не стане вместо жито, да садим маслини, банани и портокали,
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Аз си купих 10 декара земя в Добриджа , да скъпа е , но ми капе рентичка .Смятам , че е по добре от акции .