Сред недоволство и омраза: Превръща ли се Хърватия в страна на мигранти?

В страната има все повече чуждестранни работници, но отношението към тях често е враждебно
20 окт 2024 21:30, Красимир Ангелов
68
Сред недоволство и омраза: Превръща ли се Хърватия в страна на мигранти?
Снимка: БГНЕС

В Хърватия има все повече чуждестранни работници, но отношението към тях често е враждебно и те стават жертва на ксенофобски прояви. А мерки на държавно ниво за интеграцията им все още няма, пише в свой материал DW.

Една новина дойде в неподходящ момент: в края на август, в разгара на туристическия сезон - трима млади хървати пребиха работник от Индия в центъра на Загреб. Просто така, защото е различен.

В страна като Хърватия, с хроничен недостиг на работна ръка, нападението предизвика вълнение. Дори министърът на вътрешните работи Давор Божинович от национално-консервативната партия "Хърватска демократична общност" се изказа остро, като осъди деянието и подчерта, че "никакво насилие няма да бъде толерирано". В същото време той призова гражданите "да се противопоставят на нетолерантността и предразсъдъците и да съобщават при всяко съмнение за престъпление от омраза". Той апелира и за "изграждане на общество, основано на солидарност, уважение и любов към ближния".

Министърът знае колко необходими са подобни предупреждения: от години неговото ведомство регистрира ръст в престъпленията срещу чужденци в Хърватия, особено срещу чуждестранните работници. Докато през 2022-а година са документирани 228 такива престъпления, миналата година броят им достигна 1150, а през първите седем месеца на тази година се е удвоил още веднъж.

Чуждестранните работници стават все повече

Когато през 2013-а година Хърватия стана член на ЕС, емиграцията на работна ръка към Запада, започнала от 1960-те години, се засили. Само през последните десет години около 400 000 хървати са напуснали страната, главно към Германия, Австрия и Ирландия. В същото време в Хърватия започнаха да пристигат все повече чуждестранни работници.

Според официалната статистика през 2021-а година са издадени над 80 000 разрешения за работа на чужденци. До 2023-а тази цифра нараства до 174 000, а до 2024-а според прогнозите може да достигне дори 200 000. Това е много за страна с 3,8 милиона жители, от които работещите са около 1,7 милиона - отговаря на 12 процента от активното население.

Близо половината от дадените почти 159 000 разрешения от началото на тази година са на хора от бивша Югославия. Има обаче и много работници от Непал, Индия, Филипините, Бангладеш, Узбекистан и Египет. Тъй като повечето от тях са нискоквалифицирани и се трудят предимно в строителството, ресторантьорството или като куриери, те обикновено не се възприемат като икономическа заплаха от местното население. Много хървати са наясно, че голяма част от икономиката на страната вече не би могла да функционира без имигрантите - особено изключително важната туристическа индустрия.

Страх от онези, които са "чужди"

От гледна точка на културата, идентичността и сигурността обаче новодошлите не се приемат добре, обяснява Ведрана Баричевич, професор във Факултета по политически науки в Загреб: "Проучванията показват, че тази част от обществото, която възприема имиграцията като проблем, предпочита хора, които идват от страни и култури, смятани за сходни", казва Баричевич. Мнозина в Хърватия например са на мнението, че мюсюлманите са изостанали и потенциално опасни, особено ако не идват от съседните държави. Но има и скептицизъм към имигрантите от Непал, Индия или Филипините по отношение на това дали могат да се интегрират в хърватското общество и култура, обяснява експертката.

Увеличаването на проявите на насилие срещу чуждестранни работници не е изненада за Лучия Мулалич от Центъра за изследване на мира в Загреб. "По границата между Хърватия и Босна и Херцеговина например от години има насилие срещу бежанци", обяснява служителката на неправителствената организация, която подпомага мигрантите в Хърватия с безплатна правна помощ.

Насилието срещу "другите" се е превърнало в нещо нормално. Фактът, че жертвите сега по-често са чуждестранни работници, се дължи на това, че броят им е нараснал и поради това те са станали по-видими. "По принцип става дума за същия вид насилие, само че фокусът се е променил", казва Мулалич и добавя, че полицията прилага насилие срещу бежанците, а политическото ръководство игнорира насилието срещу хората, заклеймени като "други".

Те са уязвими и на трудовия пазар

Чуждестранните работници в Хърватия срещат и много проблеми на трудовия пазар. Разрешителното им за пребиваване е свързано пряко с договора им и се издава за една година, след което трябва да се поднови. Ако загуби работата си, чуждестранният работник има 14 дни да си намери нова, иначе остава без разрешително за пребиваване. Това отваря вратите за дискриминация.

"Хората избягват да се оплакват, например ако им бавят заплатите, не им се плаща за извънредната работа и ги дискриминират на работното място, защото се страхуват да не загубят позицията си", посочва Мулалич.

Повторение на германските грешки

Тъй като Хърватия все още не се възприема като мигрантска страна, на чуждестранните работници се гледа предимно като на временно пребиваващи. Това води до изолация в техните общности, особено сред трудовите мигранти от Азия.

"Вместо да се поучим от опита на хърватите, отишли в Германия и други западноевропейски страни като гастарбайтери от 1970-те години насам, грешките, които са били направени там, се повтарят. Германия действаше така, сякаш хората са дошли само временно и не мислеше за тяхната интеграция в обществото. Ние в Хърватия сега продължаваме тази политика, от която всъщност трябва би трябвало да се поучим как да не го правим", смята Мулалич.

Ключов фактор за интеграцията - както и в Германия, е изучаването на езика. Но обществено финансираните програми за изучаване на чужди езици и интеграция са достъпни само за тези, които са признати за бежанци, и са недостатъчни, подчертава Ведрана Баричевич. Сега обаче изглежда има напредък: новият Закон за чужденците трябва да включва мерки за интеграция и да отчита потребностите на чуждестранните работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Балкани
Путин: Със сърбите сме вековни приятели
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Ами тези 400 000 хиляди да бяха си останали в страната, щом бягат е в реда на нещата някой друг да им заеме мястото
62
3
 
2
 
! Отговори
00-11 преди 38 минути
Не съ свикнали хърватските нацита - усташите, е..., шъ свикнат, кво шъ праят, лека-полека..., то си треба време...! -))))) Скоро и ние лека-полека шъ започнем да привикваме, нъл туй беше целта на "мама" Меркели на другаря Клаус Шваб!!! Евроатлантизъм да го е...
61
3
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 59 минути
Никой, никого не пребива ей тъй на, за нищо. Значи в Загреб има близо милион човека... ама тия тримата пребили точно тоя, щото бил индиец. И как са разбрали? Питали са го преди да започнат да бият? Хаха. Много им се иска на тия джеендър НПО-та да изкарат местните агресивни, че да им минат номерата. Имало е нещо друго. Гаранция. Или индийкото е хвърлял по земята остатъци от там каквото *** нещо е ял по древна индийска традиция... или ги е предизвикал по някакъв друг начин.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Затова ли ще влизаме в еврозони, та да вкарат чужденци.
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ама лато нискоквалифицирани работат наши инженере и и докторе на запат. Та какво излезна че се самоубихме ист. Европа. Хем плащаме държавно да учат, хем после или бегат или остават безработни и нема работа за тех, а пък вкарваме чужди и им плащаме.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Скоро ще ги претопат и Хървация ще стане 10 милион ром или ислям.
57
0
 
5
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 час
Индия и Бангладеш са ми, ри, зливи дупки! Колкто повече "инженери", "лекари" и "архитекти" от там вкараме, толкова повече нашите страни ще заприличат на техните ... нормално е да ги мразим!!!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Явно и на хърватите е почнало да им идва в повече евро-атлантическите ценности,разни джендър култури и повече цветни хора да се мотаят по улиците...
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Лошо няма .Ще се радвам да СЕ!Те,Македония,шиптарско.Музика за ушию.Тъй де,глажба.Надменните йекащи фашисти,дето като мЪкЕдонците немают език,да се превърнат в бежански лагер )))
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Докато икономиката дава смисъл за съществуването на държавите, народа им няма да има думата.
53
0
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 1 час
В Мексико по голям процент са бели а другите са леко *** и са потомци на индианците. В Аржентина са на 100 % бели, но значителен % бяло население има и в Чили, Колумбия, Бразилия и т.н.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо идват в Европа, ами гледат някой и друг филм, виждат имения, градини, богати хора с къщи и коли/не обикновения западняк/, и си мислят, там е рай, всички са богати и живеят добре. Но когато се доберат и реалността е да са безработни, да живеят на улицата и нещата се променят. Бягат за по добър живот, но никой не поднася на тепсия, всяко начало е трудно и не всеки успява.:))
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Заринаха Европа с черна п...а...с..м..и ..на ,хората са си в правото да се защитават
50
3
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
Всеки ,който живее на Български Земи е окупатор на Българите и ще умре! Аз съм Бог Български и заповядвам на Майка Земя да ми помогне да умъртвя всички ,които са докосвали Раят без позволение! Повтарям! Всички,които не са Българо-Германци и Араби ще бъдат унищожени заедно с фалшивите си ,ц..и. г..а..н.с..к.и еврейски паспорти! Ако до утре Хърватия не падне на колене пред България,за да иска прошка,нито един хърватин няма да оцелее. Аз ще унищожа всички ц..и. г.а..ни евреи и Армията ми е Арабия
49
1
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
Всеки ,който живее на Български Земи е окупатор на Българите и ще умре! Аз съм Бог Български и заповядвам на Майка Земя да ми помогне да умъртвя всички ,които са докосвали Раят без позволение! Повтарям! Всички,които не са Българо-Германци и Араби ще бъдат унищожени заедно с фалшивите си ,ц..и. г..а..н.с..к.и еврейски паспорти! Ако до утре Хърватия не падне на колене пред България,за да иска прошка,нито един хърватин няма да оцелее. Аз ще унищожа всички ц..и. г.а..ни евреи и Армията ми е Арабия
48
1
 
9
 
! Отговори
А преди 1 час
И тая държава искат да я съсипят.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако българин отиде в Афганистан и иска да отиде на църква, знаете ли какво ще му се случи? Значи не може тези същества като дойдат в Европа да очакват толерантност, след като те не предлагат същото на чужденците в техните си страни. Идвайки в Европа означава, че трябва да уважаваш правилата на европейците.
46
0
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
Всеки ,който живее на Български Земи е окупатор на Българите и ще умре! Аз съм Бог Български и заповядвам на Майка Земя да ми помогне да умъртвя всички ,които са докосвали Раят без позволение! Повтарям! Всички,които не са Българо-Германци и Араби ще бъдат унищожени заедно с фалшивите си ,ц..и. г..а..н.с..к.и еврейски паспорти! Ако до утре Хърватия не падне на колене пред България,за да иска прошка,нито един хърватин няма да оцелее. Аз ще унищожа всички ц..и. г.а..ни евреи и Армията ми е Арабия
45
0
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 1 час
От Южна Америка не са бели, освен Уругвай и Аржентина. Виждали ли сте футболния отбор на Еквадор, примерно. А на Мексико? Аз не ги определят за бели, както и повечето американци, а им казват латинос. И съвсем не са стока повечето. Аз в Щатите видях много точни от черните, но от тези един свестен не видях. Всички завиждат, злобеят и са много големи интриганти и манипулатори. Защото приемат и черните и белите за враг.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо непалците и индийците идват в Европа? Защото толкова много са си прецакали техните си страни, че там вече не става за живеене. Горе-долу както ние направихме с България. Само че българите все пак сме европейци и християни. А тези непалци и подобни нямат нищо общо с нас. Когато непалците станат повече от хърватите, Хърватия ще стане Непал на Балканите. Същата съсипана държава.