Танковете Abrams са твърде остарели, за да участват в битки

T-14 Armata са технологично превъзходни
21 окт 2024 22:47, Гергана Попова
47
Танковете Abrams са твърде остарели, за да участват в битки
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските танкове M 1 Abrams са станали твърде остарели за съвременните конфликти. Освен това те са твърде скъпи. Това пише вестник National Interest.

Изданието отбелязва, че M1 Abrams са били използвани активно в минали конфликти. Сега обаче това просто стана непрактично. На първо място, защото безпилотните самолети вече се използват все по-често по време на бойни действия. И Ейбрамс е безсилен срещу тях.

Тези танкове са скъпи и трудни за възпроизвеждане поради напълно разрушената отбранителна индустриална база на Америка, пише NI.
Това е особено забележимо в Украйна. Бойните машини няма да дадат на Киев предимството, което очаква. Като се има предвид, че Abrams  все още не са напълно разгърнати.

Докато танкове като модерния руски T-14 Armata са технологично превъзходни, тяхната висока цена и сложност доведоха до зависимост от по-стари модели като T-72, който предлага достъпност и лекота на масово производство.
По същия начин САЩ продължават да използват остарелите M1 Abrams, изправени пред предизвикателства от съвременни заплахи като дронове и противотанкови оръжия. Други забележителни танкове включват британската серия Challenger, германския Leopard II, китайския T-99, южнокорейския K2 Black Panther, френския Leclerc XL и израелския Merkava V.
Ефективността на танковете днес зависи не само от технологичната сложност, но и от способността за оцеляване, достъпността и надеждността в различни бойни сценарии

Изглежда, че колкото по-модерен е танкът, толкова по-вредна е загубата му за атакуваща сила (както е случаят с руския Т-14 Армата), пише още NI.

Изданието посочва и топ 10 топ на най-добрите танкове в света:

10. Британски Challenger-3
Замяната от следващо поколение на нашумялия Challenger-2 наистина е по-скоро ъпгрейд, отколкото пълна замяна. Въпреки това се казва, че новите танкове имат увеличени възможности, благодарение до голяма степен на техните мрежови компютърни системи и новото, още по-мощно основно оръдие. В този случай танкът се изгражда със 120 мм основно оръдие L55A1 с високо налягане, което според Rheinmetall, производителят на Challengers, ще изстрелва най-новите противотанкови снаряди с кинетична енергия и програмируеми многоцелеви боеприпаси.


9. British Challenger 2
Танк от трето поколение, той се използва от британската армия и Оман (въпреки че британците оттеглят този танк в полза на гореспоменатия Challenger-3). Оборудван с L30 120 mm танково оръдие, стрелящо както с дълъг прът, така и с муниции с висока експлозивна глава (HESH),  според уебсайта на Rheinmetall (конструкторът на танковете Challenger), този танк е предаден на украинците миналата година.
За съжаление,  Challengers  са твърде тежки и затъват в меката почва на украинското бойно поле.

8. Германски леопард II
Този танк е един от най-модерните в света. В интернет се разпространиха изображения, показващи как руснаците влачат повреден в битка  Леопард обратно в Москва, за да го изложат, след като е бил изоставен от украинския танков екипаж в битка. Тези танкове са сложни, те са маневрени, имат ефективни двигатели и още по-голяма огнева мощ.
Но, както при всички западни технологии, няма достатъчно налични и системата е твърде скъпа и сложна, за да бъде лесно възпроизведена навреме. В зоните, където тези танкове могат да се струпват, те могат да бъдат доста ефективни.

7. Руски Т-14 Армата
Обявен като най-великия танк на Русия, този танк е почти твърде надценен.
Толкова е напреднал, че е твърде скъп и сложен за производство в големи количества. Поради уникалното си технологично естество, танкът е изтеглен рано от фронтовата линия на Украйна от страх, че загубата дори на един ще бъде сериозна вреда за Русия.

6. Китайски Т-99
Разработен през 2000 г., този танк от трето поколение е  странно копие  на стария съветски Т-90 и обединява откъснати конструкции от други западни танкове, смесвайки ги заедно в Т-99.  Той има активна система за лазерна защита, която му помага да се защити срещу наближаващи ракети, прекъсва оптичното оборудване на вражеския танк и дори може да бъде разгърнато срещу вражески хеликоптери.
Китай е произвел масово 1200 от тези танкове през последните 20 години, което го прави гръбнакът на бронетанковите сили. Въпреки това, тези танкове са относително неизпробвани в битка.

5. Корейски K2 Black Panther
Има отличен двигател, невероятна защита, мощно 120 мм гладкоцевно оръдие, което може да изстреля до 10 до 15 изстрела в минута. Южна Корея създаде този танк от следващо поколение, за да се противопостави на това, от което се опасява, че ще бъде евентуална севернокорейска инвазия.

4. Френски Leclerc XL
Проектиран е за скорост и маневра. Той може да изминава 50 мили в час и да взривява цели на разстояние до 2,5 мили. Този танк е по-лек от много от неговите колеги от трето поколение, като M1 Abrams.
Поради своята лекота, той не е толкова добре брониран, колкото другите танкове, с които се състезава. Leclerc обаче притежава реактивна броня, точно както Leopard-II.

3. Merkava V
Наричан  „Барак“ или „Светкавица“, израелският Merkava V  не само има напреднала технология, като сензори и способности за електронна война, но има и система за изкуствен интелект. Разполага  с  едно 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, разработено от Израелската военна индустрия, способно да изстрелва снаряди с високо проникване и управляеми снаряди с обсег на стрелба до 4000 m.
Второто въоръжение се състои от 7,62 mm коаксиална картечница, 7,62 mm картечница, монтирана от дясната страна на покрива на купола, и вътрешно монтирана 60 mm минохвъргачка със затворно зареждане. Неговите сензори и електроника са невероятни и има впечатляващ двигател.

2. Американски M1 Abrams
Легендарен, с невероятен опит в експлоатация, този танк е една от най-добрите системи в света. За съжаление остарява. И модернизираната версия на AbramsX, въпреки че ще бъде дори по-сложна от своя предшественик - включително с бордова AI система, както израелците имат на новия си танк - тя вече не е подходяща за бойното поле.
Само войната в Украйна доказа колко по-ефективни във война са безпилотните самолети.

1. Руски Т-72
Причината този стар съветски танк да е най-добрият в света е поради факта, че се използва от множество държави. Той е лесен за работа и евтин. Руснаците откриха, че войната им в Украйна не е минала добре, като използват нито техния T-90M, нито гореспоменатия T14 Armata.
Т-72 удържа руснаците в битката. Нещо повече, тези системи са лесни за масово производство и, когато бъдат загубени (толкова много са били загубени в битка), това всъщност няма значение, защото Русия може просто, доста лесно и евтино, да произведе много повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Русия
Западът знае, че Украйна не може да избегне поражение в конфликта с Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 58 минути
"Напълно разрушената отбранителна индустрия на САЩ"?! Тоя Нешънал Интерест да не е Новая Газета? :)
46
2
 
2
 
! Отговори
Фитока преди 1 час
Колкото и класации да представят факт е,че Т-90 пробива бронята на който и да е натовски танк от 6 км,а който и да е натовски трябва да приближи до 4 км,за да пробие бронята на който и да е руски танк или да унищожи автомобил.При това Т-90 е над 35 години модел,а Т-90А отпреди 25 години дори стреля с управляеми ракети поради 125 ММ оръдие Товар и основният им танк и близо 13000 са на склад Имат и екзотичен "черен орел" малък,но със 155 ММ оръдие пробива танк на 10 км,един мъник без купол.
45
0
 
1
 
! Отговори
Непукиста преди 1 час
До АнонименДве години *** в Украйна, МОЖЕЩИТЕ ДА ВОЮВАТ!
44
5
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 час
Натуфцити са очакваше тъй да кажат и да оправдаят 2000 бройки изгубени абрахами. Ама ний помним, чи са хвалеха като нахлува ха в Ирак и другите чаршафи, че са изгубили 0 бройки абрахами,но руснаците не са чалмарите и Саша изгуби стотици хиляди трупове.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Това пише вестник National Interest." -------------- за сведение на тригарните сентажии!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До до 30 "а как например танка ще се опазинот а-10 Апачи Бе-52 Птурс и тн" -------- танкът се използва заедно с пехота, а пехотата се предполага, че ще има някакво зрк. Отделно се видя, че нито руснаците, нито отановците могат да наситят голям фронт с птурси. Като се тегли чертата на тази война, най-големият враг на танковете ще са точно дроновете и мините.
41
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 часа
тая статия я е писал некой алкаш с уин рейт в танковете по нисък от 47 процента.
40
1
 
1
 
! Отговори
Кемаф Ататюрк преди 2 часа
нема да коментирам факта, че подписалия се като гинчето умозрител използва словосъчетание като "Технологично превъзходни", с което нормален човек би окачествил айрян от популярна старозагорска марка. но факта, че поръчан от света на тонковете материал за танкове от втората световна се появява като доказателствен материал че руската баклава с нокти е по добра от американската боза с косми е просто фундаментално ниво в ширпотребата. спрете да пиете, нема такова излагане
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В този сайт на Тимуровската команда се прокарва гнусна руска дезинформация!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Как така те са по и най дайте да дадем 5 6 милиарда за чертежи.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
От 30-на Абрамс-а, в Украйна останаха 10. Чакаме пълното им разгръщане. Т-72 си е АК-47. Руснакът за пореден път доказва, че може да воюва. Другите си остават позьори и грантояди.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Аха ха хаа...Муха ха хааа.Статията кърти мивките е цели скали.От сърце си смях на руската дезинформация.Ейбрахамс били остарели,което отразяваща разрушената отбранителна индустрия на Америка..Ха хаааа. Арматата били великолепни,Т-72 бил най-добрият танк на света.Абе Т-54 и Т-55 са още по-добри.Т-44 т троши западните танкове като круши.На-добрш са Т-35,Т-28 и БТ-5 и БТ-8.Танкетките Т-26 са върха..
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ахахах тея танкове дето ги търпат Т72 на червения ли са превъзходните?
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много лесно ще заменят над 1000 танка, да! И екипажите им ще ги заменят.
33
3
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 2 часа
Дали дроновете само а как например танка ще се опазинот а-10 Апачи Бе-52 Птурс и тн.Танка е огромна глупост просто консерва и армиран гроб за 4-*** някъде трима а за бетерите и бмптата които се пробиват с 50 калибър даже няма да говоря
32
6
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 2 часа
НЕ СА ОСТАРЕЛИ.... укърите са некадърници. Така си заминаха и Брадлита и Леопарди и Патриотите ... и що самолети изпопадаха дори без да успеят да ги уцелят пияните руски мужици само защото ентелегентния укър сложен там да ги пилотира се е чесал по главата по време на полет чудейки се кое бутонче да натисне.
31
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Мухаха... Райнметал прави оръдията на ейбръмс, леопард и чалънджър... Не е чудно, че не стават.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До факт "Няма млад и стар танк танкът като цяла е оръжие от миналото" -------- до момента, в който не се намери ефективна защита срещу дроновете, което няма да е много трудно.
29
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Много руски екипажи бяха откраднали защитните елементи на Т-72 и заплатиха с живота си за това. Факт.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много интересно тези разбирачите от танкове какви новини гледат? Едните били неунищожими, другите били върха на сладоледа...Т, М, Абрамс, Армата, глупости. Така засадиха украинската земя с железа и от двете страни, че вече наистина украйна е най богата на желязо в света.