Киев: Сепаратистите и Москва искат да унищожат улики от самолета

Все още няма зона за сигурност на мястото на инцидента
19 юли 2014 13:58,
219
Киев: Сепаратистите и Москва искат да унищожат улики от самолета
Снимка: Reuters

Украинското правителство обвини проруските бунтовници в Източна Украйна, че "се опитват да унищожат, с подкрепата на Русия, доказателствата за международно престъпление", след като сепаратистите откараха в моргата в Донецк 38 тела от мястото на катастрофата на малайзийския самолет, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Още по темата

"Терористите са откарали 38 тела на жертви в моргата в Донецк, където специалисти, говорещи с ясен руски акцент заявиха, че ще извършат аутопсия. Терористите търсят също транспортни средства с голям капацитет, за да превозят останките от самолета в Русия", посочи в изявление правителството.

Междувременно стана ясно, че бунтовниците и международните наблюдатели все още не са се споразумели за зона за сигурност на мястото на катастрофата. Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета.

По-рано ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко каза, че представители на Русия, Украйна и ОССЕ преговарят за установяване на зона за сигурност с площ 20 кв. км, за да бъде възможно преместване на телата. "Договорихме се за зона 20 кв. км и се надяваме, че терористите ще и дадат възможност за работим", каза Наливайченко, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Сергей Кавтарадзе, висш представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, каза, че въпреки дискусиите споразумение не е постигнато. "Няма зона за сигурност. Това е район близо до фронта. Там се водят бойни действия", заяви за Ройтерс Кавтарадзе.

Мястото на падането на малайзийския "Боинг" в Източна Украйна е под надеждната охрана на въоръжените сили на Донецката народна република, заяви вицепремиерът на самопровъзгласената ДНР Андрей Пургин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Следователи и международни наблюдатели пристигат днес в Киев с надежда, че ще могат да стигнат до мястото на катастрофата в контролирания от сепаратистите район. Според американски експерти машината е била свалена от изстреляна ракета.

Холандия, която е имала най-много граждани на борда - 189 от общо 298 души - изпрати екип от службата за сигурност, придружен от външния министър Франс Тимерманс. В Киев днес очакват също екип от 62-ма души от Малайзия.

В украинската столица пристига и малайзийският министър на транспорта Лю Тьон Лай, за да осигури на разследващите безопасен достъп до мястото на катастрофата, посочва Ройтерс.

Малайзийският министър на отбраната и бивш министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн - публичното лице на правителството по време на кризата с изчезналия през март самолет на "Малейжа еърлайнс" - заяви, че най-важното сега е да се гарантира сигурността, както и непокътнатост на веществените доказателства. "Искаме да стигнем до дъното на случилото се", заяви той, подчертавайки, че е необходимо международно сътрудничество и че Малайзия е в контакт с представители на Русия, Украйна, САЩ, Великобритания и Китай. "Ще имаме позиция за това дали самолетът наистина е бил свален, как и кой го е свалил едва след проверка и установяване на фактите", допълни той.

На борда на самолета е имало шестима експерти по борбата със СПИН, а не около сто, както бе съобщено по-рано, каза за АФП председателката на Международното общество по проблемите на СПИН (IAS) Франсоаз Баре-Синуси.

Експертите пътували за Мелбърн, за да участват в конференция на организацията. "Хората, за които получихме потвърждение след контакти с австралийските, малайзийските и холандските власти, са шестима. Те може и да се окажат повече, но не са толкова много, колкото беше съобщено", каза френската изследователка, носител на Нобелова награда за медицина за 2008 г.

Малайзийският премиер Наджиб Разак и съпругата му се срещнаха днес с роднини и близки на загиналите в катастрофата, съобщи ИТАР-ТАСС. Държавният глава изказа съболезнования, изрази готовност за оказване на всестранна помощ на семействата на жертвите и им обеща изясняване на всички обстоятелства около трагедията.

Кореспондент на РИА Новости съобщи, че над мястото, където се разби лайнерът, близо но селището Снежное в Донецка област на Украйна и съседния град Торез летят бойни самолети. Съдейки по звука, това е транспортен самолет или боен "Су". Недалеч се намира Саур-Могила, около която се водят активни бойни действия с използване на авиация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стрелков ще подава ли оставка след грандиозния гаф на Чернуховските казаци?
35
5
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Путин прочете оня ден на верандата си на хижата край Байкал за сваленият самолет, отпи от кафето си и каза с отегчение на Бъфи( каракачанската овчарка подарена му от Тиквата): "Младеж, гледай сега *** зад океана и неговите брюкселски пуделчета кого ще обвинят. Само гледай, младеж!"
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малазийският се е срещнал с роднините на пострадалите,а холандският какво чака???
33
2
 
5
 
! Отговори
info преди 10 години
slabata izmislena bg-prodajna -ima ineres ot vsicko tova.carcil e znael.tova e gnezdo na zigani.....
32
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ли кой да разкара сепаратистите-терористи от местопрестъплението?Няма ли?Загинали са европейски, австралийски, малайзийски и американски граждани, а терорягите стрелят по експертите на ОССЕ и не ги допускат до катастрофата.Сигурно мародерстват по телата на нещастните хора, прибирайки всички ценни вещи.Мародери.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да,обаче днес.бг не е световна медия.
30
2
 
7
 
! Отговори
info- преди 10 години
vsicki svetovni medii-pisat-padastite telqa-sa otdavna bili mrtvi-goli----
29
16
 
2
 
! Отговори
saki преди 10 години
Тия опълченци 100 % са тарашили багажа и умрелите хора, съдейки по снимките как се разхождат между останките необезпокоявани. А пасажерите са били заможни. Пръстени , зъби , гривни , обеци,банкноти, камери , лаптопи и т.н ще се окажат по лавиците в копторите на украинските алкохолици.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бома на борда,само така може да се изчисли кога да се взриви над точното място без притеснения от сорта: а дали ще го уцелим и пр.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До славянинЗа наличието на такива като теб в и-нет са виновни лошата ни образователна система и китайците, от както почнаха да правят компютри за по 50 долара, всякакви *** като теб почнаха да се изявяат на воля
26
4
 
16
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Кой има възможност да свали самолета:1 - Украйна със своята зенитна система "БУК" намираща се на територията на Украйна2 - Русия със система "С-300" намираща се на територията на Русия.3 - САЩ със система "Пейтриът" намираща се на Американски бойни кораби в Черно Море. Въпросът е кой има интерес от това и кой има полза от 3 световна или 2 студена война за да си оправи икономиката?
25
3
 
13
 
! Отговори
sds преди 10 години
случаят е резултат от неуспешен опит за атентат срещу Путин
24
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мнение на руско говорящи украинци - сега Путiн се плацика в джакузи с кръв
23
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 30 Майкъл Кларк, професор от Кралския обединен институт по отбранителни изследвания: Известно ни е, че на 29 юни сепаратистите на всеослушание заявиха, че са превзели система БУК на украинската армия. ... Разполагаме също така със свидетелства, че лидерът на сепаратистите Игор Стрелков /Гиркин/ е написал в социалните мрежи за свален Ан-26. Това съобщение след това беше бързо свалено.Отговарям ти набързо какво е ЖАЛКОТО мислене в Брюксел и Вашингтон чрез една тяхна ***.
22
4
 
2
 
! Отговори
bez преди 10 години
da-golemi bg filosofi i razbiraci,s nai-niski zaplati i pensii-no,razbiraci,gnus bg
21
9
 
1
 
! Отговори
зз преди 10 години
До азВероятно трябва да си много ***, за да напишеш това...
20
1
 
5
 
! Отговори
e...... преди 10 години
vece i horata v afganistan-razbraha-tova e izceznaliat samolet.sega -provokazia-kato se iadosa rusia-loso....
19
3
 
19
 
! Отговори
проруска преди 10 години
до 17Абсолютно си прав/а. Солидарна съм. Жалко за невинните избити хора, за които така наречените "демократи" от ЕС и Америка нямат никаква стойност. По големи продажници от украинците не познавам.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно естествено и най-нормалното нещо е труповете бъдат прибрани в моргите, а не да годинясват по полето или в някакви навеси я!
17
1
 
10
 
! Отговори
йольо преди 10 години
Е какво да ги правят да ги оставят да се разлагат ли ?!