Апти Алаудинов - новата звезда на Русия във войната

Опитва ли се Кремъл да го превърне в заместник на Кадиров?
Обновена: 15 сеп 2024 21:39 | 15 сеп 2024 21:22, Красимир Ангелов
283
Апти Алаудинов - новата звезда на Русия във войната
Снимка: kavkaz-uzel.eu

Всъщност той е само командир на чеченския специален отряд "Ахмат". Но от няколко седмици той се появява по всички канали. Защо Апти Алаудинов се превърна в говорител на руската армия? DW с коментар за новата военна звезда на Русия.

"Защо врагът все още е в Курска област?", пита Апти Алаудинов във видеоклип в канала си в "Телеграм". "Над 200 танка, повече от 400 бойни машини бяха прехвърлени там, а по-късно и още толкова. Първоначално бяха изпратени 12 хиляди души, а след това допълнителни сили и средства, които трябва да бъдат унищожени", казва той, анализирайки настъплението на украинската армия в Курска област.

Алаудинов е генерал-майор от руската армия и командир на чеченското подразделение на специалните сили "Ахмат". Полкът е кръстен на чеченския президент Ахмат Кадиров, убит преди 20 години, и се смята за личната армия на сина му Рамзан Кадиров, въпреки че оттогава е интегриран в руските въоръжени сили. Образът на Ахмат Кадиров украсява зеленото знаме на специалната част, пред което Алаудинов позира, демонстрирайки неразбирането си защо украинската контраатака все още не е отблъсната.

От началото на Курската операция на украинската армия Алаудинов се превръща в един от най-популярните руски военни коментатори. Всеки ден той публикува по темата в Телеграм, където има почти 300 хиляди последователи. Цитиран е от агенциите и е канен в телевизионни предавания. Дали Алаудинов е просто пропагандатор на Москва или Кремъл се опитва да го направи наследник на Кадиров?

Командва специалното звено "Ахмат"

Алаудинов е роден в Северен Кавказ, извън Чечения. Въпреки това баща му, по-големият му брат и други роднини загиват по време на войната в Чечения. "Той винаги е бил част от чеченците, които винаги са били проруски настроени", казва Серуин Мур от университета в Бирмингам. Това го отличава от Рамзан Кадиров, който се позиционира като "местен полеви командир, който командва в Чечения, но в същото време се държи на дистанция от Кремъл".

Алаудинов учи право, работи в чеченското министерство на вътрешните работи, бързо прави кариера и става заместник-министър. Смятан е за близък до Рамзан Кадиров, но според съобщения в пресата в края на 2010 г. изпада в немилост и се мести в Москва.

След руската пълномащабна инвазия в Украйна Алаудинов поема поста командването на специалното подразделение "Ахмат". Серуин Мур смята, че Алаудинов се надява да си върне благоволението на Кадиров, като оглави специалното звено. За заслугите си той е удостоен от Москва със званието "Герой на Русия". През април 2024 г. Алаудинов е назначен и за заместник-началник на отдела за военно-политическа работа в руското Министерство на отбраната, където организира "военно-политическата пропаганда и агитация".

Новата роля на Алаудинов

С контактите си с чеченския елит и като командир на "Ахмат", за който мобилизира доброволци от цяла Русия, Алаудинов е особено подходящ за работа с различни целеви групи, казва експертът Мур. Освен това той може да използва опита си в социалните мрежи и военното министерство, за да разпространява послания.

Алаудинов може да запълни и празнината, оставена от Евгений Пригожин, казва Адам Ашаб, експерт по Кавказ. "Москва изгуби Пригожин и изглежда се нуждае от нов подобен човек, не непременно в групата "Вагнер", а по различни причини. Например, също като Пригожин, Алаудинов прави интересни видеообръщения", казва Ашаб. Експертът смята, че като цяло Кремъл е доволен от начина, по който Алаудинов "играе предвидената за него роля". Мур е съгласен: "Алаудинов е много добър в създаването на имидж и участието в мобилизацията чрез социалните мрежи".

Наследник на Кадиров?

От известно време се спекулира и за евентуален наследник на Рамзан Кадиров. Слуховете се засилиха през пролетта след като стана известно, че Кадиров е болен. Самият той редовно твърди, че е напълно здрав.

Въпреки всичко наблюдателите не вярват, че скоро ще има смяна на ръководството в Чечения. Това би могло да бъде рисковано за Кремъл по време на войната срещу Украйна. Адам Ашаб, който следи чеченските медии и социални мрежи, казва, че все още не е видял никакви признаци, които да сочат, че ще има промяна. Освен това Москва би направила всичко възможно, за да гарантира, че подобно предаване на властта ще протече гладко.

Все пак експертите не изключват възможността Рамзан Кадиров да бъде заменен от Апти Алаудинов или някой друг. Те смятат, че Кремъл държи отворени няколко врати.

Алаудинов, който е подкрепян от силите за сигурност на Русия, би могъл да е сред избраните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от НОТИФИКАЦИИ
Русия атакува Одеска област с "Искандер M" и една Kh-59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 126 А, в коч инката как е крепостните забогатяват ли или още са с 3-400 долара заплата.
114
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия на територията си има достатъчно ресурс да изхрани 4 милиарда население. В Русия винаги ще има изобилие храна и продоволствия и топло, даже в най-студените сибирски райони с -70 градуса.
113
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
След налагането на санкции срещу Русия икономиката на ЕС започна да се срива. След като Русия наложи санкции на ЕС преди години и забрани селскостопанските стоки от ЕС, Русия се превърна в аграрна свръхдържава, докато европейските фермери фалират и блокират европейските столици с тракторите. ютюб : Russia Breaks All Records Again Farm Food Festival in Moscow 300 Farms 140000 Visitors
112
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Европейците ще плащат скъпо и прескъпо за отопление, но засега може да си го позволят. А българите ще се гърчат в мизерия, за 35 години западно партньорство, ЕС и НАТО България се превърна в оскотяла страна от третия свят.
111
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тоз па лудия за ненадминат вкус и здравословност в съветската храна ще ми говори. Единствените които по онова време ядяха по качествено от сега бяха тези които си го произвеждаха сами и то защото ако не си го плоизвеждаха нямаше нищо. Баба ми на великите според вас купешки банички, дето не спирате да хвалите че били по 5 стотинки, им казваше подложки, защото бяха сухи и гадни като мушама. 30ст литър мляко при 100лв заплата и то когато можеше да се намери. Винаги вкиснато по магазините!
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ЕС - спад на стандарта на живота, срив на средната класа.
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Приходите на Газпром са се увеличили с 30%.
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Европа няма да умре от студ, но ще плаща все по скъпо за отопление. Европейците все повече ще обедняват.
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До АнонименЗа съжаление си заблуден от руската пропаганда. Има си официални документи в които се вижда, че СССР са внасяли още преди промените огромни обеми палмово масло. Колбасите им винаги са били пълни с ***. Вместо кафе са пили брашна от цикория. А прословутият им сладолед от самото начало е правен с машини купени от САЩ. Вижте, хора, живеем в свободен Свят. Ако харесвате русия, отидете да живеете там и на всички ще ни е по-добре. И на вас и на нас.
106
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 дни
Не че Путин е славянин, той е някъв лапландски ***. Но допреди няколко години в Просията откровено се говореше за "лица с неславянска външност", милицията си ги арестуваше само заради физиономиите. А гражданите ги наричаха на жаргон чурки и чобани.
105
6
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 4 дни
Тя Европа си е умряла, най-вече България. Единствено факта, че всички имат големи спестявания отпреди години, ги спасява от това да се самоубият като разберат, че са ограбвани яко последните 3-4 години. Включвам и Ковид измамата.
104
3
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 4 дни
сатанато, аз също ходих в Сърбия и всички жени с прави коси. Какво да се прави, явно не е на мода да се къдрят :P. В България пък няма как да различиш кой с руса, кой с черна, щото всички я плешиви, я гологлави, а на 20 още с бели коси :P Пък жените ни половината блонди, другата половина брюнетки. Сигурно са от различни майки :P
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 113 даа тежка зима тежки цени, то европа трябваше да е умряла от студ вече 2 пъти според Русия. Голямо заканване, големи реклами, големи пропаганди и пак нищо не стана. А теб да питам ти в африка ли живееш, че това не би те засегнало и му се радваш и злорадстваш, колко скъпо щяло да ни бъде в Европа? Или може би ток не ползваш? Или може би си толкова пропаднал предател, че ти доставя удоволствие да страдаш?
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Звездите на Русия са фалшви, та и Аптито също.Една прехвалените такава звезди е Александър Невски.Придобива популярност 300 год след смърта си. Измислена биография и за капак канонизиран. Приживе известен като Александър Ярославич. Набеждават го за две Големи победи над шведи и тевтонци при която едната едва ли въобще се е състояла, а в другата падат убити едва 21 тевтонци по изтчници от 14 век вкл. руски.
101
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 дни
До Урсула....В Русия не може да различиш чечечнец от руснак или украинец, въпреки изкилиферчените имена ;) -----///------ Ти мало умен ли си? Някога ходил ли си в Просията? Аз все съм знаел, че са по-светли от нас, но чак като се качих на московското метро си дадох сметка, че 99% са светлокоси и само аз и един арменец, когото няма как да сбъркаш заради носа, в целия вагон само ние бяхме с черни коси и космати ръце.Абсолютно нищо общо няма муцуната на тоя аладин с тази на Путин например.
100
3
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 4 дни
93 и какво като викат Аллах Акбар? Руснаците пък постоянно говорят на Господ. Е и? Аз не разбирам какво недоволстваш. Нима в православна България е забранено за мюсюлмани? Аз да ти кажа, руснаците, православните, много повече викат Бох с нами, отколкото други Аллах Акбар. Е и? Отиваш на фронта и знаеш, че само един Бог е с теб, никой друг!
99
2
 
5
 
! Отговори
Путинофил преди 4 дни
Иншалах и Алах Акбар братко!
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 101 само дето 40 евро цена така или иначе не е нищо. Особено спрямо цените преди и малко след началото на войната.
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Без значение дали Русия спечели или загуби бъдещето й са такива като тоя. Чудиха се дали да стават монголци или мюсюлмани и накрая решиха и двете едновременно и отвориха вратите за Централна Азия. 20% ръст на миграцията от Централна азия за година. Количество мигранти от Централна азия към Русия за последните 15 години е 3 пъти повече от външната миграция към ЕС, легална и нелегална. Ама ЕС е над 400 милиона, а Русия 140...
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Касите не Путин се пълнят и с долари, и евра и с квото си искаш валута. Няма нищо което да не може да получи.