Апти Алаудинов - новата звезда на Русия във войната

Опитва ли се Кремъл да го превърне в заместник на Кадиров?
Обновена: 15 сеп 2024 21:39 | 15 сеп 2024 21:22, Красимир Ангелов
283
Апти Алаудинов - новата звезда на Русия във войната
Снимка: kavkaz-uzel.eu

Всъщност той е само командир на чеченския специален отряд "Ахмат". Но от няколко седмици той се появява по всички канали. Защо Апти Алаудинов се превърна в говорител на руската армия? DW с коментар за новата военна звезда на Русия.

"Защо врагът все още е в Курска област?", пита Апти Алаудинов във видеоклип в канала си в "Телеграм". "Над 200 танка, повече от 400 бойни машини бяха прехвърлени там, а по-късно и още толкова. Първоначално бяха изпратени 12 хиляди души, а след това допълнителни сили и средства, които трябва да бъдат унищожени", казва той, анализирайки настъплението на украинската армия в Курска област.

Алаудинов е генерал-майор от руската армия и командир на чеченското подразделение на специалните сили "Ахмат". Полкът е кръстен на чеченския президент Ахмат Кадиров, убит преди 20 години, и се смята за личната армия на сина му Рамзан Кадиров, въпреки че оттогава е интегриран в руските въоръжени сили. Образът на Ахмат Кадиров украсява зеленото знаме на специалната част, пред което Алаудинов позира, демонстрирайки неразбирането си защо украинската контраатака все още не е отблъсната.

От началото на Курската операция на украинската армия Алаудинов се превръща в един от най-популярните руски военни коментатори. Всеки ден той публикува по темата в Телеграм, където има почти 300 хиляди последователи. Цитиран е от агенциите и е канен в телевизионни предавания. Дали Алаудинов е просто пропагандатор на Москва или Кремъл се опитва да го направи наследник на Кадиров?

Командва специалното звено "Ахмат"

Алаудинов е роден в Северен Кавказ, извън Чечения. Въпреки това баща му, по-големият му брат и други роднини загиват по време на войната в Чечения. "Той винаги е бил част от чеченците, които винаги са били проруски настроени", казва Серуин Мур от университета в Бирмингам. Това го отличава от Рамзан Кадиров, който се позиционира като "местен полеви командир, който командва в Чечения, но в същото време се държи на дистанция от Кремъл".

Алаудинов учи право, работи в чеченското министерство на вътрешните работи, бързо прави кариера и става заместник-министър. Смятан е за близък до Рамзан Кадиров, но според съобщения в пресата в края на 2010 г. изпада в немилост и се мести в Москва.

След руската пълномащабна инвазия в Украйна Алаудинов поема поста командването на специалното подразделение "Ахмат". Серуин Мур смята, че Алаудинов се надява да си върне благоволението на Кадиров, като оглави специалното звено. За заслугите си той е удостоен от Москва със званието "Герой на Русия". През април 2024 г. Алаудинов е назначен и за заместник-началник на отдела за военно-политическа работа в руското Министерство на отбраната, където организира "военно-политическата пропаганда и агитация".

Новата роля на Алаудинов

С контактите си с чеченския елит и като командир на "Ахмат", за който мобилизира доброволци от цяла Русия, Алаудинов е особено подходящ за работа с различни целеви групи, казва експертът Мур. Освен това той може да използва опита си в социалните мрежи и военното министерство, за да разпространява послания.

Алаудинов може да запълни и празнината, оставена от Евгений Пригожин, казва Адам Ашаб, експерт по Кавказ. "Москва изгуби Пригожин и изглежда се нуждае от нов подобен човек, не непременно в групата "Вагнер", а по различни причини. Например, също като Пригожин, Алаудинов прави интересни видеообръщения", казва Ашаб. Експертът смята, че като цяло Кремъл е доволен от начина, по който Алаудинов "играе предвидената за него роля". Мур е съгласен: "Алаудинов е много добър в създаването на имидж и участието в мобилизацията чрез социалните мрежи".

Наследник на Кадиров?

От известно време се спекулира и за евентуален наследник на Рамзан Кадиров. Слуховете се засилиха през пролетта след като стана известно, че Кадиров е болен. Самият той редовно твърди, че е напълно здрав.

Въпреки всичко наблюдателите не вярват, че скоро ще има смяна на ръководството в Чечения. Това би могло да бъде рисковано за Кремъл по време на войната срещу Украйна. Адам Ашаб, който следи чеченските медии и социални мрежи, казва, че все още не е видял никакви признаци, които да сочат, че ще има промяна. Освен това Москва би направила всичко възможно, за да гарантира, че подобно предаване на властта ще протече гладко.

Все пак експертите не изключват възможността Рамзан Кадиров да бъде заменен от Апти Алаудинов или някой друг. Те смятат, че Кремъл държи отворени няколко врати.

Алаудинов, който е подкрепян от силите за сигурност на Русия, би могъл да е сред избраните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от НОТИФИКАЦИИ
Русия атакува Одеска област с "Искандер M" и една Kh-59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
давай Апти...много ми прилича на Бойко Борисов в светло синята униформа, проверете в гугъл. Ние сме с теб Апти, въпрос на мъжка чест не на игра. Първи любовници с Кадирката сте. Горещо попълнение в редиците на матушката.
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Медведев - "Ако бяхме влезли в ЕС,щяхме да изгубим своите ресурси!" ....Сега ще ги изгуби само Русия :-)
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тогава защо Зеленски няма един филм на украински език??
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 118Русия яйцата са 18 стотинки///Не лъжи! 10яйца са 118 рубли - 1,5 $ което значи 26 стотинки.
131
5
 
7
 
! Отговори
Ужасът да си рашист преди 3 дни
Най-забавно е как рашистанската пропаганда се напиня че Европа се излямизирала и копейките жални припяват в захлас, докато в самия Рашистан брадати ислямисти се явяват на бункерния Вова като Гестапо и тероризират и изнасилват млади уплашени от войната православни рашистанчета.
130
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До УрсулаРазликата е в менталитета. Азиатският менталитет е на робството и на това човешкият живот да не струва 5 стотинки. Крепостничеството в руската империя е било чисто робство и не се нарича робство само заради руската пропаганда. На Запад човешкият живот се цени и хората имат стремеж към свободата. Затова Беларус и Украйна не са русия. Те са живяли под Жечпосполита и под Запорожката Сеч и знаят какво е да си свободен, а не роб.
129
3
 
3
 
! Отговори
А бе преди 3 дни
Понеже било срамно да се предадеш на врага ,този умник призова чеченците в плен ,да си направят харакири! Интересно е, колко ще послушат този "звезден" призив? Дали вярват,че горе ги чакат 70 девственици?
128
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А вие западните шлифери що не сте в родината ви Майка-САЩ? Що се,рете тука? Отивайте при дементиращия с вълците и онази с изтерясалата усмивка...Или пък бегом да помагате на зеленио за Плана за победата. Търсил тъкачи на килими за червения площад...
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 147. А ти къде си в момента?
126
3
 
6
 
! Отговори
Западняк преди 3 дни
Тук някакъв зомбиран съветски шушляк се е развихрил да хули запада и да хвали просията. Не знам самият той какво прави тук, а не е в масква, но най-добре да пита децата си къде им харесва. Аз знам.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Има едно видео от Аптито как обяснава, че,, Ахмат"търсли украйнците из Курско, но все се разминавали с тях. Голем образ е не случайно им викат,, ***".
124
4
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 3 дни
Специално за сърбите откъде са дошли, има и теории, че не са баш славяни( каквото и да означава това). По са близо до германците. Обаче си говорим почти един език, вероятно защото толкова много години сме били в една държава - България и Османска Империя ;) Баш славяни се водят поляците, тоест от там е произлязал генът, който преобладава при славяните.
123
6
 
4
 
! Отговори
Ужасът да си рашист преди 3 дни
Този е поредният смахнат *** ислямист. Все едно с конкурс ги избират. Рашистите тепърва ще страдат с такива "звезди"
122
4
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 3 дни
А защо не пита как русия спря устрема на Чечения за свобода и независимост от империята на злото? И колко жертви дадоха чеченците?
121
0
 
4
 
! Отговори
Vladalv Putup преди 3 дни
До 115 "стотици разновидности на шунка. Хляб с квас или мая, със захаросани плодове или кимион, без захар и дори без глутен." ------- Приятелю в един и същи комунизъм ли сме живели, защото това при нас и по книгите го нямаше :D :D :D още на стотиците видове шунка ме вкара в тъч!
120
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 дни
Апти и сбирщината му се изпокриха по горите,когато видяха настъплението на ВСУ.Сега пита,защо украинската атака все още не отбита.Отговорът е очевиден: Заради клоуни и тик-ток герои като Апти.
119
2
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 3 дни
На Север в Русия са по-близо до финландците. На юг, примерно в Украйна, са си с наши гени. Има си генни изследвания. Българи, румънци и украинци сме най-близо като ген. Дори македонците са леко встрани, а сърбите повече. Турците хептен се различават от нас. Унгарците също са много близо като ген до нас и това е нормално,имали сме много общо с тях в средновековието. Това, че днес говорим различни езици не означава,че не сме се омешили през годините. Обаче националността днес се определя по езика
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Норвегия притежава само 1% от световните запаси на природен газ. Норвегия няма никаква икономика и никакво производство, само точат от тръбата и продават и така живеят. Запасите на Норвегия все повече намаляват.
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Консумация на палмово масло на човек за 2017та година. русия 5.1кг. САЩ 4.0кг. Италия 3.7кг. Франция 0.5кг. Масовият импорт на палмово масло в СССР почва 70те години. В държави като СССР и България циркулират митовете за "качествените" продукти от времето на соца просто защото хората тогава не са имали достъп до информация, а сега не я търсят, защото искат да си вярват в Живков, Сталин и Путин.
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В Англия 16,5 млн. англичани спират отоплението за зимата и няма да ползват топла вода. Не могат да си го позволят. Това показва излязло наскоро проучване на Citizens Advice което е цитирано от специализираното издание Oil Price.