Милионерите в САЩ са повече от населението на България

Те са се увеличили с 500 хил. за една година
17 юни 2024 07:13, Нели Христова
167
Милионерите в САЩ са повече от населението на България
Снимка: БГНЕС

С 1 милион повече от населението на България са милионерите в САЩ за 2023 г. Това стана ясно от скорошно проучване на консултантската компания “Капджемини”. Данните показват, че милионерите в страната на неограничените възможности са се увеличили със 500 хил. до 7,43 млн. души, което е 7,3% ръст спрямо 2022 г. С това САЩ изпревариха останалия свят и затвърдиха първото си място по създаването на богаташи, съобщи Си Ен Би Си.

Общото състояние на милионерите в САЩ през миналата година е достигнало $ 26,1 трилиона, което е със 7 на сто повече спрямо предходната 2022-а. За целта на изследването милионерите са определяни като “хора, които притежават инвестиционни активи за най-малко 1 милион долара”. В тази сума не се включва пазарната стойност на основното им жилище, на предмети за дълготрайна употреба или с колекционерска стойност. Традиционно най-много са милионерите в Ню Йорк.

Забогатяването на американците през 2023 г. идва на фона на поскъпването на акциите на редица компании, търгувани на фондовите пазари в САЩ, и на рекордните стойности на водещите борсови индекси. Основни фактори за процъфтяващия фондов пазар са развитието на технологиите, базирани на изкуствен интелект. На този фон лихвените проценти остават високи, което увеличава парите, държани на влогове. Към това трябва да се прибавят и трилионите долари, които администрацията на президента Джо Байдън наля в икономиката на страната, включително и под формата на финансова помощ за потребители и производители.

Броят на американците със състояние от 30 милиона долара или повече е нараснал със 7,5% през 2023 г. до 90 700 души, а общото им състояние е достигнало 7,4 трилиона долара. В световен мащаб свръхбогатите представляват 1% от милионерското население.

Големият въпрос е дали бумът на богатството от последното десетилетие, първоначално подхранван от ниските лихвени проценти и ликвидност, а после от пандемичния стимул и AI, ще продължи. Глобалните конфликти, нестабилната политическа обстановка, лихвените проценти и потенциалното икономическо забавяне променят бизнес средата и правят бъдещото непредвидимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално. Учени, можещи хора са голям процент от населението *** САЩ. А тука 90% бачкатори стряскащо неграмотни. Даже и глупавите американци са в пъти по-кадърни от българина.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
в белиз, едно момче дет организира туристически обиколки ми се оплакваше, че хората там "карали" с по $5 на ден, и ние сме били благословени от бога да обикаляме по света, и аз се чудих как да му обяснявам, че 1996/97 месечната ми заплатата беше 5 евро ..., а са ривете против европейците и краварите, комунегите щеха да ни довършат с техните русски братушки. не сте видели и не сте патил "възродените", налегайте си парцалите...казарма за вас - легни! стани!пълзешком напред!
40
3
 
6
 
! Отговори
До Обективно преди 2 седмици
Да , така се поддържа най-голямата икономика в света - с 50% безработни ,защо говориш глупости които човек може да провери за 2 мин ,че са откровена лъжа . Нали разбираш че само Тексас има БВП колкото цяла Русия , а това дори не е най -богатият щат.
39
1
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 седмици
Това е Америка , ей. Не е шега работа.Не случайно всички искат, а някои само мечтаят да живеят там.Нашите комунисти уредиха децата си . Капитализма прави чудеса.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ами хората си имат печатница - не загрявате ли най после - българи акъл имате ли - крадэът от цял свят и имат - единреактор американски 30пмилиарда- два реакторо руски за белене 6 милиарда - да не говорим за самолети и златни находища дето ги смучат американски фирми
37
0
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 седмици
Интересно ми е какво ни вълнува нас със външните клозети,очуканите покриви и автомобили колко милионери имало в САЩ.Я кажете колко бездомници и наркозависими има в Ню Йорк примерно да не се окаже,че са и те повече от Българите.Дайте да си гледаме в нашето канче какво има и защо няма това,което би трябвало да има.Много уж умни хора живеят на тази територия ама друг път.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гледали ли сте последно колко е населението там и колко е тук? Даже са им малко милионерите като процент от общото им население. А ние тук всеки ден намаляваме, капка по капка.
35
1
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 2 седмици
Та хубаво за САЩ ама да не се окаже че в процентно отношение милионерите в България са повече от тези в Америка. Скоро БНБ не е давала информация за пуснатите в обръщение левове и релно наличните пари на пазара. Всчки които са против еврото са скътали милиони по сейфове, каси та дори в буркани и под дюшеци,оп под матраци. Как ще ги обменят после за евро, нали ще трябва да се дакоже произход.
34
1
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 седмици
Също и въоръжените психопати- стрелци са много повече от населението на БГ!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разказаха играта на спестителите с тези трилиони нови пари. В цял свят. Яд ме е, че не теглих заеми, когато трябваше.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оня ден изрових едни турски лири, хартисали ми през последното ми ходене в Турция, преди около 10 години. Тогава курса лев/лира беше почти 1:1 - някъде около 90ст струваше една лира). Към днешна дата - 1 турска лира е под 5ст. Та и в Турция са се увеличили милионерите в локална валута.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
миналата седмица същата "не ли" под стара снимка на един вертолет, беше написала, че милионерите в россия били толко много та чак на село ходили да пазаруват/пазарят/ с американски вертолетчета.са четеме нещо друго за нещастните кравари, които са милионери, ама в бутан хората били по-щастливи/след хората в савецки союз/. а па индийските милионери, като им се роди дете му купуват жилище в дубай. а па китайските такива милеят за сша, и да ват мило и драго да живеят в тая прогнила държава ...
30
1
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 2 седмици
Страната на неограничените в-ти бе до 80 г на миналията век страна на неограничените... Интересно ,а колко е дължен всеки гражданин на САЩ спрямо дълга от 35 милиарда напечетани додари ...бях чел някъде ,че всеки гражданин на САЩ е задължнял средно статистически към 80 000 ,$ или домакинство бе..затова и САЩ й трябва нови донори за икономиката й ..Като Украйна,Сирия(там области където има нефт я контролира САЩ) Ирак (най -ниската себестоимост при добиване на нефт) Да живее демократиЯта по САЩ
29
2
 
9
 
! Отговори
Математик преди 2 седмици
В Китай прокситутките на брой са колкото румънците. Тъжно ми е за македонците. Гърците пък са турци , който се мислят за италианци.
28
1
 
7
 
! Отговори
vs преди 2 седмици
Основната разлика между капитализма и "комунизма" е, че при капитализма, човек експлоатира човека, а при "комунизма" е обратното!
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искате да кажете колко богато се живее в Америка. Обаче бездомните, живеещи в кашони са 5 пъти повече от населението на България. А милионерите им са милионери само на хартия. Защо ли изведнъж се оказва, че са затънали в дългове и са се правели на богати само за имидж. Ми факти, кво да праиш ся. Идете в Америка да станете милионери и скоро всичките ви розови надежди ще повехнат горко попарени.
26
0
 
4
 
! Отговори
Непалец преди 2 седмици
В Китай колко са?
25
0
 
6
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
в Русия са два пъти повече! Там се живее охолно! САЩ е лошо място!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Смучат целия свят как няма да са милионери...
23
2
 
17
 
! Отговори
USA forever преди 2 седмици
А защо не се казва колко са бездомните? Защо не се цитира проучване на Фед, че ~70% от гринговците не могат да извадят 500 (петстотин) долара за спешен непредвиден разход? Защо не дадат графика на движението на дълговете на населението по кредитни карти, потребителско кредитиране, заемите за коли - да, там почти никой не може да извади 30 хилки в долари, за да разкеши кола, заемите за "вишо". Щатите вече не стават и само да идеш за 2 седмици и да видиш, не да живееш там.