Милионерите в САЩ са повече от населението на България

Те са се увеличили с 500 хил. за една година
17 юни 2024 07:13, Нели Христова
167
Милионерите в САЩ са повече от населението на България
Снимка: БГНЕС

С 1 милион повече от населението на България са милионерите в САЩ за 2023 г. Това стана ясно от скорошно проучване на консултантската компания “Капджемини”. Данните показват, че милионерите в страната на неограничените възможности са се увеличили със 500 хил. до 7,43 млн. души, което е 7,3% ръст спрямо 2022 г. С това САЩ изпревариха останалия свят и затвърдиха първото си място по създаването на богаташи, съобщи Си Ен Би Си.

Общото състояние на милионерите в САЩ през миналата година е достигнало $ 26,1 трилиона, което е със 7 на сто повече спрямо предходната 2022-а. За целта на изследването милионерите са определяни като “хора, които притежават инвестиционни активи за най-малко 1 милион долара”. В тази сума не се включва пазарната стойност на основното им жилище, на предмети за дълготрайна употреба или с колекционерска стойност. Традиционно най-много са милионерите в Ню Йорк.

Забогатяването на американците през 2023 г. идва на фона на поскъпването на акциите на редица компании, търгувани на фондовите пазари в САЩ, и на рекордните стойности на водещите борсови индекси. Основни фактори за процъфтяващия фондов пазар са развитието на технологиите, базирани на изкуствен интелект. На този фон лихвените проценти остават високи, което увеличава парите, държани на влогове. Към това трябва да се прибавят и трилионите долари, които администрацията на президента Джо Байдън наля в икономиката на страната, включително и под формата на финансова помощ за потребители и производители.

Броят на американците със състояние от 30 милиона долара или повече е нараснал със 7,5% през 2023 г. до 90 700 души, а общото им състояние е достигнало 7,4 трилиона долара. В световен мащаб свръхбогатите представляват 1% от милионерското население.

Големият въпрос е дали бумът на богатството от последното десетилетие, първоначално подхранван от ниските лихвени проценти и ликвидност, а после от пандемичния стимул и AI, ще продължи. Глобалните конфликти, нестабилната политическа обстановка, лихвените проценти и потенциалното икономическо забавяне променят бизнес средата и правят бъдещото непредвидимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
и обратното е вярно "Бедните в България са повече от населенитео в САЩ"
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дай на народа вяра в светлото бъдеще- заври го в панелката, по дупките или в комуналките и чакай светлото бъдеще във фалиралия запад- там са именията и дворците на Руските олигарси- там в обединения запад живяха/живеят и бивши премиери и деца и внуци от соца- дъщерята на Сталин внучката му- що това, що не останаха в необятното блато...
60
1
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 1 седмица
До 59 през 2024 китай изпревари България по бвп на глава от населението ;) айде стига сте ми цитирали статистики от 90те хахахах
59
3
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Разложението в посткомунистическа България има дълга история,която започва от тогава,когато османците направиха далаверата "Българско възрождение". Част от елита на Османската империя си смени арабските имена с български и наложи вяра в нищото или куп лъжи на българите. Попитайте такива като Кеворкян и Паси как така бяха бгати по време на султана ,богати по време на Сакобургота,богати по време на СССР и богати по време на тая шизофренна демократическа трагедия днес.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 58 - е то при рашките имаш ли палатка с външен ***, вече не си бездомен ;) Пък и статистиката на *** като изборите им, процентите се знаят преди изследването ;)
57
4
 
5
 
! Отговори
49279 преди 1 седмица
Да си милионер в САЩ днес с тези обезценки е също като да имаш 1000лв джобни в България.В нормален квартал 1/4 къща не ти купуват.Куваха някакъв дребен бизенс преди 20г.във мого лош квартал тези млн.$
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ Е С НАЙ МНОГО МИЛИАРДЕРИ ЗА 2023Г - 814- В СЪЩОТО ВРЕМЕ 30 000 000 КИТАЙЦИ ЖИВЕЯТ В ДУПКИ И ПЕЩЕРИ, СРЕДНАТА ПЕНСИЯ Е 43ЛВ, ВЗЕМА Я ВСЕКИ 9 ПЕНСИОНЕР, ИНДИЯ - 271 МИЛИАРДЕРА, РУСИЯ-76- В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПОСОЧЕНИТЕ ДЪРЖАВИ СА ЗАТЪНАЛИ ВЪВ ВОЙНИ И МИЗЕРИЯ- ОГРОМЕН ГУЛАГ- РАБОТНИЦИТЕ В БЛАТОТО, А В КЛАСАЦИИТЕ НОВИ МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ВЕРНИ НА КОМУНИЗМА- ОГРОМЕН ГУЛАГ НАРЕЧЕН БРИКС/ЕВРАЗИЯ....
55
2
 
4
 
! Отговори
Американофил преди 1 седмица
До 55 бездомниците в сащ са 4 пъти повече от бездомниците в Русия ;)
54
2
 
4
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 седмица
Тукашните милионери са предимно гербави мутри и наркодилъри
53
1
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 1 седмица
Тука милиоерите по данни на бнб са 1400
52
4
 
4
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
Нищо страшно- мизерниците в Русия са много повече от милионерите в САЩ!
51
2
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Когато една държава е конструирана в името на личното забогатяване на база семейство и дълг към Родината се случва и това,което е индикираномв заглавието. И друг път съм казвал,че САЩ са единственната държава,в която хората се доближиха реално до комунално общество от богати хора,за разлика от Русия,в която "комунизмът" бе начин да се отдава почит на бедността.Когато в САЩ някой бачка му се заплаща добре. У нас,когато се бачка добре бачкатора бива юркан и унижаван. Разни реалности .
50
0
 
4
 
! Отговори
Ерика преди 1 седмица
Поглеждаме гетото вув БAHTУССТАНА: Хапартамент 3 стаен в някакви Ливади-вади 460-000 евро цена. 80% от Булгурите сичките са с по 2 бр.значи ??? в Бyлгypия поне 80% са милионери а оставащите 20% c Милиардери от краставица, продажба на домат и дюнер! Кво ми ги хвалите американците. България е богатата работа.
49
0
 
3
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 1 седмица
Това е така от няколко десетилетия, ама "нашите" медии чак сега прозряха това, така ли? Закриваййй!
48
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Кога ли ще с еспука балона, вече не е въпрос дали.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а в Рассия има само 1 богат...
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Обективно- ОБЪРКАЛ СИ СЕ - БЕЗРАБОТИЦАТА В САЩ ЗА МАЙ Е 4%- ОТИДИ НА САЙТА НА СВЕТОВНАТА БАНКА, НА САЙТА НА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ ИГРАЕЩ РОЛЯ НА ЦЕНТРАЛНА БАНКА НА САЩ- ПОЛЗВАЙ ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ. В САЩ СА ДОПУСНАТИ 8 000 000 БЕЖАНЦИ, КОИТО ТЯХНАТА СОЦИАЛНА СИСТЕМА Е ПОЕЛА- А ТИ СИ ПИШИ ПРОСТОТИИ- КОГАТО ВИДЯ ЧЕ САЩ СА ПОЕЛИ ДА ЕМИГРИРАТ КЪМ КУБА, МЕКСИКО, ВЕНЕЦИЕЛА, КИТАЙ, РУСИЯ- ЗНАЧИ СА ЗАГАЗИЛИ- ДО ТОГАВА НЕ ДРЪНКАЙ ЛЪЖИ!
45
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 1 седмица
1 милион в Америка са доста по-малко от 1 милион в Европа, камо ли в Бг.
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, и? Само в Москва сити милионерите са повече
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 42 - много се оплакваш ти )))