Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите

Вероятно КНДР има повече бойни глави, отколкото се предполага
14 сеп 2024 09:29, Нели Христова
173
Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите
Снимка: БГНЕС

Северна Корея публикува снимки на своята фабрика за ядрени бомби, показващи неочаквано напреднала технология, което може да означава, че КНДР има повече бойни глави, отколкото се смяташе досега.

Държавните медии публикуваха снимки на върховния лидер Ким Чен Ун, който посещава съоръжение, съдържащо центрофуги, апаратът, който обогатява уран до форма, която може да се използва като съставка на ядрени оръжия.

Ким обеща "да увеличи допълнително броя на центрофугите, за да увеличи експоненциално ядрените оръжия за самоотбрана, вярно на линията на партията за изграждане на ядрени въоръжени сили", според Корейската централна новинарска агенция. Той каза, че страната трябва "да укрепи своя отбранителен капацитет за самозащита и способността за превантивна атака с ядрена сила".

Правителството на Южна Корея заклейми ядрените амбиции на Ким като "заплаха за мира на Корейския полуостров и света".

"Правителството категорично осъжда разкриването на съоръжението за обогатяване на уран от Северна Корея, като същевременно говори за засилен ядрен капацитет и производство на ядрени материали с оръжеен клас", каза Ку Бюнг-сам, говорител на министерството на обединението на Сеул.

"Разработването на ядрени оръжия на Северна Корея е явно нарушение на множеството резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за мира на Корейския полуостров и по света. Всяка ядрена заплаха или провокация от страна на Северна Корея ще бъде посрещната с огромна и силна реакция, основана на разширеното възпиране между Южна Корея и Съединените щати."

Това е първият път, когато Северна Корея показва своята програма за обогатяване на уран, откакто група американски ядрени учени бяха разведени из атомната електроцентрала Йонгбьон през 2010 г., припомнят от The Times. Тогава ръководителят на групата за посещение Зигфрид Хекер изчисли, че Пхенян има запаси от плутониеви и уранови съставки за бомби, за да направи около 20 бомби и капацитет да добавя седем всяка година.

Новите доклади не уточняват местоположението на Института за ядрени оръжия, който Ким посети, но експертите предполагат, че обогатяването на уран се извършва на няколко места.

Преди осемнадесет месеца Корейският институт за анализи на отбраната, мозъчен тръст в Сеул, изчисли, че Северна Корея ще има до 2030 г. 166 ядрени бойни глави, използващи уран или плутоний. Усъвършенстването на новите центрофуги обаче може да доведе до увеличаване на оценките.

Анкит Панда от Фондацията Карнеги за международен мир, мозъчен тръст във Вашингтон, каза, че Северът изглежда е надстроил центрофугите от тип P2, които е използвал. "Изглежда, че те са повторили към по-ефективни дизайни", каза той пред NK News. "Може да се наложи значително да преразгледаме много от оценките, които са там в момента, за това колко използваем за оръжия делящ се материал са натрупали."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от Спорт
Над 3500 участници вече се записаха на Софийския маратон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
60- А КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ НЕ Е ЛИ ДОБЪР ПРИМЕР НАЙ МОЩНАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА НАД 800 МИЛИАРДЕРИ ПО ФОРБС- ЗАПЛАТИ КАТО В РАШИСТАН, А МИН ПЕНСИЯ 29.59ЛВ/ПОЛЗВАЙ КАЛКУЛАТОР ЮАНИ/ЛЕВА СРЕДНА ПЕНСИЯ 43ЛВ И НАД 30 000 000 КОМУНИСТИ КИТАЙЦИ ЧАКАТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В ДУПКИ ПЕЩЕРИ- ВЛЕЗ В ЮТУБ ДА ГИ ВИДИТЕ.
65
1
 
10
 
! Отговори
Хи хи преди 5 дни
Хората имат мощни оръжия, а ние натовците паднали самолети плюс ф-ки на картинки, предплатени преди много години ..
64
5
 
1
 
! Отговори
ами да преди 5 дни
При диктаторите е така само оръжие дрънкат А народа зле
63
0
 
2
 
! Отговори
Бум преди 5 дни
Ами сега....
62
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 дни
Русия помага на СК от години в воената свера и има резултат.
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Най-добър пример е България - от развита индустриална страна за 35 години в ЕС и НАТО се превърна в гето от третия свят.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Куба е под още по жестоки санкции и изолация.
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А защо като е толкова добра западната система, жалката държавичка членка на ЕС и НАТО България вече 35 години се търкаля в мизерията?
58
4
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 5 дни
Добър пример е Куба! Купонна система, липсващи стоки и заплати от цели 5$ месечно. Хвала!
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Защото ще загубят всичко, цялата западна система ще рухне.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
АВЕ ЦЕЗАРЕ КИМ- ким нахранил народа, а после напълнил ЯДРЕНИТЕ БОМБИ С ТОЯВА КОЕТО Е ПРОИЗВЕЛ НАРОДА ОТЗАД- ЕТО ТОВА Е НЕОАКВАНО- ЧЕ ИМА КАКВО ДА ЯДАДАТ! /ЖНА КОРЕЯ НА 19 МЯСТО ПО ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ- А Е НЕОЧКВАНО СЪБИТИЕ АКО КИМ НАХРАНИ НАРОДА СИ....
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Северна Корея може да произвежда не по-лоши стоко от Южна Корея но ведната ще и наложат мита и ембарго и забрана за вснос. Както става с китайските стоки и китайските коли - китайските коли са най-добрите, но им налагат убийствени мита, и въпреки това автомобилнит заводи в Германия затварят. Толкова за западната демокрация и за свободата.
54
5
 
3
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 5 дни
И как точно се разбра, че е напреднала технологията им, да не би да са публикували характеристиките на ядрените им бомби? Що за безумни глупости, недоказани по никакъв начин, оповаващи се единствено на думите на КимчУ.
53
3
 
3
 
! Отговори
Аз аз преди 5 дни
До 49, А защо запада ще иска да го унищожи комунизма, а не го приложи за себе си като е толкова хубав, или ти харесва да си дрънкаш неадекватните глупости от рано
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А защо само от Южна Корея има качествени стоки? В този регион има много други капиталистически страни лизачки на американски гьзове. България също е лизачка на американски гьзове - защо няма качествени български смартфони и коли?
51
4
 
8
 
! Отговори
Червена звезда преди 5 дни
Скоро българите ще осъзнаят какво им беше отнето през 89-та година.
50
4
 
5
 
! Отговори
23452453234 преди 5 дни
Евала на другарите в Пхенян...какви бомби само имат. А тия в Сеул са пълни неудачници...за какво им е тая силна икономика и добър живот, когато си нямат ядрени бомби.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Най-важното е евроатлантическата пропаганда да върви и да има достатъчно рибоци, които да и вярват.
48
0
 
10
 
! Отговори
Живот в Ада преди 5 дни
Hell Joseon - eдна от най-ниските раждаемости, най-бързо умиращата нация - 0.7 (България 1.6, нужни са над 2.0 за прираст) Само 19% от населението в детеродна възрас възнамеряват да имат дете. 80% до 35 години са безбрачни. Безработица, чудовищна конкуренция ако вече имаш работа, дълъг работен ден, почти без почивни дни и отпуски, невъзможност да се спести за образование на детето. Южнокорейците отказват да се възпроизвеждат като нация, младите наричат страната си адът Чосон. Количеството педиатри спад с 12% - няма кого да лекуват, психиатрите 76% увеличение.
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако им отменят санкциите Южна Корея ще им диша праха, и Япония също. Комунистическата система е най-ефективната, СССР е имал икономически ръст от 17% годишно. Затова целия запад прави всичко възможно да ги унищожи.