ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна

До две години там ще има изградена жилищна сграда с апартаменти
4 юли 2024 22:50, Анисия Иванова
160
ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна
Снимка: БГНЕС

До две години на първа линия ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, обясняват от инвеститора

Окончателно решение по скандала със строежа, станал известен като подпорната стена на Алепу. 5-членния състав на Върховния съд реши, че всичко е законно и проектът може да продължи. Така в скоро време на Шофьорския плаж край Созопол ще се появи комплекс с ваканционни апартаменти.

Строежът на първа линия на морския бряг е напълно законен. Това е решението на 5-членния състав на Върховния административен съд. Така се слага край на сагата, която започна в началото на 2019 година и продължава досега.

Инвеститорът на обекта заяви пред Нова тв , че след решението на ВАС започва подготовката на документи за издаване на строителни разрешения за втория етап на проекта, а именно - 90 апартамента.

Скандалът с изграждането на подпорна стена и последващ строеж на ваканционно селище се разрази в началото на 2019 година. Тогава обектът беше спрян под натиска на еколози. Последваха дела, последното от които на 5-членен състав на ВАС.

„Това решение потвърждава друго решение на 3-членния състав на ВАС, че обектът представлява укрепително противосвлачищно съоръжение, изграден е законно и всякакви коментари за събарянето му, за засипването и т. н трябва да престанат”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

Еколозите са на друго мнение. „Всичко е възможно да стане в тази държава. Притесненията ми са, че този така наречен хотел, или „подпорна стена”, той ще се реализира. Това са загуба на ценни местообитания за различни видове птици или дюнни местообитания, които се срещат в района”, каза Спас Узунов от  БФ „Биоразнообразие”.

Сега с решението на Върховния административен съд проектът "Алепу вилидж" може да бъде завършен. Предвижда се жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента на плажа.

„Да, оттук нататък можем да преминем към действия по получаване на разрешение за втори етап, като вече са отпаднали всички проблеми, неясноти по изпълнението на първия”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

От Общината са категорични, че няма да коментират съдебни решения. „Ако нещо е законно, а съдът явно произнася това, пак отварям скоба и казвам, че аз лично не съм се запознал с решението на съда не виждам да имам механизъм”, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: стенаВАСАлепу
Още от Темида
Адриян получи 6 години затвор за смъртта на Ани и Явор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
3
 
! Отговори
КАРАКАЧАНИН МАФИОТ преди 1 ден
ТОВА Е ЗА ВОЙНА И ЗА КРЪВ....ЩЕ СЕ ЛЕЕ КРЪВ НА ШОФЕРСКИЯ ПЛАЖ .ГЕРБЕРСКА КРЪВ .
117
0
 
7
 
! Отговори
Да се взриви преди 2 дни
Заедно със съдийския състав! Крестяща корупция! И как апартамени се оказаха подпорни стени! Я изпишете имената на съдийския състав!
116
0
 
8
 
! Отговори
Ади Х преди 2 дни
МАФИЯ!
115
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 дни
Колко бяха прави от ГБС. Тогава казаха че е пушилка без огън....
114
0
 
3
 
! Отговори
Който има време, преди 2 дни
нека да потърси в мрежата материали за град Павлопетри - най-древният потънал град, който се намира на дъното на залива Ватика, съвсем близо до брега на Пелопонес. Ясно личи плана на район с площ 300 х 150 м - улици, сгради, гробници. Градът е бил построен преди повече от 5 000 години. Потънал е около 1 000 години пр.н.е. вследствие на земетресение. Акъл нямат тези, които точно до морския бряг строят нагъсто масивни каменни или бетонни сгради, особено в сеизмично активни райони!
113
0
 
3
 
! Отговори
Строители,внимавайте преди 2 дни
Под водата на Черно море е и 1/3 част от древната Фанагория - град,основан през 6-и в. пр.н.е., който е бил най-големият в някогашната Боспорска империя, а известно верме е бил и столица на Велика България. Запазени древни каменни сгради и руини има край бреговете и на Средиземно море, също и недалеч от японското и индийското крайбрежие.Цели градски райони с нелошо съхранени сгради се намират доста навътре на дъното на Атлантическия океан и не е ясно откъде са дошли чрез приплъзване. Боже,опази!
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ДОКАЗА, ЧЕ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА Е САМО ЕДНА ИЛЮЗИЯ РАЗВЯВАНА КАТО ОСТАРАЛО СКЪСАНО ПАРЧЕ ПЛАТ С ГОРДОТО ЧУВСТВО ЗА ВЪРХОВЕН ВЪЗХОД!!!...
111
0
 
5
 
! Отговори
Едно са далаверите, преди 2 дни
Апокалиптичните произшествия са нещо съвсем друго.Прочетете какво са писали по-долу N45 и N95. Преди хилядолетия земни маси, върху които са се намирали цели селища от нашето Черноморие - вероятно градове,застроени с масивни каменни сгради - вследствие на свлачища и земетресения са се плъзнали и днес са на морското дъно. С тях се занимават специализирани подводни изследователи. Страх ме е да мисля какво може да се случи с бетонните грамади край морето.Дано не е през сезона, когато са пълни с хора
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Софиянец. . . Много бързо се стига няма що. Магистралата щяла да бъде готова 2030 година , а говореха така и преди 20 години. На границата се чака по 2-3 часа в сезона.
109
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В лидл в созопол има обява , че търсят персонал, може и ученици за лятото 2 хиляди лева заплата , плюс ваучери. Без никакъв опит може.
108
0
 
17
 
! Отговори
Съдия от ВАС преди 2 дни
Срещу кеш ще ви узаконим строеж не само на брега на морето, но и на луната. Не случайна шефа на ВАС се избира от Борисов и Пеевски, а случайното разпределение на делата е неслучайно.
107
0
 
19
 
! Отговори
Софиянец преди 2 дни
Продължавайте да бетониране черноморието и да режете клона, на който седите. До гръцките плажове се стига все по бързо и удобно.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нормално е да идват много хора тук от по бедни страни да работят. Според статистика на МВФ има над 50 страни по света където доходите са под 5 долара на ден. Вие обичате само да се сравнявате с щатите , ес и богатите . Ама света не е 1-2 милиарда богати страни. Има още 5 милиарда дето живеят доста бедно. Много хора си мечтаят да дойдат в Европа.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да идва водата и да потапя всичко!
104
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нормално е тези със скъсаните джобове да недоволстват. За една почивка в хубав хотел със семейството отиват 3 бона. А те предпочитат за 20 лева да си купят цигари и литър алкохол и да се правят на родолюбци. Той си плати нета за 10 лева и цял ден може да мрънка в нета. Да му е сладко.
103
7
 
3
 
! Отговори
Кк преди 2 дни
Летището е отворено и границите който не му харесва да бяга... навънка щото много хубаво... бегат и после по цял ден пишат от носталгия по форумите колко сме зле а той гние сам в англия примерно за 2лв...
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Никой не заплашвам приятел. Още по малко злобен човек като теб, предимно такива остана в БГ и ще остават, за да се самоизядете. Споделям на хората тук какво ми се върти м главата, винаги съм искал да остана в БГ затова и не се махнах. Обаче всичко си имя граници.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Така беше и с българите преди 20 години. Ходиха да работят в Гърция за 500 долара, защото заплатите в България бяха по 100 долара. Сега ходят да почиват вече защото за под хиляда долара никой не се хваща да бачка. Ще идват работници от виетнам пак и къде ли не.
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Имаше някакво интервю с някакви от узбекистан, непал и не знам си къде дето идват това лято да работят в българските хотели и бяха супер доволни, че им обещали 700 долара заплата. Единия каза , че средната при тях била 230 долара. Обещали им да доведат и семействата си. България пуста няма да остане. Който не му харесва да заминава
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В момента квадратния метър в София мина 2 хиляди евро. Себестойността на инвеститорите е 500 евро. От един апартамент печелят 100 хиляди евро като си махнат разходите. От един блок печелят 1-2 милиона. Със заплати от по 2 хиляди лева и писането по форумите тези пари ще ги изкарате за 500 години. Още Бай Тошо беше го казал. Този дето има пари той решава , този дето няма ....