ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна

До две години там ще има изградена жилищна сграда с апартаменти
4 юли 2024 22:50, Анисия Иванова
160
ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна
Снимка: БГНЕС

До две години на първа линия ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, обясняват от инвеститора

Окончателно решение по скандала със строежа, станал известен като подпорната стена на Алепу. 5-членния състав на Върховния съд реши, че всичко е законно и проектът може да продължи. Така в скоро време на Шофьорския плаж край Созопол ще се появи комплекс с ваканционни апартаменти.

Строежът на първа линия на морския бряг е напълно законен. Това е решението на 5-членния състав на Върховния административен съд. Така се слага край на сагата, която започна в началото на 2019 година и продължава досега.

Инвеститорът на обекта заяви пред Нова тв , че след решението на ВАС започва подготовката на документи за издаване на строителни разрешения за втория етап на проекта, а именно - 90 апартамента.

Скандалът с изграждането на подпорна стена и последващ строеж на ваканционно селище се разрази в началото на 2019 година. Тогава обектът беше спрян под натиска на еколози. Последваха дела, последното от които на 5-членен състав на ВАС.

„Това решение потвърждава друго решение на 3-членния състав на ВАС, че обектът представлява укрепително противосвлачищно съоръжение, изграден е законно и всякакви коментари за събарянето му, за засипването и т. н трябва да престанат”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

Еколозите са на друго мнение. „Всичко е възможно да стане в тази държава. Притесненията ми са, че този така наречен хотел, или „подпорна стена”, той ще се реализира. Това са загуба на ценни местообитания за различни видове птици или дюнни местообитания, които се срещат в района”, каза Спас Узунов от  БФ „Биоразнообразие”.

Сега с решението на Върховния административен съд проектът "Алепу вилидж" може да бъде завършен. Предвижда се жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента на плажа.

„Да, оттук нататък можем да преминем към действия по получаване на разрешение за втори етап, като вече са отпаднали всички проблеми, неясноти по изпълнението на първия”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

От Общината са категорични, че няма да коментират съдебни решения. „Ако нещо е законно, а съдът явно произнася това, пак отварям скоба и казвам, че аз лично не съм се запознал с решението на съда не виждам да имам механизъм”, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: стенаВАСАлепу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заминавай на 36 години дано си някъде в джунглата и там да си останеш. Кой ще заплашвате като емигрирате не ми е ясно ... Днес на летището в Бургас има 80 чартъра с туристи. 7 дни в 4 звезден хотел е 2500 лева. Не е за панелни разбирачи.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 35 години съм. За първи път през живота ми усещам някакво вътрешно желание да емигрирам и аз да си пробвам късмета някъде.
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези дето строят хотелите имат милиони, а тези пишещите зелени дето не се къпят имат въшки ... И хиляда коментара да напишете в нета, ще ми седнете на ...
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Народен Представител... Може , ама първо трябва да си го извадите от устата .... Хаха безделници, кой ще впечатлите . Марш по дупките . Хващайте лодките и с Мирчев отивайте да събаряте сарая, дето уж го саборихте , ама 4 години след разходките си е там. Смешниции
90
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 2 месеца
Има някакъв луmпен, който се опитва да ни убеди, че не било презастроено в България. И да ни сравнява с мегаполиси като Истанбул, Лондон и т.н. Че да не им е хубаво там. Защо по цял свят богатите живеят в предградия, където не е презастроено?! В мегаполисите само по работа. И тук-там някой пентхаус. Изключително глупaвa логика и сравнения вадиш. Тук се обезлюдяват малки градове и села и всичко се тъпче в малки по площ градове. Пловдив например е съсипан. Наложена икономическа миграция е това
89
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Екоталибаните в България нямат равни. Малко са ама много кресливи и много алчни. Слагат 10 палатки на Орлов мост и се правят на еко
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само сте кресливи иначе сте шепа мрънкачи. На изборите за двете зелени партии общо са гласували 1 процент. Общо ... Смятайте колко сте зелените. Отивайте по добре да усвоите парите от някоя европрограма. Спомням си , че бяха взели 3 милиона евро да броят връбчетата. Найс ааа
87
1
 
3
 
! Отговори
Топчо преди 2 месеца
Преди една седмица бяхме с децата на язовир Искър. Заграждаш си 15х15 метра място и една барака и става твое. Имат си дори СОД фирма. Мисля и аз да побързам да не свършат местата...
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сега разбирам защо на времето е имало народен съд и справедливи присъди- да даде господ и сега
85
1
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Петте съдии от ВАС много правилно са преценили ,че това не е бъдещ хотел ,а подпорна стена. И са прибрали куфарчето с мангизи на което е пишело " това е за ВАС "
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро в България ще останат 5 милиона, обаче пак ще се пише колко било пренаселено и застроено. Вие не сте добре.Градове като Лондон , Париж са с повече сгради от цяла България. Там живеят по 10 милиона и не се оплакват , че имало много бетон и като добавим , че има още няколко милиона туристи годишно, сами смятайте къде спят тези хора.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вероятно подпорната стена е законна,но хотелът,наричан от крадците къщичка за птици крепящ подпорната стена,той как е ,законен ли е?
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До БеГето е Гето . . .Защо да не го сравнявам ти мърдал ли си някога извън жълтите павета. Ако не си имаш интернет ... Говорим за застрояване, не за качество на инфраструктура. Застрояването е тотално. Ако погледнем , че на 111 хиляди квадрата живеят 6 милиона, само в Истанбул примерно на 20 хиляди квадрата живеят 15 милиона. Има показатели за гъстота на населението и ние сме далеч от застроени.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой може ли да ми препоръча държава за емиграция? Да не е в Европа обаче и да не искат визи, че българите не ги искат никъде.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страхотна държава имаме. Браво на инвеститора че краси България. Браво и на ВАС - те подкупи не взимат.
79
0
 
9
 
! Отговори
Закривай преди 2 месеца
Древни цивилизации са били затривани от природата поради такива и подобни причини. Явно живеем в такива времена, закривай.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, София след освобождението е била едно село от 10 хиляди жители, сега са милион и половина. Кой позволи да се застроява.
77
1
 
4
 
! Отговори
МВИ преди 2 месеца
Парите за избори свършиха. Трябва си инвестиция от някъде...
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който има имот на морето - ПРОДАВАЙТЕ го и не ходете повече там. Аз така ще направя. Нека останат празни такива постройки и да ходят само наркоманнчета и муттри. И да няма персонал да ги обслужва също.
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време и Младост и Люлин са били голи поляни, защо не предложите да съборят всички панелки и да се върнете в пещерите