Разкриха шпионски заговор на Русия да сее паника и ужас на Запад

Кремъл атакува украинските бежанци
6 юли 2024 23:00, Нели Христова
212
Разкриха шпионски заговор на Русия да сее паника и ужас на Запад
Снимка: Pixabay/Lenzatic

Руски шпионски заговор, целящ да посее "паника и терор" у Запада, беше разкрит в съвместно разследване.

Изтекли имейли от Службата за външно разузнаване на Русия (SVR), получени от независимия руски сайт The Insider и германския вестник Der Spiegel, разкриват сложен план, създаден през 2022 г., наречен "Проект Кайло".

Само месеци след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, през май 2022 г., група служители на SVR разкриха операцията на частна кръгла маса в руския Сенат. Изтекли комуникации показаха, че Москва се е опитвала да посее кампании за дезинформация на Запад относно Украйна, "разпалвайки екзистенциални страхове и създавайки враждебност към (украинските) бежанци, бягащи от войната".

Предложението, направено за първи път от Михаил Колесов, 45-годишен офицер от SVR, е предназначено да "вкара нова схема в пропагандния подход на Кремъл“)", който е "систематичен, целенасочен и активен, обиден по природа", според разследване.

Офицерът от SVR предложи вместо да прокарва типични проруски аргументи за конфликта, операцията трябва да "задълбочи вътрешните противоречия между управляващите елити" на Запад, включително в САЩ, които са известни сред специалните служби като "основния противник на Русия".

Това включва новобранци на SVR, създаващи фалшиви реклами, маскирани като новинарски заглавия, фалшиви неправителствени организации и уебсайтове, публикуване на манипулативно съдържание в социални медийни платформи, включително YouTube, и наемане на лица за участие в протести на Запад с цел да ги заснемат и да разпространяват съдържанието онлайн.

Във време, когато някои западни политици предполагаха, че украинските бежанци, избягали от войната, се превръщат в тежест за държавните ресурси, новобранците от SVR се опитаха да използват ситуацията, като създадоха уебсайтове с фалшиви новини и пуснаха статии със заглавия като: "Как украинците ограбват Германия икономически просперитет".

Стотици хиляди акаунти в социалните медии се опитаха да насочат интернет потребителите към тези сайтове, като публикуваха изображения със "сензационни лозунги" като "Германия тъне в бездомност“ и "Дори хлябът е лукс" и връщаха обратно към тях.

 "Лайтмотивът на нашата когнитивна кампания в западните страни е внушаването на най-силната емоция в човешката психика – страхът", се казва в един изтекъл документ. "Именно страхът за бъдещето, несигурността за утрешния ден, невъзможността да се правят дългосрочни планове, неясната съдба на децата и бъдещите поколения. Култивирането на тези тригери наводнява подсъзнанието на индивида с паника и ужас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разкрит е заговор да стегнат вратовръзката на путин, но него го интересува само как да си разтегне повече аналната халкичка.
177
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То само кат видиш руските пътища, руските тоалетни и руските телефони, тва е достатъчно, за да посееш страх и ужас у наблюдателя
176
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напишете ли България , шпиони и заговор в Гугъл на английски, излиза Цацаров, отравянето на Гебрев и рукола. Сами си правете изводите. За Барисаф и тръбата няма нищо. Познайте, кой е двоен агент
175
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Надали е по-шпионско от това да поставиш резидент за глава на ЕС държава, със съдействието на Цецка Цачева и надали е по-шпионско от това да построиш тръбопровод за агресора и да му го пазиш. А още по-шпионско е да си пълниш джобовете от Лукойл или пък да те сложат в Магнитски и да ти отнемат правото да теглиш пари от банкомат навсякъде по света, а в България да ти дават заплатата в плик от (забележи) от Народното събрание! Защо ли в Румъния ЦРУ пази килии за българи?
174
9
 
3
 
! Отговори
Хи хи преди 2 месеца
Пълни глупости, че нали Русия е в 19-ти век, когато не е имало компютри ! Как така Русия ще се бърка в технологичния Запад??
173
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Eeee! Поредна приумица на безделници писачи грантояди. Измислете нещо по-реално!
172
9
 
7
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 2 месеца
Според мен,авторката е получила сериозно разкритие след нестандартен кекс!
171
6
 
10
 
! Отговори
Муахахаха преди 2 месеца
Значи, който протестира срещу млади украинци безделници на социални помощи шмматкащи се по баровете в Западна Европа , вместо да са в родината си и да я защитават от руския агресор е русофил и агент на Рашата..... бре, ти да видиш.
170
7
 
6
 
! Отговори
По-удачно заглавие преди 2 месеца
Шаш и паника на запад след разкритието на заговора на Русия да всява шаш и паника.
169
11
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Много лесно се разпознава руснак, който се преструва на украинец. Руснаците имат специфично оплешивяване и форма на главата, и като цяло са доста прости и невъзпитани.
168
5
 
5
 
! Отговори
Форумната копейка преди 2 месеца
Не интересна
167
6
 
13
 
! Отговори
Сът преди 2 месеца
Че то това е от години! Москва има пипала навсякъде! Дестабилизиране на Запада е основната задача на КГБ. В България работи добре. Виждаме го най-добре последните години,но глопавите копейки нямат за две стотинки акъл в главата,че да го видят и да се обединят за една по-добра България
166
10
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
Краваристанската империя се радва на чуждото нещастие на останаля беден свят, а чичко Сам идва да го "спасява" с безконечната си злоба и античовешка същност!!!
165
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
укрия загуби, може да престанете с цирка и да се насочите към следващата долна тема по ваш избор (глобалното затопляне, лгбт и т.н.)
164
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ало весникарите открили плана 2022г а вие го слагате като водеща новина 2024г! Нещо много сте го закъсали днеска със новините май .Или загравяте кат албански реотан!
163
15
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
В империята на злото,бедността и беззаконието никой не вижда ,че причината за злото в света е в самите руснаци. Тези нещастници живеят зле и поради причината,че не искат и не могат да живеят по добре....се радват само на чуждото нещастие. Чуждата болка е за тях мехлем, чуждото страдание е благодатна почва за безконечната им злоба и античовешка същност.
162
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Русия била възприела част от шпионските методи на САЩ, които САЩ използва от много десетилетия.
161
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У БЪЛГАРИЯ НЕМА ТАКИВА НЕЩА. САМО ПОСЛАНИКЪТ КЕНИ МАРТЕНИЦАТА ВЪРТИ ТЕЛЕФОНА И ИДВАТ ДВАМА СЕНАТОРИ ОТ КРАВАРИСТАН!!...
160
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То шпиони все в Русия, в сащ България няма шпиони ,бой по украинските фашисти
159
9
 
10
 
! Отговори
сравнението преди 2 месеца
Малко инфо за платените сайтови онанисти!Срещу България и народа и още след фалшивите обвинения за покушение срещу войтила СЕ ВОДИ ИНФОРМАЦИОННО ПСИХОЛОГИЧЕСКА ВОЙНА ПРОДЪЛЖАВАЩА С ПЪЛНА СИЛА И ДО ДНЕС!ВОЙНА СРЕЩУ ИСТОРИЯТА,ПАМЕТТА НА НАРОДА НИ,НЕГОВОТО БЪДЕЩЕ!ПУБЛИКУВАНИЯТ ПАСКВИЛ С ПРЕТЕНЦИИ ЗА ИСТИНА И АНАЛИЗ СИ Е ЧАСТ ОТ ВОЙНАТА СРЕЩУ НАС В КОЙТО СЕ ВКЛЮЧВАТ ВСЕ НОВИ И НОВИ ПЛАТЕНИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПЛАТЕНИ МАНИПУЛАТОРИ!ЕНИЧАРИТЕ СТЕ В ПАНИКА И УЖАС!