ДСБ дава шефа на военното разузнаване на прокуратурата

Мотивът е "злоупотреба с власт"
29 юни 2024 19:00, Стела Стоянова
50
ДСБ дава шефа на военното разузнаване на прокуратурата
Снимка БГНЕС, архив

Намесата на бригаден генерал Венелин Венев в политиката е военно длъжностно престъпление. Това се казва в позиция на "Демократи за силна България". В документа партията на Атанас Атанасов призовава Военната прокуратура да разследва началника на Служба "Военно разузнаване" бриг. ген. Венелин Венев за злоупотреба с власт.

"Обръщаме се към Вас във връзка с изпратена позиция на Служба "Военно разузнаване" до медиите за подаден от нея сигнал до прокуратурата, ДАНС и ГДБОП срещу народния представител Стоян Михалев относно направени от него изказвания в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" в ефира на БНТ тази сутрин, 29 юни 2024 г.

Това е втори случай, в рамките на седмица, в който Служба "Военно разузнаване" се употребява агресивно политически срещу народни представители от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България". Очевидно след прокурата, МВР и ДАНС, СВР се превръща в новата бухалка на скритата държава.

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев, че съгласно чл. 11 от Закона за военното разузнаване - "на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер. То не събира, не обработва, не анализира и не съхранява информация от вътрешнополитически характер".

В този смисъл, считаме че ангажирането на службата, от страна на нейния ръководител, с несвойствени за дейността й задачи, е грубо потъпкване на авторитета й и злоупотреба с власт.

С настоящото изявление публично сезираме Военна прокуратура на Република България да образува разследване срещу бригаден генерал Венев за извършено длъжностно военно престъпление по чл. 387 от НК, състоящо се в злоупотреба с власт.

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев и неговите политически кукловоди, също така, че съгласно чл. 69 от Конституцията на Република България - "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".

Накрая, изразяваме за пореден път своята позиция, че няма да се откажем от програмата си за реформа на службите за сигурност, необходимостта от която става все по-наложителна", се казва още в позицията на ДСБ. I БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Темида
Съдът оправда Камен Донев по делото срещу шефа на Народния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ДСБ са на хранилка на Америка за България. Това е антибългарска кохорта от продажници и политически прсттутки
42
0
 
3
 
! Отговори
ннн преди 1 ден
Тези безделници от ДСБ ще свършат ли някога нещо полезно. Занимават се с дребнотемия, само и само да са в светлината на прожекторите и да са на власт. Нищо конструктивно не вършат и не са свършили до сега. Крайно време е да се махнат от политиката, защото са акумулирали само негативизъм.
41
0
 
4
 
! Отговори
Ген Гном: преди 1 ден
"Всеки донос носи бонус! Нека всеки ден да вземем бонус за направения донос! Слава на БКП! Да живеЙ демокраДкомунизЪма!!!"
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Службите са тиня. Не че прокуратурата в сегашния й вид ще свърши нещо, но е добре, че вниманието на обществеността се насочва към тях. Дано заменят пенсерите и пионките някак/
39
1
 
4
 
! Отговори
Серсема преди 1 ден
И откога сигналът е злоупотреба с власт?Избори и тези дано след тях тези са обикновени пенсионери.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Еее, ама много го питате тоя активист! Той е тук да си копи/пейстне опорките, не да ви обяснява. Киро и самозвания академик не могат нещо смислено да кажат, ами по все тв и радиа пеят една и съща песен, вие сега активиста им тормозите с питанки.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И кое успешно направиха за България никакви пари от Европа Само лъжат саботират прибират алчни нагли самозабравили се облачни
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Активистка пропускаш важно нещо Борисов назначи Денков без Борисов Денков нямаше как да е мин председател Активиста
35
13
 
7
 
! Отговори
ПП ДБ Активист преди 2 дни
36 Ама по какъв друг начин да видиш истината а тя е че ПП ДБ с премиера Денков бяха успешни като политици.
34
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 дни
До ПП -ДБ активист. Пич, ама то не става с кухи лозунги, втръснали клишета и смешни опорки. Свали си променливите очила и може и да видиш нещата по друг начин.
33
2
 
21
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 2 дни
Гнома на съд! Опитал се е да вербува български офицери да му снасят информация! България няма нужда от предатели като гнома...
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тези бригадни генерали, кой ги назначи -пРезидента, а пРезидента кой го избра на този пост - ПП/ДБ. Сега ДСБ, които са част от ДБ се оплакват от генералите , избрани от Радев и търсят навсякъде конспирация. Типично за Гномчето.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Михалев ти да не си се родил депутат ИДВАТ нови избори и си АУТ отблъскващ тип какво образование има този каква професия какво прави за България Хазарта номер две
30
8
 
6
 
! Отговори
До ПП ДБ активист преди 2 дни
- "За са пенете клоака групово срещу ПП ДБ значи голям ви е влезнал така трябва !" - А на теб ти липсва онова нещо, дето служи за мислене!
29
3
 
5
 
! Отговори
З0 преди 2 дни
...от тв ефир...
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Михалев говори от и Ир откровени ЛЪЖИ, а. Никой нямал право да му търси отговорност, понеже бил депутат?!?? Че откъде накъде?!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какви заплати на кого са вдигнали на себе си ДА Невиждана инфлация 30% е за нас обикновените българи парите ни се обезцениха благодарение на тези шарлатани
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 27 по голяма мафия от шарлатаните за последните 3 години не съм виждала срутиха държавата саботираха всичко лъжеха грабеха назначава ха свои газеха закони газеха конституция Киро се измъкна от убийството фалшифицираха документи и още и още ДЪРЖАВАТА НИ Е НАНИКЪДЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ ШАРЛАТАНИ
25
16
 
4
 
! Отговори
ПП ДБ Активист преди 2 дни
Прови са че службите са за реформиране то сега са само слуги на мафията каква национална сигурност можете да очаквате от лакеи на Борисов и Пеевски?!!!Само покровителство над грабителите на народа!Е затова няма държава и всичко е Комунистическа Анархия!
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До ПП ДБ Активист - Вдигнаха заплати и пенсии, напомпаха яко и инфлацията, та от вдигането на заплати и пенсии никаква файда нямаше. Хора, влезли от улицата в НС, няма как да станат политици и управници.