ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна

До две години там ще има изградена жилищна сграда с апартаменти
4 юли 2024 22:50, Анисия Иванова
160
ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна
Снимка: БГНЕС

До две години на първа линия ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, обясняват от инвеститора

Окончателно решение по скандала със строежа, станал известен като подпорната стена на Алепу. 5-членния състав на Върховния съд реши, че всичко е законно и проектът може да продължи. Така в скоро време на Шофьорския плаж край Созопол ще се появи комплекс с ваканционни апартаменти.

Строежът на първа линия на морския бряг е напълно законен. Това е решението на 5-членния състав на Върховния административен съд. Така се слага край на сагата, която започна в началото на 2019 година и продължава досега.

Инвеститорът на обекта заяви пред Нова тв , че след решението на ВАС започва подготовката на документи за издаване на строителни разрешения за втория етап на проекта, а именно - 90 апартамента.

Скандалът с изграждането на подпорна стена и последващ строеж на ваканционно селище се разрази в началото на 2019 година. Тогава обектът беше спрян под натиска на еколози. Последваха дела, последното от които на 5-членен състав на ВАС.

„Това решение потвърждава друго решение на 3-членния състав на ВАС, че обектът представлява укрепително противосвлачищно съоръжение, изграден е законно и всякакви коментари за събарянето му, за засипването и т. н трябва да престанат”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

Еколозите са на друго мнение. „Всичко е възможно да стане в тази държава. Притесненията ми са, че този така наречен хотел, или „подпорна стена”, той ще се реализира. Това са загуба на ценни местообитания за различни видове птици или дюнни местообитания, които се срещат в района”, каза Спас Узунов от  БФ „Биоразнообразие”.

Сега с решението на Върховния административен съд проектът "Алепу вилидж" може да бъде завършен. Предвижда се жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента на плажа.

„Да, оттук нататък можем да преминем към действия по получаване на разрешение за втори етап, като вече са отпаднали всички проблеми, неясноти по изпълнението на първия”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

От Общината са категорични, че няма да коментират съдебни решения. „Ако нещо е законно, а съдът явно произнася това, пак отварям скоба и казвам, че аз лично не съм се запознал с решението на съда не виждам да имам механизъм”, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: стенаВАСАлепу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
25
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Нагли корумпета!
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Природата си знае работата... С това укрепване да не затрият някой неинформирани летовници в бъдеще, с "хотел" - подпора на първа линия ? Само да се види Слънчев ден, спирка Журналист и пътя за Златни пясъци, а и оня хитрец, където си направи басейн в коритото на реката и получи красива японска градина от речни камъни... Простотията не ходи по гората, наглостта и глупавото високомерие също
32
0
 
31
 
! Отговори
Какво се преди 2 месеца
Правите?Като че ли не знаете,че Подпорната стена е на съпругът на Екатерина Захариева,министър на външните работи в Правителството на ГЕРБ.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това дето ни правят на маймуни, един ден ще избие много лошо.
30
0
 
28
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
Катето Подпорната стена е бивш министър ,сега депутат от ГЕРБ.Как няма да мине подпорната стена
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не обесят няколко съдии, ще е така.
28
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Нов народен съд и ги почваме наред ...
27
0
 
19
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
Всички Идиотщини и далавери са законни в България!!!С МВР...Гладния прокурор и министъра на кривосэдието отиваме към Африка!!!
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не е хотел а подпорна стена, защо ще има апартаменти? Нещо не разбирам логиката на съда. Ама в България, всичко е възможно ако имаш пари.
25
0
 
16
 
! Отговори
ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ преди 2 месеца
ВСЯКАКВО СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ ХОТЕЛИ
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безобразието на овчедушието.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въобще няма да отварям дума за укропитеците, мутрообслужване, цените и токувиж някоя укропитешка мина казала бум до мен..
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дори само заради това няма да стъпя на бетономорието.
21
0
 
33
 
! Отговори
Xxx преди 3 месеца
Подпорна стена добре,но това не означава ,че може да се прави хотел ,нали ?
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Момент да видя дали съм разбрал правилно. Инвеститорът казва, че това ще стане хотел, а според решението на ВАС, това е "укрепително противосвлачищно съоръжение".
19
1
 
19
 
! Отговори
Решението преди 3 месеца
Хора, като не сте съгласни просто отидете да протестирате! Ако не се съобразят с вас просто бойкотирате! Ако абсолютно никой не отиде да спи в този бъдещ хотел собствениците ще бъдат на загуба! Отделно има дума ти европейски институции, които могат да бъдат сезирани за независимо становище! Все пак живеем в демокрация, съберете мнения, подкрепете ги с доказателства и действайте!
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смешници!
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ни интересуват нас хотелите на мутрите - и без туй на море не ходим :)))
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 14 Продължаваме герб. Каквото стана с Корал, такова стана и с Алепу.
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не народ , а стадо! Докога ще търпите, питам?!!!!