Българите търсят морски имоти, до 100 000 € дават за двустаен

Брокери очакват плавен ръст на цените заради голямото търсене
3 сеп 2024 15:05, Анисия Иванова
104
Българите търсят морски имоти, до 100 000 € дават за двустаен
Снимка: БГНЕС

Близостта до морето е един от основните фактори за цените на летните ваканционни имоти, разказаха брокери на имоти. Цените на апартаментите на пешеходно разстояние от морето в Созопол на втора линия са между 85 хил. евро и 100 хил. евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс. Таксата за поддръжка на двустаен апартамент в затворен комплекс е средно между 720 лв. и 850 лв. годишно, като конкретната сума зависи от квадратурата.

Може да бъдат намерени и по-евтини апартаменти извън затворените комплекси, където собствениците не е необходимо да плащат и такса за поддръжка на общите площи. Най-често купувачите на ваканционни имоти предпочитат напълно готови и обзаведени жилища, защото могат веднага да ги ползват, без да губят допълнително време и усилия.

Ваканционните имоти са подходящи и за инвестиция, защото цените им през последните години нараснаха значително по-малко отколкото цените на апартаментите в големите градове на страната.

В момента в района на Варна средната цена на ваканционните имоти е между 1900 евро и 2100 евро за кв. метър. Очакванията на брокерите са за плавен ръст на цените заради голямото търсене, което надвишава предлагането. В района на Варна най-голямо търсене има на имоти в курорта „Св. св. Константин и Елена“ и около него. Курортът вече е квартал на Варна и в него има повече жилищни имоти, отколкото хотели. В района продължава строителството на жилищни комплекси, а тепърва предстои изграждането на 4-5 комплекса. Има търсене и на ваканционни жилища в курорта „Златни пясъци“, основно в затворени комплекси.

Българите имат най-голям дял сред купувачите на имоти край морето, пише "Труд". Най-често купувачите са млади хора на възраст 30-45 години. Те купуват ваканционни имоти предимно с кредити. Само 15-20 на сто от сделките са с налични пари. Жилища край морето с налични пари купуват предимно българи, живеещи и работещи в чужбина, които са натрупали средства и искат да ги инвестират в имот.

От чуждестранните купувачи на имоти най-голям е делът на германците. Много германски пенсионери имат интерес към ваканционни имоти в България, както по Северното, така и по Южното Черноморие. Германците, както и останалите чужденци с летни имоти в България, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи. По Северното Черноморие ваканционни имоти купуват и пенсионери от Франция, Италия и Нидерландия. На юг по-често купуват поляци и чехи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: морецениимоти
Още от Страната
Личните лекари нямат достъп до досиетата на пациентите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
3
 
! Отговори
sd преди 1 седмица
балона се надува - надувайте момчета: да стане на парчета!
93
2
 
2
 
! Отговори
Чакайте Кокорчо да преди 1 седмица
Ви спретне новите т.е. бъдещите ЕС данъци и след това коментирайте! Д упе да ви е яко!
92
0
 
4
 
! Отговори
За тези пари се преди 1 седмица
купува великолепно жилище в Португалия може и една десетачка повече, което токущо направихме! С гаранция, а не като в България! Миналата година го питам продавача/строителя за гаранция, а той на майтап ми отговаря Франция! И сега като го видя ще му кажа, не Португалия!
91
0
 
6
 
! Отговори
Нямали пари преди 1 седмица
А всеки ден пируват в скъпите заведения,100 хил. евра за двустаен си е направо обир няма значение в кой град.РЕАЛНО ЦЕНАТА ЗА ТРУД И БЕТОН+РАЗНОСКИ НЕ ИЗЛИЗАТ ПОВЕЧ ОТ 500 ЛВ НА КВ.ИМА ЛИ БАЛАМИ ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ!
90
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 седмица
72, е къща в София и къща на морето, малко нагорно ще ми дойде! Две къщи не мога да поддържам, за това апартамент на морето, ама не и нашето
89
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
До Анонимен- да ти имам лекото напрежение. 120к евро за две години само ако е на фотосинтеза и живее в офиса или при мама
88
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
100к еврака среден програмист в София ги пести за има няма 2 години хоумофис с леко напрежение 2-3 пъти в месеца!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ми много ясно, вече имам 5 апартамента в Центъра на Столицата, сега гледам в Несебър, Созопол, Лозенец. Май ще е последното и ще имам 2 имота в Лозенец - един в София, един на морето!
86
0
 
4
 
! Отговори
НЕ БЪЛГАРИ преди 1 седмица
А СОФИЯНЦИ
85
0
 
2
 
! Отговори
Морския фар преди 1 седмица
Има ли още шарани, които да кълват на гола кука, като дойде реч за тези пусти ваканционни имоти. И на малките деца вече е ясно, че тези имоти са голяма беля и с най-ниска ликвидност при отлива на морето. Има ли някой, който да плува без бански? За един приятел питам?
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
5-пари не давам , за имот , който е на 400-км от мен----ИДЕАЛНА МИШЕНА ЗА КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ!
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупава инвестиция , за наивници!
82
0
 
6
 
! Отговори
Фейк , бе... преди 1 седмица
Но комент!
81
4
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 1 седмица
Все тая е вече. Толкова кеш съм направил в имотите, че сега го карам на доизживяване. По-крупните играчи наляхме пари в друг бизнес, който сега започваме да налагаме чрез едно силно лоби. Скоро ще сте задължени да купувате, но се чудим какъв процент от месечния ви доход да събираме и какво да е наказанието, ако отказвате.
80
3
 
4
 
! Отговори
Ivanoff преди 1 седмица
Купувах имоти по морето на по 30-40К лева. Ако днес реша да ги продам, мога директно да се пенсионирам. А съм на 39 :)
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"5.5к ипотека на месец и къщата носи приход 1.2к на ден" - особенно юни и септември е пълно с навитаци да плащат по 1200 лева за нощувка на л*номорието мани мани.
78
6
 
1
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Скоро българите с имоти ще духат таратора. До пет години данък наследяване 40%, данък сгради +500% , второ 200%
77
2
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 1 седмица
Ааа не, не може така. Под милион не е интересно, те в София вече искат по милион за хубав апартамент, така че за 100 хиляди евро може само външен тоалет с гледка към ....
76
1
 
11
 
! Отговори
Реалност преди 1 седмица
Само във Созопол се продават над 1000 апартамента и 14 хотела . За град с по малко от 5000 сгради това е ужасна цифра . Купувачите са малко .
75
0
 
10
 
! Отговори
Казано им е преди 1 седмица
На политиците да трупат дългове и да фалират държавата!Не виждате ли какво се случва бе!!!!!!