Готви се протест срещу бъдещата мина за злато край Своге

В Лакатник предвиждат едни от най-интензивните сондажи
13 сеп 2024 18:38, Анисия Иванова
39

Стотици подписи срещу проект за проучване и златодобив събраха жителите на град Своге и селата Желен, Бов, Лакатник и близките населени места. Те ще бъдат засегнати от разрешение на Министерския съвет от 2021 г. за сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и Лакатник. Инициативен комитет готви протест срещу бъдещата мина.

"В село Лакатник предвиждат едни от най-интензивните сондажи - отварянето на открити рудници. Нашите притеснения са първо към местното население, че ще бъдат засегнати водоизточниците, което е сериозен проблем. Другият проблем е свързан със замърсяването на въздуха и самия процес на рудодобив, тъй като тук е районът, в който навремето се е добивал и уран. Замърсяването ще бъде и радиоактивно", каза археологът Красимира Лука в ефира на "България сутрин".

По нейни думи самият начин на добиване, който се предвижда с открити рудници, ще засегне въздуха не само в района, но дори и в София.

"Не на последно място, то ще засегне красивата природа, туризма, който се развива в този регион и местното население, което непрекъснато се попълва от млади хора заради чистия си въздух", допълни Лука пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че са разпратени множество възражения и писма до всички институции, но досега отговор е получен само от омбудсмана на България и Министерството на здравеопазването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Страната
Е-тротинетките да не надвишават 25 км/ч
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Продължават да преди 3 дни
Обезлюдяват села и градчета,ЗА ДА СИ РАЗДАВАМЕ ЗЛАТОТО НА КАНАДА И ДА ХОДИМ НАЙ-БЕДНИ И ЖАДНИ!!! ЕВРОПЕДЕРАСТИЯТА И НАШИТЕ МУТРИ В ПАРЛАМЕНТА НИ РАЗКИБИТКАХА ДЪРЖАВАТА!!!!ГОВОРЕТЕ МИ КАК ПУТИН СЪСИПВА ВСИЧКО ТУК ЦЕНТАДЖИЙСКА С М Р А Д,ЛЪЖЛИВА ЗАПАДНА М Ъ Р Ш А!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Бедняк преди 3 дни
Искат да вземат златото на свогенските полУтици !
32
0
 
3
 
! Отговори
Богаташ преди 3 дни
Свогенските шопи ще могат ли копаят за злато ? Или златото е само за Доган бей, Боко Маркуча, Про100 Киро, Кокорчо, Шофьора на Пинокио - Мирчев ( с двата пръста чело) , Дебел Пеевски...?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 3 дни
Браво на хората! Да се борят до край. Тъжното е, че се борят със собствената ни държава, която очевидно защитава чужди интереси.
30
0
 
8
 
! Отговори
Виждал ли си преди 3 дни
земя след концесия за добиване на ресурси, химикали тровещи подпочвени води, черна пепел. Унищожаването на земя, вода, природа, в името на какво? За един процент концесионна такса, за България?
29
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Жителите на Своге не искат злато. Искат си мизерията. И не само в Своге.
28
1
 
4
 
! Отговори
Дъндито преди 4 дни
дали е руска, пак офшорка? ВЕИ-тата, фотото и перките дали са руски концесии. Ток руски концесии ли са ЕРП. Вода руска концесия ли е. Половината са български чорбаджии, турски, канадски, френски, анлийски. Всичко от което се печелят милиарди и трилиони левове е подарено за жълти стотинки. Оставят хора без жилища западните ти парньори. Борсите които оскъпяват цените на газ, ток, дали са руски? Втеченият газ, дали е руски? Зелените квоти, руски ли са? Подобията на храни, 80% внос, дали са руски?
27
1
 
4
 
! Отговори
По-интересното преди 4 дни
е че общинските Референдуми срещу Концесии били незаконни. Ние разбираме ли, че депутатите през годините са ни отнели базови човешки права. В името на ла к омията им, комисионни. Доскоро не знаех, че Концесионепът на злато е ОФШОРКА. А според професор, България има злато и ресурси за трилион лева. След Водата на Софиянски и удължената Концесия ГЕРБ, златото и др. ценни ресурси, които изнасят незаконно, по-скъпи от злато. Златото е най-скандалната Концесия. Много хора, нрябва да са в затвора.
26
1
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 дни
Еиии,обраа България и я унищожиа и продължават се още....
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Зрител А къде трябва да се допуска добив на злато?
24
0
 
6
 
! Отговори
РУСКИ ОЛИГАРСИ преди 4 дни
ТЕ СА КОНЦЕСИОНЕРИТЕ... ПРИКРИТИ ЗАД ОФШОРНИ ФИРМИ, КАТО ДЖЕМКОРП НА ПП ДБ АГЕНТИТЕ...
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Кръчматъ Ти май хич не си умен? Къде прочете, че има концесионер? Става въпрос за проучване.
22
2
 
8
 
! Отговори
До Кръчматъ преди 4 дни
Щом не казват, значи пак е "Дънди Прешъс"...
21
2
 
7
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 дни
А, що не кажете кой е Концесионера? Да не би да са пак Канадците?
20
3
 
12
 
! Отговори
Зрител преди 4 дни
Това е сериозен въпрос и според мен, не бива да се допуска добив на злато в района на селата Бов, Лакатник и Желен, който е предимно карстов. Това почти на 100% означава замърсяване на водоисточниците от които местното население черпи вода за питейни и битови нужди. В един по дълъг бъдещ период, това би означавало множество болести и завишена смъртност или обезлюдяване на района. Само имам забележка към журналистите. Показвате въздушни кадри от село Лютиброд и местност Черепиш, а не от Лакатник.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 15 Освен пак да сменят строя с колунизъм тоя път, или пък царство
18
2
 
5
 
! Отговори
8 преди 4 дни
Тез анунаките спасиха ли си планетата или не. Каква е тая нестихваща мания по златото.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То хубаво протест но защо медиите мълчат че ще има такава нова мина за злато? Това е съществено, не като нов магазин под блока но всички мълчат. Защо?
16
4
 
6
 
! Отговори
Фитока преди 4 дни
От един кубик планинска земя я добият три грама злато я не.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дали другарят Си пита местните диваци в Китай дали може да се открие мина или да се сложат ветрогенератори? Как мислите?