Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията

В най-евтините крайбрежни заведения е 4 лв. чинията
Обновена: 31 май 2024 11:47 | 31 май 2024 11:33, Петър Бойчев
130
Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията
Снимка: БГНЕС

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, показва репортаж на Нова тв.

Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", казва Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.

Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. "Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: моретоцацагурме15 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
3
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
СИ Я ЯДАТ
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На море в България отиват хората с най-ниски доходи - българи или чужденци. При ниски доходи, цените се вдигат много, за да компенсират малката консумация.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За рибената чорба на морето искам да кажа, че не струва. Прави се от замразена скумрия или консерва, коркума за цвят и бульона що за магия е, шапка им свалям, че умеят да лъжат. В къщи жена ми прави от глава на сом, филе от сом, пъстърва или няколко вида подобни риби, с хубав зеленчук и много подправки, бистър бульон и прочие магии от треви и билки. С подобно ястие пиеш ледена мастика, изобщо е ядене за кеф, а не отбий номер.
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А сега си го представете . Ама в евро . Бхаахаахааа
112
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А банани има ли? Има ли банани? Нали искахме да има банани?
111
6
 
2
 
! Отговори
Aнтоанета преди 1 месец
Боже ,постоянните вдигания на пенсии и заплати на яловият ненужен държавен и пенсионен безполезник и хрантутник до къде водят. Дори гранясала пърцуца вече не може да си купи или позволи плебсът. Погледнете и от хубавата страна ,ако не ви е по джоба и ви е скъпо-никой не ви кара да ядете цаца Намажете и яжте филии с МАС или пасти.Яжте крем Брюле,Тирамису,Гуакамоле, пушено филе от Норвежка Сьомга.
110
0
 
8
 
! Отговори
До 115 преди 1 месец
Тебе по-скоро ще те "шконтят" каквото и да означава това. Ако можеш си продавай отпадъчните продукти и за сто лева килограма. Но хейтърския ти коментар по-скоро подсказва, че нещо вече няма на кого да си пробутваш чалъмите и фалита е близо. Лошо няма, в Лидл веднага ще те вземат да редиш стока по рафтовете. А от мен и много-много други като мен ще получите точно 0(нула) лева.
109
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българчета, пак ще се върнете на нашето море, като ви опердашат жеги и пожари из скапаната Гърция, но тогава ще ви шконтим двойно и тройно, че сте големи тарикати. И по 30 кинта ще давате за цаца, българчета неблагодарни.
108
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Гърция за 15 евро се наяждаш и ти благодарят след прекрасно обслужване. Тези чиросии да си ги ядат сами у Булг аристана
107
6
 
2
 
! Отговори
Айля Хасанова преди 1 месец
и ас ни съм дуволна от турция напо следак приди беши по дубре, сега е зле сичко само оп служванито е дубре
106
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво се оплаквате - България и Гърция е рай откъм храни. Ходих в Турция за 1 седмица - ядохме навън, че турският олинклузив само отпадъчни продукти и поръчахме шашлик едната вечер - от дърт коч ли беше, от овца ли, не може да се дъвче, може и старо да е на няколко дни, децата взеха сладоледи лошо им стана, вкусни уж, ама смятайте какви боклуццци слагат вътре, и накрая върхът взех 1 кг турски кашкавал йорем за бг, правим принцеси на партигрила и черен стана кашкавала, ни масленост, нито нищо
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aaa ooo
104
1
 
16
 
! Отговори
Старо преди 1 месец
Още преди 3 години на Царево и искаха 15 лева порцията.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Елате, ето една добра идея! Отидете в София! Не идвайте на морето! Наистина не си струва.
102
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това на снимката е най-вредната храна за стомаха !!! Тия само доливат олио, никога не го сменят, а народа си произвежда киселини на воля, пей сърце. Нека си дават по 15 и нагоре.
101
1
 
4
 
! Отговори
Към 102 преди 1 месец
Обожавам сельодка ама не в олио и подобни. За водка вече не ми държи главата ама твоята е ясна от заглавието.Иначе обичаме паниран пангасиус с бира да свикваме ако е вярно каквото пишат теориите на конспирациите е хубаво да се заредиш предварително с живак и атом и тиня.Казват, че така се свиква на всичко хахаха. Иначе не е лошо сьомга на грил тиган жарена от всички страни или на фурна с фолио, чесън, лимонов сок и зехтин може и черен пипер.Скумрия пържена също е добре и Сьомгова пъстърва хибрид
100
14
 
2
 
! Отговори
Хотелиер от Созопол преди 1 месец
Дори е малко! Персонал нямаме, заплатите са доста високи поне 1000лв а и всичко е доста по-скъпо от миналата година. Пък и колко са 15лв днешно време! Нали шеслонгите са евтини а и по-хубаво от нашето море няма. В гърцията такава порция ще е 15 еврака!
99
1
 
15
 
! Отговори
Оффф фес бегето преди 1 месец
Ах, морето: Гърция, Италия, Испания, Португалия, Франция, Турция. И останалите курорти по света.
98
0
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Преди няколко часа тук под тази статия писах коментар, как темата за рибата, а аз много обичам риба ме провокира хем да ида да си платя сметката, хем да си купя сурова пъстърва. Ами платих си сметките, купих си и пъстърва, ама окото ми хвана една маринована сельодка в зехтин ли, в олио ли, не знам и аз точно, но е в някаква растителна мазнина, И понеже си купих и водка и сега се чудя. Водка със сельодка ли да ям или да си изпържа пъстървата :) Между другото сельодката струваше 12 лв, предпочитам я пред пържена цаца за 15лв 100гр.
97
11
 
0
 
! Отговори
Aнтоанета преди 1 месец
Постоянните вдигания на пенсии и заплати на пустият ялов държавен и пенсионен безполезник и хрантутник дотам водят.Погледнете и от хубавата страна .Не ви е по джоба и ви е скъпо,но никой не ви кара да ядете цаца. Намажете филия с МАС и яжте пасти!