Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията

В най-евтините крайбрежни заведения е 4 лв. чинията
Обновена: 31 май 2024 11:47 | 31 май 2024 11:33, Петър Бойчев
130
Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията
Снимка: БГНЕС

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, показва репортаж на Нова тв.

Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", казва Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.

Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. "Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: моретоцацагурме15 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
26
 
! Отговори
Любимо преди 1 месец
Най -обичам като платим по 200 лв на вечер за хотел с паркинг-любезно да ми поискат и 20 лв на вечер за колата и да ми посочат една поляна заградена с въженце с табела паркинг, принтирана на лист А4 и в джопче...
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който е ходил на дори банални дестинации като Италия, Франция и Испания знае, че българското море и туризъм са светлинни години назад и нямат реална представа какво се случва по света. Сега с Шенген ми е по-лесно, по-бързо и по-евтино да стигна до плажа в Барселона отколкото до мизерния слънчак по мизерната магистрала, където ме дебнат ушеви на ограничение 90, мерси.
54
0
 
23
 
! Отговори
... преди 1 месец
в БГ морето е зле! При това не говоря само за цените! Цените са по-скъпи от колкото на плажа в Салерно Италия! Но аз не говоря за това! Говоря за това как си изкарваш на почивката си! И в БГ винаги ама винаги имаш чувството, че си прецакан! При това това чувство е е необосновано! В повечето случай си си прецакан! А дори няма а споменавам и бетона и това, че плажа ти обикновено е заобграден от 10-16 етажни хотели дето ти скриват слънцето към 18:00 Та такива ми ти неща!
53
4
 
5
 
! Отговори
Роко2 преди 1 месец
До АзъКанъАзъ7112136860 И като дойдат два джипа със спортистчета тоя котлон ще ти го мушнат в задния двор...
52
21
 
7
 
! Отговори
Желяз преди 1 месец
Като не ви изнася ходете в Гръцко с багажника от Lidl-а , Тям цацата ципурата лаврака всичко е без пари и какво му плащате, само 6ч. опашка с колона на границата .Жалки съотинкаджии,
51
2
 
22
 
! Отговори
Кръговрата на цацата преди 1 месец
Лозенец най скъпа цацата оти хапва фекалиите от трабите в морето . Шопа е направил кръгова икономика в Лозенец. Яде-***-яде-***-яде -все една и съща цаца и фекалия в молекулно отношение.
50
3
 
12
 
! Отговори
Станко преди 1 месец
До АнонименВ София с 2000 лв заплата си социално слаб , не море ами и до Витоша немое да отидеш...
49
2
 
7
 
! Отговори
Анормален преди 1 месец
До АнонименТе тия дето са на средна заплата не са виждали морето бе . Бръмчат разни кантонерки и завърнали се от чужбина...
48
14
 
8
 
! Отговори
Ресторантьор преди 1 месец
Нормални цени , дори ниски за прясна цаца! При мен е 25лв. Порцията,нали искате постоянно да вдигате пенсии и заплати на държавният и пенсионен безполезник ялов и пуст хрантутник! Защо, ревете -не разбирам
47
0
 
7
 
! Отговори
Само цаца ке ядеме преди 1 месец
До АнонименАми излиза , че заплатата е колкото за по една порция чаца по три пъти на ден . За друго нема пари.
46
2
 
13
 
! Отговори
Шефо преди 1 месец
Багладешски готвач я е правил добабил е собствен сос от потни подмишници, затова е скъпа.
45
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средната заплата е 1700лв. чисто, за София е даже 2300лв. Колко да е цацата, 2лв ли?Вие знаете ли, че в Гърция сме първи по брой туристи и нощувания, даже пред една 80М Германия. И тука ще ми ревете, че сме нямали пари? Бе в Лидл на касата дават 2100лв. заплата. Нормално е всичко да става по-скъпо, спрете да ревете.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мерси - по гръцко за прясна цаца и страхоооотно направена 4 евро - а в БГ вадят замрезаната резерва от 2022 или 2023 и хайде яж
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква цаца и какъв бъбъл тий бре хахаха вие не знаете къде се намирате бе, хотелиерите ли сте, туристи ли сте, кви сте. Кой ви ходи на мизерията и умрелията въобще?
42
2
 
17
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Пак ще го кажа:Нашата вродена простащина,мързел,невежество,алчност,крадливост и наглост,води до невиждани социални аномалии в живота ни.Същътъ важи и за цените.На всичко.Това сме ние,за съжаление.Лумпенизиран и оскотял народ сме.Такива сме.Затова никъде не ни гледат с добро око,ставаме само за обслужващ персонал,на най-ниско ниво.Сега ме оплюйте,и ми кажете,че съм болен мозък.
41
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Тестват, па после ще пискат защо хората отиват в Гърция и Турция..
40
1
 
5
 
! Отговори
Бай Бяла преди 1 месец
Кви с тези премитивизми бе, пържена копърка, попчета... хайде почнете да сервирате малко по лукса бе като чипирони тапази, каварненски стриди/талларини, с чаша бяло вино или пансета с сунгурларска граппа - всичко по 5 леа порцийка. Тогава ще ходиме по кръчми на Църно море, но не да ядем цервулската цаца или шпрота. Иначе не носим храна в багажника и почиваме покрай Егейско море.
39
1
 
13
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Докато има тарикати,ще има балами....
38
1
 
8
 
! Отговори
хммм преди 1 месец
Ти с твоята цаца вкъщи и морето на телевизора ти ми приличаш на един познат който искал да види как живеят богатите хора. Взел бърз кредит и си наел тойота супра за да усети тръпката от това да караш ферари, извикал си компанъонка и си купил дрехи реплика ама "почти оригинал" И на края на деня ми вика еми кво голяма работа, не почувствах кой знае какво-еми пич не, не е същото! А иначе да, положението ни по корортите е същото каквото ни е управлението и спорта в момента-пълна пародия и без изход!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На оуинклузива всичко ми е точно нзн кво се сдухвате.