Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията

В най-евтините крайбрежни заведения е 4 лв. чинията
Обновена: 31 май 2024 11:47 | 31 май 2024 11:33, Петър Бойчев
130
Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията
Снимка: БГНЕС

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, показва репортаж на Нова тв.

Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", казва Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.

Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. "Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: моретоцацагурме15 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
26
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Ко речи? Въпреки, че яйцата скочили!!! Кви яйца са скочили, като яйцата последната година паднаха от 50 ст. на 40 ст. Токът също падна значително. За олиото да не говоря - сега е на цени отпреди кризата. Захарта също поне е 20-25% надолу. Себестойността спрямо миналата година падна значително, точно за тези храни, цитирани в статията, обаче тея щели още да вдигат цените.
15
1
 
20
 
! Отговори
Да ми е сладко преди 1 месец
Аз продавам само по левче цацката. Взимам ч замразена от кауфланд, но я пиша прясна от сутрешния улов.Порцията е поне от 50 цацки. Студената вода е отделно. По 10 лв чашката. Хлябът е по левче филийката. На пресонала плащам до 1000 лв без осихуровки и други такива.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова много париза една салата лелеле а тази солена цаца в какво олио е пържена
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Де да знам Кънпинга е 500 лева.
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който иска да ги плаща. Аз НЯМА
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще си бухам ципури в гръцко. На нашите търгаши няма да дам нито стотинка
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хейтя В Гърция е 60 еврл. Само бензина е 200 евро.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И 15 евра ще дава нашенецът за цаца.
8
5
 
32
 
! Отговори
Де да знам преди 1 месец
Вероятно изглежда много селяндурско, но от години си почиваме на едно диво местенце. В колата си имам и газов котлон, и посуда, чадъри и шезлонги, че и полева баня. Четири порции цаца ми излизат малко над 2 лева. И ракията, и бирицата са ми в автохладилника. Русе-Камчия-Русе ми е 50 лева на пропан.Абе за семейство с две деца ден почивка ни излиза към 100 лева с горивото. Утре ако решим -хайде пак.
7
3
 
27
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
кило пастърва къде си я фанах у реката половинка ракия домашна салата по избор ми струва максимум 2лв плажа у долнио вир 0ст ореховата сенкя и она е безплатна
6
3
 
33
 
! Отговори
QRS преди 1 месец
За 15 лв има калмари в Гърция
5
6
 
33
 
! Отговори
Хейтя преди 1 месец
Порция гаврос, изчистена рибка по рибка у Гръцко е 6 евро. Един преател ми кАза, тия дни ходил.
4
18
 
25
 
! Отговори
Живков преди 1 месец
Как е братя ядете ли демократични банани
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По тв казаха че цените падат и влизаме в зона
2
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая канцерогенна риба пресолена, за да не се вмирише от старост, не знам кой нормален я яде, освен бачкатор дебелак кофражист, отишъл на морето с 15-годишния Камен с газова и цоцоланата си жена, редом до сополивите деца.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без думи