Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията

В най-евтините крайбрежни заведения е 4 лв. чинията
Обновена: 31 май 2024 11:47 | 31 май 2024 11:33, Петър Бойчев
130
Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията
Снимка: БГНЕС

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, показва репортаж на Нова тв.

Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", казва Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.

Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. "Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: моретоцацагурме15 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
5
 
! Отговори
на юг преди 1 месец
да там е най-евтино, от бургаското пристанище всички мръсотии се изсипват там. друго си е в дуранкулак или шабла, плаж, плаж .... но за хора с пари
95
0
 
11
 
! Отговори
у БГ е така преди 1 месец
в БГ от зведение до заведение и от хотел до хотел има огормна разлика ! а това че цените са по -високи или звездите на хотела са повеч1е с нищо не гарантира по-високо качество ! дори напротив бил съм в 3зведзни хотели където са по-добри от 5звездни ... това го има само в БГ ....
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ба, и 30 лв да стане на назе кАпейките ич не ни е зор. Ние си одиме на море в Крим щото си е наш и там мутрофеева по бански на плажа ни раздава безплатни сандвичи.
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цаца - ама риба.
92
1
 
6
 
! Отговори
Елате преди 1 месец
в София, цацата е евтина, нема 4 лева порцията.
91
0
 
5
 
! Отговори
Мошенник преди 1 месец
Значи аз ако не направя печалба, равна на разходите ми за консумативи, наеми и бачкатори то за къв да си губя времето с бизнес на морето а? Че зема да стана и азе политик та да трупам пари от комисионни.
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТИГА СИ СЕ УНИЖАВАЛ ПЪК ТИ БЕ "УНИЖАВАМ русофили" С НЯКАКВИ СИ УНИЖЕНИ РУСОФИЛИ. УНИЖАВАЙ ГОРДИ ЕВРОПЕЙЦИ ОТ СПЕЙН,ФРАНС,ДОЙЧ,БЕЛДЖИ И НЕДЪРЛАНДИ ТА ДА ТИ СЕ ВДИГНЕ РЕНОМЕТО, ГОРДОСТТА И ДА ПОРАСНЕ КУЛТУРАТА ТИ!!!
89
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА ПАЛАЧИНКАТА ДЕТО СЕ ПРАВИ ОТ 1/5 ЯЙЦЕ,50-60гр БРАШНО,50 млл МЛЯКО И 10гр ЗАХАР ЛИ БЕШЕ?!!... БРАВО,БРАВО НЕЩО КОЕТО КАТО ПРОДУКТИ СТРУВА ДВЕ ЗА ЛЕВЧЕ,ДА НИ СЕ ПРОБУТВА ЗА 12 ЛЕВА!!!...
88
13
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 1 месец
Ама няма персонал и *** ви глави не могат да го разберат това. Работниците искат по-високо заплащане. Няма как да им дам това заплащане ако не вдигна цената на храната в заведението ми. Он ми иска минимум 2000 лева. Я ще му ги дам, ама требе да кара двойна смена щото не мога на двама да плащам. И като няма как вдигам цените. Иначе ше фалирам.
87
0
 
14
 
! Отговори
??? преди 1 месец
"много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените." Май ще си ги тестват сами.
86
3
 
7
 
! Отговори
Към 89 преди 1 месец
Някак не си разбрал все още явно, че хора с твоя интелект не са желани по курортите в нито една страна в света. Вероятно и в селските китни села не са желани уж хора с пари. Защо така????? Тема за размисъл. Вероятно преди не е и имало такива бури и потопи по морето и наводнения чак до градовете. Защо така??? Вероятно и морето не желае невъзпитани и престъпни групировки с контингенти. Опитва се да изчисти каквото може и да гони... Тема за размисъл за световният олинклузив и т.н...
85
1
 
17
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Миналата неделя бях в Керамоти, заведение на брега: гаврос - 300гр. -5 евро, бира-0.5 -5 евро, фреш портокал-4 евро, гирос - 8 евро, средна пица-11 евро! Сега ям дюнер в Созопол - 16 лева, вода 0.5- 3 лева! Като цяло сравними цени, но качеството тук е зле, не знам защо, но категорично бих предпочел гирос пред дюнера. Дюнера е много хляб, малко месо, увехнали зеленчуци. Само факти. Пътувам много из България и ям по крайпътни заведения, положението почти навсякъде е зле.
84
0
 
17
 
! Отговори
Морски ресторантьор преди 1 месец
Недейте така. Пърно цацата е с родословие, второ олиото е от екстра върджин слънчоглед, бран по южните склонове на Пиренеите.И отделно това 9% ддс ни убива.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морето е прекрасно място за диета, а и ще си спестите стомашно-чревни проблеми, та хапвайте там повечко плодове и други неща, а ресторантите - там ако веднъж сте влизали в кухня няма да искате да влизате а и магически бирата от 1 лв. става 6 лв.
82
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Риба ама цаца, цаца ама риба. Аз готвя в къщи някой видове риба, за други половинката е супер професионалист. Иначе има риба Илария много вкусна преди мнооого години пържена с бира е уникална и я продаваха частно хора за някой лев евтино и изгодно за тях и за нас. В Германия в руски магазин едно кило дребна, но не цаца мисля е 4 плика пържена детето я обожава. Яжте който както може да намери, че с тия войни бомби радияции после нищо не се знае.....
81
11
 
2
 
! Отговори
Aнтоанета преди 1 месец
Постоянните вдигания на пенсии и заплати на държавния и пенсионен безполезник и хрантутник дотам водят. Погледнете от хубавата страна ,ако не ви е по джоба и ви е скъпо -никой не ви кара да ядете Цаца Намажете ,яжте филия с МАС или пасти.
80
1
 
8
 
! Отговори
Ееее преди 1 месец
Да синя ядат ако има балами да отидат по тия крайща
79
2
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До шеф === Гурме цаца се прави по следния начин. Купуваш от Кауфланд дълбоко замразен пакет с цаца. Към 3 кила. Хвърляш го без размразяване във фритюрника със старо олио от една седмица, но вече придобило неподражаем аромат на преди това пържени в него картофи и пилешки крилца, след това го вадиш и готово. Гурмето е налице :))) А това дето е на снимката, при положение че 5 гурме цаци правят 100 грама за 15 лева струва някъде към 100 лева в гурме купата :)))
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствения ми проблем лятото е, че трябва да шофирам през дупките на половин Бунгурия за да стигна до нормалното море.
77
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
15лв. е много, въпреки това трябва всеки да разбере, че не е 1995г. вече. Няма и как да е 3лв. цацата. Нещата се променят, средната пенсия е 800лв. примерно, немислимо преди 10 години. Разберете, че живеем в други времена вече. Иначе да, нагли са много търговци на нашето черноморие, и безвъзвратно си изгониха Българските туристи.