Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията

В най-евтините крайбрежни заведения е 4 лв. чинията
Обновена: 31 май 2024 11:47 | 31 май 2024 11:33, Петър Бойчев
130
Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията
Снимка: БГНЕС

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, показва репортаж на Нова тв.

Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", казва Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.

Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. "Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: моретоцацагурме15 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
18
 
! Отговори
шеф преди 1 месец
Какво е гурме цаца? Моля за рецептата.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко това е въпрос на личен избор. Или даваш, или не даваш. Щом има да дават, да дават.
74
3
 
10
 
! Отговори
Пейо Делянски преди 1 месец
Бъдещето на Черно море не е да бъде туристическа дестинация,а промишлена зона с пристанище и военни бази.Истинските курорти ще бъдат на юг в Турция и Гърция,там сезона е по дълъг и е по топло.
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 72 Ти не прочете ли статията ве, човеченце? Порция цаца, а тя е 100 грама тръгва от 4 лева и стига до някои главозамаяли се до 15 лева. Аз вчера си взех 100 грама пържена цаца от рибния магазин до нас за 2 лева. Естествено оня със заведението трябва да има по- голяма печалба, от тоя в магазина и има надценка 100%. Нормално е. И нормалното е за чинийка цаца край морето в заведение да е 5-6 лева максимум. Ама 15 лева...ще ме извиняваш.
72
1
 
10
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
В една друга държава, сервират пъстърма от някаква тяхна риба за тия пари. За малко повече салата от октопод. А тука винаги мерят най-миризливата риба, която на всичкото отгоре не е и ясно кога точно е замразена.Но пък щом има хора плащащи 15 кинта за тва нещо...
71
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остана ли някой да ходи на това море?
70
2
 
16
 
! Отговори
Тони найка преди 1 месец
Ще си ям салата и ще си пия ракия на село.
69
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига сте писали глупости, ходих онзи ден в Слънчев бряг - порция цаца и 2 бири 15 лв, нищо не е, в София кафе и вода ми е 10 лв
68
2
 
16
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 месец
До Номер 60, ама виж.. Аз не съм длъжен да те убеждавам защо не искам на нашето море. Ти си длъжен да ме убедиш да дойда. Ако не можеш, ще отида другаде... Не знам какъв трябва да е човек за да ходи на нашето море. Сякаш сме длъжни да им попълваме сезона...
67
4
 
37
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 месец
Тия ресторантьори са едни от най-наглите членове на родния бизнес. То не бяха мерки 60/40, то не бяха помощи за ток, то не бяха промо ДДС-та... И все нещо не им е както трябва. Работници нямало, летовници нямало, лятото късно дошло, останалата част била дъждовна, после летовниците били бедни, работниците пък били некадърни, украинците им пречели, гърците подбивали цените, държавата ги мачкала...
66
1
 
26
 
! Отговори
Сед бът тру преди 1 месец
До Анонимен Да ядеш 15 левова цацка не значи , че си постигнал всичко в живота мой , ама кво да ти обяснявам като си чел само обедно меню през успешния си живот...
65
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 60 А бе льольооо, аз и Илон Мъск да бях дето има 200 милиарда долара, няма да дам 15 лева за 200 грама пържена цаца ве! Това е гавра с клиента. Не е до парите. Понял?
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 60...не става за 4 месеца да избиеш годината...после нямало туристи на морето...явно всички мислят като теб...
63
1
 
36
 
! Отговори
Мишлен звезда преди 1 месец
Да дам пари за дребна риба, изпържена с вътрешностите в неизвестна субстанция от непалски готвач, работещ 16 часа за 1000 лева, в подобие на кухня, непочиствана от 5 сезона? Не мерси, по-добре да не ям нищо.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво е цаца гурме, бре? --> от най-афтентичната и долнопробна цаца, нали?!
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма защо да се чудим че бъларите ходят на море в чужбина....сянката 20 лв...
60
13
 
3
 
! Отговори
Akiko преди 1 месец
Нормалните хора идват с 2-4 деца , сядат, ядат 3-4 порции Скарида Калмар Октопод ,Лаверск на дкара бутилка бяло вино ,сладоледи 5-6 бутилки Пелегрино 3 RedBull-а и оставят над 30лв. бакшиш на сервитьорката.
59
2
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
риба, ама цаца...
58
3
 
11
 
! Отговори
DA преди 1 месец
ТОЛКОВА СТУВА ОКТОПОД НА СКАРА В ГЪРЦИЯ !
57
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коментарите: Криви хора които не са постигнали нищо в професионалния им живот. Криви са ви винаги другите. А днес.бг пишат тези *** статии именно за вас, защото знаят, че възмутено ще ревете.