Язовир "Студена" - потънал в тиня, един затлачен проблем

Вижте снимки от съоръжението, заради което перничани са на режим
Обновена: 9 яну 2020 09:23 | 9 яну 2020 07:10, Камелия Цветанова
74

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Повече от месец перничани са на строг воден режим, а по всички личи, че скоро няма да потече вода от кранчетата им 24 часа в денонощието.

Обемът на язовир "Студена", който захранва областта остава критично ниско.

Още по темата

Положението с кризата с безводието в Перник не е никак лесно, призна и министърът на икономиката Емил Караниколов наскоро.

Оказало се, че от местното ВиК са подавали информация, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 милиона кубика, докато те реално са били 2.6 милиона кубика.

Освен това е имало и нерегламентирано източване към Радомир от помпена станция.Това пък установи извънредна проверка на министерството на околната среда и водите след водната криза. Вече са сложени пломби на съоръженията, които отклонявали вода към ТЕЦ Перник и "Стомана Перник".

Сега всеки ден ще се прави справка за обема на "Студена", сложени са уреди и датчици, за да е вярна информацията.

"Не само Перник има проблеми, тук обаче има криза - не е имало отчети, вход, изход, никакви датчици и никакъв контрол. В Перник, където и да копнеш, има вода, течове, драстично нищо не е правено 60-70 години", категоричен бе министърът на икономиката.

Властите се ангажираха с решаването на проблема и преди четири дни 40 литра вода в секунда тръгнаха към язовир "Студена" от Попов извор, до село Боснек.

С техника, осигурена от дирекция "Противопожарна и гражданска безопасност", започна изпомпването на вода от пещерата и вливането ѝ в руслото на Струма.

Но дали язовирът ще се напълни предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
41
 
! Отговори
Х преди 4 години
Според вяла Ахчиева,те са получили няколко предупреждения за водата,но никой не им е обърнал внимание,те и на сигналите на гражданите не обръщат внимание,за какво са ни тогава?И се страхувам,че подготвените кадри и специалисти от миналото остаряват,други заминаха за чужди държави,а днес няма кой да подготвя специалисти в различните направления,назначават калинки,връзкарчета,некомпетентни хора и ще стигнем до катастрофа,както стана със здравеопазването - махнаха контрола,за да си купуват дипломи
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с кофи не пробвахте ли да носите вода, да пълните язовира? Или кажете на туристите, като минават покрай язовира, да изливат по едно шишенце минерална вода. Или да пикаят вътре. Може и да го напълним с общи усилия.
17
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е от алчност, глупост, лошо възпитание и лошо образование.
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са оставките, присъдите и т.н.? В цивилизована държава цялото правителство щеше да е в кофата скоропостижно, тук тикварите ни заливат с поредните си лъжи или просто констатират колко било тежко положението.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВОДАТА НА ПЕРНИК-ЛЪЖИТЕ ЗАСНЕТИ ОТ САТЕЛИТАhttps://youtube/watch?v=2hCqjOpxTMwразследване на Валя Ахчиева
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв е смисълът на тези предъвкани истории? Повтарят едно и също и ефект никакъв.Вероятно повтарянето да втръсване цели да отклони вниманието от факта, че язовирът така или иначе беше източен от хората, не е само сушата виновна, както и старите тръби. Но нали там са замесени наши хора - гербери, то по традиция те не се разследват. ЕДинствено Боко ги кара да подават оставки и да ходят да си живеят по живо по здраво
13
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"нищо не е правено 60-70 години"Добре че дойдохте вие,крадливата шайка,че да"направите"нещо!
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще става още "по-добре" когато температурите като паднат за по-дълго време и локвата която е останала от язовира замръзне тогава какво става сапьори ли ще трябват.
11
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язoвир Пчeлинa (Лoбoш) e прoeктирaн дa зaхрaнвa прoмишлeнocттa в Пeрник. Прeз 2003 г. връзкaтa e прeкъcнaтa и прoмишлeнocттa зaпoчвa дa ce зaхрaнвa oт язoвир "Cтудeнa" c питeйнa вoдa вмecтo c прoмишлeнa oт Язoвир Пчeлинa (Лoбoш).
10
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И никой не търси 32-та милиона за фиктивния ремонт от Свинеподобното Лиле...Нади и държавата пропаднала и прогнила от корупция...
9
3
 
53
 
! Отговори
И все пак преди 4 години
И вес пак някой щедаде лби отчет къде са отишли 32 милиона лв. ? Или и те са в джоба на Боко Тиквата!
8
2
 
41
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Да махнат табелата къпането забранено.
7
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с водата от пещерите, сега нека..дърните бойковисти ще разбутат и екосистемата на принципа след мен и потоп...престъ..пници г..адни
6
1
 
75
 
! Отговори
питам преди 4 години
И сега докато е празен язовира ,защо не влезе техника да го почиства , че след време пак ще са дават милиони за ремонт !
5
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам тия снимки ще се напълни ама на мук.Сигурно ще трябват години. Могат да изорат дъното и да го засеят с мамули
4
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма прокопсала държава в света, в чието управление участват най некадърните и ненужни хора в едно общество - колибари събирани по нивите, после станали милиционери, а сега внуците им се правят на ръководители.
3
0
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Гоогле карти от сателитните снимки ясно се вижда че източването е почнало август-септевври 2018 г и до есента на миналата 2019г вече е източен язовира!Стига всички са се правили на ни чули ни видяли!
2
3
 
7
 
! Отговори
Да се молят ли? преди 4 години
Да ама да се молят като бесят "свещенници"! Така се молиш на ония дето всъщност работи, а не на цветенцето в саксийка!
1
3
 
71
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Не няма как да напълниш язовир с пожарна помпа.Това е като да спреш наводнение с кофа.Молете се за дъжд и сняг.Всичко друго е политикантстване