Архитекти предлагат спасение за Перник със софийска вода

Проблемът става международен, смята Димитър Димитров
58

Граждански организации и архитекти излязоха с план за спасение от водната криза в Перник. Предложението им е за изграждане на водопровдна тръба от "Княжево" до Даскалово.

По думите на един от архитектите - Димитър Димитров, само на 50 метра от "Княжево" към центъра на София преминава огромен водопровод, а при чешмата в Горна Баня минава 900 милиметрова тръба с вода от витошкия водосбор, който слиза през "Бояна" и отива в Банкя, която е с 12 хиляди жители.

Още по темата
"Резорвоарите на Банкя са с 10-20 пъти повече вода отколкото е необходима. В Банкя имат вода за половин София, а Перник, който е 100 хил., всъщност се мъчи - това е издевателство върху гражданите на града", заяви Димитров в "България сутрин".

Според архитекта отмяната на фестивала "Сурва" означава, че проблемът с водата става международен, а не балкански. "Самият факт, че събитието е отменено говори достатъчно", каза още той.

Съюзът на архитектите ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на града на 15 януари, а тепърва покани ще получат кметът на София и главният архитект на столицата, както и представители на ГЕРБ.

Арх. Димитров отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че София разполага с повече от 13 кубика вода в секунда.

"В София има вода, при това пречистена по всички стандарти, а в Перник, само на няколко километра от столицата - няма", допълни той.

Димитров е категоричен, че предложението може да се реализира преди края на този месец и да не се отменя "Сурва". "С наше съдействие да се направи график за включване на Перник към водопроводната система на София", предложи архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
говориш глупости-няма такова нещо като европейски средства,има средства на европейския данъкоплатец!това че официална софия усвоява европари на хартия не означава нищо.не си мисли,че европейците са толкова глупави,че да дават пари на бай *** ей така!
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Проблемът става международен ...Ще стане международен, когато вследствие на спасяването на Перник със софийска вода се наложи спасяването на София със сръбска вода ...
34
13
 
8
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
Перник няма вода заради перничани. Никой не им е виновен. Да са гледали кого са избирали за кмет през годините. На инат политика не се прави. Е такава крепост на БСП сте сега, безводна. Сега искате от правителството едни 30-40 милиона щото опря ножа до кокала. Когато имаше европейски средства за водни цикли що не ги искахте. Защо никой не задава този въпрос как така е единствения областен град без подобен проект? Сърбайте каквото сте си надробили.
33
0
 
7
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
До Нисъгласенто и без това можеш да прецопаш искъра край самоков без да се намокриш,а иначе самоковската община зариби реката с незнам си колко хиляди пъстърви,от които много малко оцеляха "хранени" от самоковските роми с всевъзможна смрад...същевременно елате да видите как софийски и местни фирми унищожиха коритото на искъра,превръщайки го в блато от фекалии и ***.а ромите продължават неуморно да рушат стената на реката.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толков време минало,че сега се сещат,а дотогаз колко *** са извозили до язовира,че водата източили за оправдание как негодна за пиене,но технически за пропиляване ставала,че била с химия замесена.
31
4
 
6
 
! Отговори
Нисъгласен преди 4 години
не съгласен ! накрая и софия ще остане без вода ако така се пранасочва водата за провинцията
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не архитектите , а учените от БАН да се питат
29
1
 
16
 
! Отговори
хидроинж. преди 4 години
Архитектите да си гледат архитектурата(на ужасно застроената столица). А хидроинженерите да предложат решение.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе тия архитекти не си ли намериха работа ами и с водата се хванаха.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перник е кърваво червен. Извистни са с чалгата , голфо, винкело и кукерството
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, виждаме как ни оправиха архитектите. Заприличали сме на катун с изолации и минерални мазилки.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Перник живеят и много софиянци, които не могат да си купят апартаменти или на децата си в София. В Перник цените са наполовина - тихо, спокойно и чисто е, а квартал Изток е само на 17 км от София по магистрала Люлин.В нашия вход например от 12 семейства, 5 са от София - дойдоха в последните 2-3 години.Пътуват си до София всеки ден за работа - около 30 минути. Съседът ми разправя, че докато си е живял в София е пътувал пак до същата работа около 50 минути.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да продължават с молебена за дъжд. Малко се молат.
23
4
 
13
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
Поне в Преник всичките 100 хил са си перничани. Няма пришълци.Докато в 2-милионната ти София, софиянци са не повече от 20 хил души.Всичко остнало са диви сел яци, надошли отвсякъде.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перникчанина денем работи в София.И се прибира вечер. Направо да им търсят хотели в София Да искарат зимата . А на пролет да си оправят нещата. Писарите и те да ги хванат на работа. Защото от тия писари остана града без вода. Пишат, надписват подписват.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът на този "архитект" е Банкя!
20
6
 
10
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
от кога перник е квартал на София?! при положение че имат язовир а не са опазили водата си кой е виновен? лошо е че нямат вода, но да взимаш от водата на двумилионен град, не смятам че е редно. временно водоподаване да, но за постоянно......
19
9
 
6
 
! Отговори
ББ преди 4 години
По скоро ще изселЯ перничани в Странджа отколкото да им дам МОЯТА вода!
18
4
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
И как точно са сгафили перничани, след като водата я източиха ГЕРБ-ерестките фирми ?Парите за ремонта на язовир Студена ги откраднаха пак същите фирми.32 милиона в сметката на Тлъстата Сви ня от Варна за уж ремонт с уж италиански водолази.
17
0
 
8
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 4 години
алена няма ли да каже какво са и казали звездите по въпроса с водната криза в Перник?!