Вярващ ли е българинът? В Бог 35%, в институциите - по-малко

Мюсюлманите повече се уповават на Господ от християните
Обновена: 28 апр 2019 07:49 | 28 апр 2019 07:45, Петя Славова
349
Вярващ ли е българинът? В Бог 35%, в институциите - по-малко
Снимка: БТА

Българите се оказват не особено вярващ народ, според две представителни социални проучвания, проведени в рамките на ISSP по една и съща методика и международни академични стандарти. Те са обхванали периода от 1998 до 2018 г.

Според изследването, вярващите в Господ българи от 1998 г. са със 7% повече - делът им днес надвишава една трета - 35.5%. Затова пък мюсюлманите се уповават на Бог повече от православните християни.
За последните 20 години ясно се вижда, че вярата в Господ се възвръща, пише "24 часа".

Доц.д-р Лилия Димова смята, че това е така, заради "пуснатия от бутилката дух след 1989 г. да имаме свободата да бъдем и религиозни, и вярващи, и да избираме какви да бъдем. Обяснявам го и с кънтящия ценностен вакуум, който н ее запълнен и до днес."

По думите й, за тези 20 години демокрацията не само не е променила, но дори е втвърдила някои тенденции. Една от тях е доминиращото недоверие към институциите - съдебна система, църква и религиозни организации, парламент, политици.

Според изследването се оказва, че  се е очертала тенденция на недоверието и то значително е по-масово и силно от доверието към всяка една от институциите.

"Да не вярваме в институциите се е превърнало в национална черта", обяснява специалистът - Само 13% вярват на църквата и религиозните организации, а съотношението доверие - недоверие е 1 към 6.

По думите на доц. Димова, с най-високи стойности е недоверието към съдебната система и това се регистрира неведнъж. с годините, категоричното недоверие към Темида нараства в края на 2018 г. до 34% срещу 1.8% на обратния полюс. Тоест, става ясно, че българинът не вярва да има справедливост в родината и заслужаващите наказание да го получат, а жертвите на криминално посегателство да бъдат овъзмездени.
Не вярва и че в отвъдното това ще стане - праведните да отидат в рая, а грешниците - в ада.

При такова усещане за несправедливост тук и сега и съмнения за възмаздие "на оня свят" специалистите анализират жизнената философия на нашенеца.

Анализът регистрирал силен спад от 23% във вярата на българина в собствените си сили - от 69% през 1998 г. до 46% в края на 2018 г. Толкова са на мнение, че животът има смисъл само ако човек сам си го направи такъв. Като че ли ентусиазмът от първите постсоциалистически години са били определящи хората да вярват повече на свободата да изявят себе си, отколкото да търсят в Бог смисъла на живота си.

Днес обаче от хода на прехода ентусиазмът се е изпарил, отстъпвайки място на реализма. "Сравненията разкриха устойчивите моменти, но и доста промени в обществените оценки по актуалните теми", обяснява още доц. Димова."Установихме нарастрава подкрепа на 10-ата Божа заповед "Не пожелавй дома и жената на ближния си" - от 46% на 55%. Сериозмна промяна бележи и отношението към класическия стереотип "Работата на мъжа е да печели пари, а на жената - да се грижи за дома и семейството". Спадът за 20 години на мислещите така е от 65% на 29%. Като се има предвид равнището на доходите, едва лиможе да бъде иначе."

Според изследването за изминалите 20 години картината на религиозните вероизповедания у нас не се е променила - 74% от хорана у нас се самоопределят като православни християни, 11% като мюсюлмани и 13% като атеисти. Установява се обаче, разминаване между религиозна принадлежност (православен или мюсюлманин! или дали наистина се смяташ за религиозен и дали вярваш в Бог.

Сред християните за религиозни се смятат 58% и това е непроменено. Вярващите в Бог в тази група са се увеличили от 27% през 1998 г. до 37" през 2018 г., а 40% са убедени, че има Господ, който се грижи за всяко живо същество.

При мюсюлманите и религиозността, и вярата в Бог са с по-високи стойности - в края на 2018 г. 69% се определят като религиозни, а 58% нямат съмнения в съществуването на Бог.

Друг парадокс очертават мненията за вярата в отвъдното. оказа се, че 2/3 от християните и 1/3 жт мюсюлманите не вярват нито в рай, нито в ад. Разминаване има и в това дали се обръщат към Бог с молитви - според данните 2/3 от християните никога не се молят , а 10% го правят ежедневно.

Промяна има при мюсюлманите - с цели 20% са намалели онези, коитоникога не се молят,  а на ежедневни молитви се отдават двойно повече в сравнение с преди 20 години - от 15% на 30%. Едно от обясненията е, че през 1998 г. ехото от голямата депресия и хиперинфлацията, а и от "голямата екскурзия" все още не е заглъхнало. Днес хората се чувстват по-свободни и по-спокойно изказват онова, което мислят и в което вярват.

В същото време днешната вяра в Бог има толкова много измерения, че е трудно да се каже дали е мода, декларация или друго.По-скоро се стига до извода, че да си православен християнин или мюсюлманин е въпрос на идентичност, а не на религиозност и религиозна вяра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Образованието е велика сила. Колкото по-образован е някой, толкова по-малко вярва в суеверия, пък било то и официализирани в религии.
69
4
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Естествено е вярвящите мюсюлмани да са повече от вярващите християни , така е понеже мюсюлманите са по-необразовани и по-наивни !
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исус е гонил търговците от храма.Олицетворява чистата вяра в доброто, а не гонене на материалното и лицемерно набожие. У нас търговците влязоха не само в храмовете, а навсякъде и морала , културата и духовното се изпариха. Като при лекарите, здравето стана стока и живота се оценя в пари. Това идва да каже , че човек вярата в доброто трябва да я има в себе си и материалното е на заден план. Първо се мисли за общото благо. Трябва да сме хора и да сме единни като общество тогава и ще живеем по до
67
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо на снимката е подлежащите на събаряне ***, символ на безбожието?
66
4
 
3
 
! Отговори
Ужс! преди 5 години
Твърде много хора вярват в приказните герои от една древна книжка без картинки. А къде отиде здравия разум?
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог владее душата. Тленото тяло не е в приоритетите му. Ако си бездушен си далеч от бог и можеш да правиш каквото си щеш. "Яж, пий и си носи новите дрехи" ." Разни хора, разни идеали"
64
4
 
3
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Азмразявибезплатно
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво общо има снимката със статията? случайно ли е поставена, или е пропаганда?
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам каква е връзката между вярата на българина в, Бога и този руско-***"" ски куп от каменяци.Или това е поредната русофилска перврзия на сайта.
61
1
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
дайте една статия на дойче веле, на която ще вярват само неграмотната турска цензура на социални помощи!
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се говориш на бог било нормално ама ако Бог ти проговори вече било шизофрения... *** разбери тази религия...
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Празнваме,това,че смърт няма,че душата на човек остава жива,а само тялото умира.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък вярвам в Зевс. Какво прави вашия Бог по истински от моя?
57
1
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
а защо не пишете колко ви верват на лъжливите новини?
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярвате в измислени персонажи които съществуват само в книгите. А уж човека бил интелигентно създание...
55
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68По християнски нали
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67Тоест вярвате си в литературни герои и това не ви притеснява ?
53
2
 
7
 
! Отговори
да преди 5 години
да си вярващ няма нищо общо с църквата и разни ритуали.. вярата е нещо лично и дълбоко
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или и на Коледа си мислите че празнувате християнски празник а? Я вземете прочетете малко за славянския бог Коледа.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди църквата да промени празника хората са боядисвали яйца с кръвта на животно (за това са червени) и да ги заравяли в земята като дата на богинята Остаря (от там на английски Easter) с молитва за добра реколта. Нищо общо няма с Исус измислени възкресения и подобни глупости. Не си познавате религията.