Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
4
 
18
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен 320 Направих си труда да проверя в Телеграм. Да Има свален украински самолет МиГ-29 вероятно от руски Су-35. Опитвал се е/или е успял да изстреля ДЖЕЙДАМ бомби. За да направи това трябва да се "качи" на 6-8км от където да пусне боеприпаса. За такава маневра са необходими около 90 секунди... Но също толкова време е необходимо на Су-35 да го насочат от АУАКС или земята и да ползва своите ракети...
340
7
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Анатемосването почна :) Нещо друго смислено не ви ли инструктираха в АП?
339
4
 
20
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Руснаците не се хвалят още, защото има още много за сваляне. Ако сега се похвалят, САЩ ще вземат мерки. Най-малкото ще паркират дълбоко под земята Ф16, за да не стават издънки.
338
3
 
21
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Алоу, топ гън, 20 години сме в НАТО и почти толкова в ДС. Къде са ни системите за разпознаване? Нали НАТО беше нещо хубаво? Направо да си го кажем. Само наливаме пари в тая бюрократична организация за членство, а насреща дори не ни оборудваха с натовски свръзки.
337
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая консерва е свалена с ракета въздух въздух най -вероятно от су 57 от далечно растояние
336
2
 
15
 
! Отговори
До Глупости преди 2 седмици
Точно. Никой не може да свали самолет, който сам си е паднал..
335
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Долния въпросчик в ада ще гориш. Да знаеш това. Много си нагъл и нахален.
334
4
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Абе кой е казал, че сме свалили Ф16? Те сами си падат, няма нужда да сваляме тия ковчези с крила и един смъртник в тях.
333
2
 
16
 
! Отговори
топ гън преди 2 седмици
От това най-много се опасявах - приятелски огън. Ф-16 има западна система за опознаване свой-чужд, която не комуникира със съветските системи за ПВО на Украйна(без западните). Така ще стане и в България - Ф-16 ще пристигнат, а все още няма обявен победител в конкурса за трикоординатен радар - тези самолети ще бъдат разпознавани като вражески от българското ПВО от съветско време.
332
1
 
2
 
! Отговори
До 340 преди 2 седмици
Е значи самите украинци я правят
331
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А християн демократите против социализма ли са?
330
3
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Имали план да връщат Крим слдд неуспеха в Курска област, но вчера показаха само няколко трупа, опитали се да доплават до Крим. И тоя номер няма да мине на англичаните.
329
19
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 седмици
Поредната руска пропаганда. Никакъв F-16 не са свалили.
328
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който и да го е свалил добре е направил. Ореваха орталъците. Само за пилота е жалко. Самолета е една бракма.
327
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
326
3
 
11
 
! Отговори
Как не бе? преди 2 седмици
До Анонимен 298 Хората са си го написали черно на бяло -свален е. Само не щат да кажат от кого, но изглежда се ориентират към "приятелски огън". Добре, ама да вземат сега да плащат на вдовицата, че трябва да оди по Европа да си търси нов. То, техните са тъдява. А и друго може да й падне, ама пари си требват.
325
0
 
6
 
! Отговори
Ади Х преди 2 седмици
До Анонимен 328Малко си в грешка - "Анти-комунизъм и анти-социализъм: Нацистите са твърдо против марксизма, комунизма и социализма, които смятат за заплаха за техния режим и за нацията."
324
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доставените на Киев F16 са уязвими пред руските ракети ПВО - The Wall Street Journal. Изданието отбелязва, че много изтребители, оказали се на разположение на Украйна, са били в употреба десетки години и не са в състояние да осигурят на ВСУ преимущество на бойното поле. Освен това, украинските пилоти са преминали нестандартно обучение по управление на самолети поради това може да им липсва опит ... с една дума - САЩ казват - калпави пилоти на калпави самолети. Толкоз. Оправяйте се.
323
2
 
19
 
! Отговори
До 319 преди 2 седмици
Не знам на какво викаш цивилизован свят като черните и ислямеските терористи вече си го присвоиха. Но да, зад Украйна стои част от НАТО, зад Русия стои БРИКС Азия , Южна Америка, Африка, Айде смятай кой блок е по силен и съответно е победител. В момента клета Украйна я пържат най нецивилизационно точно твоите шефове.
322
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако руВесна topwar и сайта на вестник червен Труп тъй де труд са Запада то да. ...Нестава с информационна дезинформация олгинчета. Трябва поне барем една снимка инак сваляне в фейк пространството бол

Спонсорирани публикации